U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Stationslaan

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stationslaan
22.507.jpg
De Spoorlaan gezien vanaf het station.
Foto: collectie R. Smeets-Coopmans
Bezig met het laden van de kaart...
Naam Stationslaan
Dorp Deurne
Wijk Centrum
Historische namen Stationsstraat
In het eigenaardige pand met het platdak woonde J. Nies met zijn drukkerij. Links is nog een stukje van het huis van Roffelsen zichtbaar. Foto beschikbaar gesteld door Herman Hofschreuder.
Dezelfde situatie als hiervoor, maar dan in 2007.
Het pand Stationslaan 1 is door architect Roffelsen getekend en is een rijksmonument
Dit pand aan Stationslaan 3 heeft Roffelsen zelf tot januari 1924, toen hij naar Helmond verhuisde, bewoond. Hij liet het in 1920 bouwen.

De straatnaam Stationslaan werd bij de wijkindeling van de gemeente Deurne per 1 oktober 1930 officieel vastgesteld.


In de bijlagen van besluit nr. 100 werd de straat omschreven als: vanaf de Stationsstraat tegenover de Stroohulzenfabriek naar het Stationsplein.

Zoals uit bijgaande foto blijkt werd de Stationslaan vroeger ook wel Stationsstraat genoemd. Dat is niet onlogisch want deze straat was, in de tijd dat het Pastoor Roesplein nog bestond, ook langer en liep helemaal door tot aan de oude gebouwen van Hotel Goossens en het Station van Deurne terwijl de huidige Stationsstraat slechts naar een spoorwegovergang loopt. Vroeger heette laatstgenoemde straat dan ook Spoorstraat.

Het gebied in de driehoek Stationslaan – Spoorlaan – Stationsstraat komt op oude kaarten voor als Paardshemel Een van de eerste huizen die daar in de Stationslaan gebouwd werden was rond 1900 de kapitale villa Mariahof. Deze werd gebouwd door Jan Hermans, de oprichter van de Boerenbond Deurne. Hij was uiteraard niet onbemiddeld en droeg de bijnaam “Gouden Jan”, mogelijk hangt dit ook samen met het feit dat hij de zoon was van een Helmondse goud- en zilversmid. Zijn huis zou later onder meer bewoond worden door de notarissen De Leeuw, Tromp en Van den Wildenberg.

Naast Mariahof staat een villa met de naam Gelria, burgemeester Klaas Laan liet dit huis in 1907 bouwen. Hij noemde het Nicopola, als verwijzing naar de voornaam van hem en van zijn vrouw Paulina Marmillion. Mw. Laan was geboortig van Antwerpen en tijdens de Eerste Wereldoorlog werd dan ook een Belgisch vluchtelingengezin uit Borgerhout bij hun in huis opgenomen. Toen later de familie Te Strake in het pand kwam veranderde de naam in Gelria, verwijzend naar de provincie waar deze familie haar roots had. In zijn boek Deurne en de Peel beschrijft WAM van Heugten hoe vlak voor de oorlog de Deense schrijver Marcus Lauesen nog enige tijd als gast in dit huis verbleef. De huidige bewoner, Frits Rooijakkers, blijkt nog familiebanden te hebben met Johan Rooijakkers, de architect die het huis een eeuw geleden ontwierp. Hij tekende ook onde rmeer het postkantoor aan de Markt.

Een andere architect die zijn stempel drukte op de Stationslaan is Cor Roffelsen, bekend van onder meer De Wieger en huize De Romein. In 1920 liet hij er zijn door hem getekende karakteristieke woning op huisnummer 3 bouwen; het pand is nog in zijn oorspronkelijke glorie te bewonderen en is inmiddels een rijksmonument geworden.

Villa Sonneweelde werd in 1910 gebouwd door Jean Louis Clercx, de schoonvader van notaris De Leeuw. In juli 1913 werd het doorverkocht aan grootgrondbezitter Arnoldus van Loon die ook de dubbelwoning Stationslaan 15-17 bezat die toen diende als koetshuis en chauffeurswoning bij villa Sonneweelde. Van Loon was de eerste autobezittende Deurnenaar, die tijdens de Spaanse griepepidemie van 1918 zijn auto met chauffeur gratis ter beschikking van de huisartsen stelde. De grondlegster van de bevestigingsleer dr. Anna Terruwe woonde lange tijd in deze villa.

Huisnummering 1953[bewerken | brontekst bewerken]

In 1953 werden in Deurne alle oude huisnummers vervangen door nieuwe adressen. Bovendien werd door de invoering van het Pastoor Roesplein de Stationslaan een stuk ingekort en kregen enkele huizen daardoor ook een nieuwe straatnaam. Onderstaand ziet u de toen omgenummerde huizen met hun hoofdbewoner. [1] Door op de zandloper te klikken kunt u de betreffende kolom sorteren.

Hoofdbewoner Oude nr Nieuw adres
Goossens, Johanna W.P. A.61a Stationslaan 1
Hoefnagels-Damen,wed. Maria A.62 Stationslaan 3
Nies, Johannes M. A.63 Stationslaan 5
Hendriks, Helena P.M. A.64 Stationslaan 7
Goossens, Jozef A.65 Stationslaan 9
Terruwe-Korbmacher, wed. C.Th. A.66 Stationslaan 11
Raemaekers, Henricus M. A.66a Stationslaan 13
Vocht,de Johannes A. A.66a Stationslaan 13
Kuijpers, Johannes P.M. A.67 Stationslaan 15
Eijsbouts, Henricus P.M. A.68 Stationslaan 17
Lebon, Gérard P. A.68 Stationslaan 17
Fransen, Johannes M. A.69 Stationslaan 19
Coopmans-Creemers,wed. Johanna A.70 Stationslaan 21
Horik,van Henricus J. A.71 Pastoor Roesplein 1
Althuizen, Leonardus A.72 Pastoor Roesplein 7
Elderen,van Adriaan J. A.72 Pastoor Roesplein 7
Strake,Te Lambertus A.73 Stationslaan 8
Tromp, Josef A. A.74 Stationslaan 6
Mulders, Peter J.H.H. A.74a Stationslaan 4
Sande,van de Renier A.74b Stationslaan 2
Goossens, Henricus A.J. A.85 Pastoor Roesplein 9

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties
  1. Na de Tweede Wereldoorlog ontstond er een grote woningnood. Het gebeurde toen vaak dat een bovenverdiepingen van een huis geschikt gemaakt werd als een soort noodwoning