U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Nieuwstraat

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een ereboog in 2007 aan de Nieuwstraat.
Foto coll. Thom van der Straaten.

De Nieuwstraat in Liessel verbindt de Hoofdstraat met de straten Moorveld en Hazelaar.


Bij de formele invoering van straatnamen in Deurne bij raadsbesluit van 23 december 1953 liep te Nieuwstraat nog door tot aan de Snoertsebaan, het tweede gedeelte heet tegenwoordig Moorveld.

De naam Nieuwstraat komt in de bronnen ook voor als Nieustraat, Nieuwe Straat (1832) en Nijstraat. De naam wijst op een relatief late aanleg (16e/17e eeuw) in een nieuwe ontginning aan de natte oostzijde van Liessel, als zijstraat van het veel oudere, middeleeuwse Loon.[1] Het lijkt de wet van de remmende voorsprong: waar oudere wegen pas vaak later een straatnaam op -straat of -weg toegekend kregen, is de de naam op -straat hier zelf net zo oud als de weg zelf. De vroegste vermelding ervan dateert van 1631, toen de ziek in bed liggende Jenneke, weduwe van Joost Veraelstfort, aan haar zoon Wilbert Vrencken een stuk land schonk, gelegen te Liessel naast de Nieustraat.

Enkele veldnamen van stukken grond die vroeger grensden aan de Nieuwstraat: het Eeuwsel, de Bunt, de Coeman of Ko(o)men,

In 1832 was er nog geen bewoning aan de Nieuwstraat. In 1883 stond er één boerderij. In 1955 waren er negen adressen. Voor de namen van de (hoofd)bewoners en de adressen zie de historische huisnummering van Wijk L.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Dit fenomeen kennen we uit heel West-Europa, waar postmiddeleeuwse uitbreidingen van het middeleeuwse wegennetwerk de naam Nieuwstraat kregen.