Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Blokpostweg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

De Blokpostweg was tot 1953 de verbindingsweg tussen de Helmondseweg (Rakt) en de Beukelsdijk nabij de Bikkels in Vlierden.


De Blokpostweg was de verbindingsweg tussen de Helmondseweg, midden in het Zandbos, met de aan de andere kant van de spoorweg gelegen Beukelsdijk. Het zandweggetje moet al heel lang bestaan hebben want bij de aanleg van de spoorweg in 1866 werd het doorsneden door de spoorweg en moest er een spoorwegovergang aangebracht worden. De spoorbomen werden ter plaatse bediend door de bewoners van wachtpost 27 die in de directe nabijheid van de spoorwegovergang was gebouwd.

Toen in 1953 de spoorwegovergang buiten gebruik gesteld werd is het weggedeelte aan de Vlierdense kant geheel verdwenen en in de omliggende landbouwgrond opgenomen. Het weggedeelte aan de andere kant van de spoorlijn is nu opgenomen in het netwerk van naamloze bosweggetjes in het zandbos dat gelegen is tussen de Barrier en de Rakt en rond 1925 is aangeplant.

Door de bomenrijen die over een lengte van 100 tot 150 meter vanaf de spoorlijn aan weerskanten van het weggetje staan is heel goed te zien wat de exacte ligging van de weg destijds was.

Merkwaardig[bewerken]

Na de afbraak van wachtpost 27 op het adres Blokpostweg 3, rond 1970, is er geen enkel pand meer met een dergelijk adres en is er feitelijk geen sprake meer van een Blokpostweg. Ook is er nergens een straatnaambord met die naam te vinden. Toch komt de Blokpostweg anno 2012 nog steeds in het straatnamenregister van de gemeente Deurne voor.

Bezig met het laden van de kaart...