U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Straatnaamgeving per 1 januari 1955

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De straatnaamgeving per 1 januari 1955 werd tijdens de raadsvergadering van 23 december 1953 door de gemeenteraad goedgekeurd. Bij dat raadsbesluit hoorde ook een plattegrond met een lijst van in totaal 526 straatnamen (zie onder). De nieuwe straatnaamgeving en de daarbij horende huisnummering ging in per 1 januari 1955. In de Sint Jozefparochie werden toen diverse van de in 1950 toegekende namen van straten en buurtschappen gewijzigd.


Bij het geven van namen ging het gemeentebestuur er van uit dat de reeds bestaande namen zoveel mogelijk behouden moesten blijven. Er waren tot dan enkele wegen die eenzelfde naam droegen. Om verwarring te voorkomen mocht iedere naam maar één keer voorkomen en mede daarom werden diverse straatnamen gewijzigd. Waar geen naam aanwezig was, werd die zoveel mogelijk ontleend aan plaatselijke en kadastrale benamingen, terwijl voor de overige namen een keuze gemaakt werd uit de namen van de dieren- en plantenwereld, de namen van bomen, struiken en veldgewassen.

Door annexaties en met name door het verdwijnen van veel onverharde landwegen en -weggetjes verdwenen in de loop der tijd veel straatnamen.

Straatnaamgeving in de gemeente Deurne · ingaande 1 januari 1955