U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Parallelweg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De huizen aan de Parallelweg werden in 1960 gebouwd.
De in aanbouw zijnde huizen aan de Parallelweg. Foto coll. Herman van Diesen.

De Parallelweg is een straatnaam in Deurne.

Bezig met het laden van de kaart...


De naam verwijst naar de ligging parallel aan de spoorweg, en werd in de loop der tijd - officieel en officieus - voor verschillende delen van de langs de spoorweg lopende wegen gebruikt. In feite kende Deurne al sinds de ingebruikname van de spoorlijn in 1866 twee parallelwegen. In de huidige situatie zijn dat langs de noordzijde van de spoorlijn (Textielstraat - Spoorlaan - Tramstraat - Amstel - Peelklamp - Parallelweg) en langs de zuidzijde van de spoorlijn (Fabriekstraat - Doctor Huub van Doorneweg - Clarinetweg - Griendtsveenseweg).

Al in 1906 werd de Textielstraat ook wel Parallelweg genoemd, toen nog officieus, zonder vaststellingsbesluit.

In de lijst van 27 december 1948 met door Cees van den Broek aan Burgemeester en Wethouders voorgestelde straatnamen werd voor het tracé "van de overweg nabij Pannenhuis ten zuiden van de spoorlijn tot de weg naar de Halte" nog de straatnaam "Zuidelijke Parallelweg" voorgesteld. De toevoeging "Zuidelijke" verwees naar de ligging ten zuiden van de spoorlijn, ter onderscheid van de parallelweg aan de noordzijde. De naam is vermoedelijk nooit zo ingevoerd.

Het westelijke deel van de Hagelkruisweg, het deel langs de spoorweg tussen de Liesselseweg en het Pannenhuis, kreeg ná 1955 (in 1967 ?) officieel de naam Parallelweg. Het oostelijke deel bleef Hagelkruisweg heten. Deze Parallelweg werd op een later moment omgedoopt in Amstel, de naam die de weg ook nu nog draagt.

De weg langs de noordzijde van de spoorlijn tegenover de Clarinet, werd uiteindelijk (ook) officieel Parallelweg genoemd, en draagt deze naam nog altijd. Deze huidige Parallelweg loopt parallel aan en ten noorden van de spoorlijn vanaf de Zeilbergsestraat tot Pothuis.