U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Geldersestraat

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voormalige Tabaksschuur in Geldersestraat

De Geldersestraat is een laan die loopt vanaf de overzijde van de vroegere opzichterswoning aan de Helenastraat tot aan de Koolweg.


In eerste instantie noemde men deze laan ‘Tweede laan naar Sevenum’. Rond 1870 werd de straat omgedoopt tot Geldersche Laan. In dat jaar vestigden zich aldaar tabakstelers uit Gelderland. De Maatschappij Helenaveen bouwde er drie enorme tabakdroogschuren met eindwoningen. Een oude boekweitschuur werd ook als zodanig ingericht. Links en rechts van de brug over de Helenavaart lag van 1860 tot ± 1904 de scheepstimmerwerf van de Maatschappij.

Tot 1853 was de Geldersestraat grotendeels een onderdeel van een oud looppad door de Peel. Dit liep vanuit richting Liessel over een zandrug via de Gelderdijk naar het gehucht ‘Steeg’ onder Sevenum. Aan het begin van deze laan ligt nabij de Helenavaart de imposante directeurswoning ‘Villa Gena’ van circa 1885. Men kon de Geldersestraat bereiken vanaf de huidige Helenastraat via een ijzeren pontonbrug. Deze werd in 1913 vervangen door een draaibrug; ‘De Witte brug’. Nederlandse militairen hebben deze prachtige brug in 1940 opgeblazen om te trachten een Duitse inval te verhinderen.