Rondom de Mussenkeet
Ed van de Kerkhof vertelt in 276 pagina's de bewogen geschiedenis van de Deurnese en Liesselse Peel.
Voorintekening tot 20 oktober aanstaande voor slechts € 14,95: Klik hier!

Ouwerlingstraat

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Ouwerlingstraat is de verbindingsstraat tussen de Keltenstraat en Burgemeester Roefslaan en is genoemd naar onderwijzer, raadslid, journalist en amateur-streekhistoricus Hendrik Nicolaas Ouwerling (1861-1932).

Arbeiderswoningen[bewerken]

De gemeente Deurne bouwde vlak na de Tweede Wereldoorlog de eerste blokken woningen in de latere Ouwerlingstraat. Hier woonden de arbeiders die met zwaar werk onder slechte omstandigheden op de fabriek een klein weekloontje moesten verdienen voor hun vaak kinderrijke gezinnen. En 's avonds probeerden ze nog in d'n hof, zanderig en schraal, wat groenten te telen die moeder de vrouw dan smakelijk kon bereiden in haar keukentje.

Naamgeving[bewerken]

Bij de transitie van wijknummering naar huisnummering in 1950 werd de Sint Jozefparochie min of meer de proeftuin voor de hele gemeente. Een eerste voorstel aan de raad om de twaalf straten en tien zogenaamde buurtschappen in Wijk J (Sint Jozefparochie) van een naam te voorzien werd in de raadsvergadering van 23 februari 1950 door B en W teruggenomen.
B&W wilde de straten in deze wijk aanvankelijk vernoemen naar bloemen en planten en had voor deze straat de naam Zonnebloemstraat voorgesteld Raadslid Willem Wijnen stelde voor om deze straat naar Ouwerling te vernoemen. Misschien had hij daarbij in gedachte dat Ouwerling in de jaren '20, toen hij als raadslid actief was in de plaatselijke politiek, zich ook als voorzitter van de woningbouwvereniging Deurne heeft ingespannen om voor de arbeiders gerieflijke en betaalbare woningen te bouwen. Uiteindelijk nam B&W het voorstel van Wijnen over.

In de raadsvergadering van 30 juni 1950 werd deze visie in het voorstel nummer 90 van B&W van 24 mei 1950 verwoord en door de raad goedgekeurd.

Hendrik Ouwerling, geschilderd door de Helmondse kunstschilder Jacques Stroucken

Ouwerling[bewerken]

Hendrik Nicolaas Ouwerling leefde van 1861 (Den Bosch) tot 1932 (Deurne). Zijn vader Arie Ouwerling, die veldwachter was, werd hier in 1878 aangesteld. Hendrik, onderwijzer en nog inwonend bij zijn ouders, gaf eerst enkele jaren les aan de Liesselse jeugd voordat hij aan de openbare school in Deurne voor de klas kwam. Twintig jaar zou hij zijn kennis aan de jeugd overdragen. Door de komst van de Tilburgse fraters was hier weinig toekomst meer voor het openbaar onderwijs en werd hij hoofdredacteur en groot-aandeelhouder van de noodlijdende krant De Zuidwillemsvaart waarvan hij in enkele jaren tijd een bloeiend bedrijf maakte. Het bekendst is Ouwerling geworden met zijn onderzoek naar de Deurnese geschiedenis. Jac Heeren, zijn leerling en bewonderaar, begon aan zijn biografie maar liet die, na stevige kritiek van prof. Rogier op de door hem ingezonden concepten, onvoltooid. In 2003liet de heemkundekring H.N. Ouwerling dit concept alsnog onder de naam "Hendrik Ouwerling - de onvoltooide biografie door Jac Heeren" in druk uitbrengen.

Hier had Marinus Welten zijn snoepwinkeltje.

Eerste bewoners[bewerken]

Aan de hand van een oude lijst en wat aanvullende gegevens van Bertha Derks-Melgers halen wij hier de bewoners van de Ouwerlingstraat van het eerste uur uit de anonimiteit.

Huisnummering 1950-1955[bewerken]

In de periode 1950-1955 werd in de gemeente Deurne de oude wijkindeling vervangen door de huidige adressering met straatnaam waarbij de even huisnummers aan de ene kant van de straat en oneven nummers aan de andere kant gesitueerd waren. Onderstaand ziet u de toen omgenummerde huizen met hun hoofdbewoner. Als u op de zandloper klikt kunt u de betreffende kolom sorteren.

Hoofdbewoner Oude nr Nieuw adres
Welten Theodorus J. Ouwerlingstraat 8 Ongewijzigd
van der Heijden Antonius M. Ouwerlingstraat 8 Ongewijzigd
Van den Berkmortel Theodorus Ouwerlingstraat 10 Ongewijzigd
Joosten Leonardus A. Ouwerlingstraat 10 Ongewijzigd
van de Weijer Johannes Ouwerlingstraat 12 Ongewijzigd
van de Meulenhof Catharina M. Ouwerlingstraat 12 Ongewijzigd
Hack Petrus Ouwerlingstraat 14 Ongewijzigd
Welten Jacobus Ouwerlingstraat 14 Ongewijzigd
Meulendijks Johannes L.A. Ouwerlingstraat 16 Ongewijzigd
Huisman Willem H. Ouwerlingstraat 16 Ongewijzigd
van Oosterhout Petrus W. Ouwerlingstraat 18 Ongewijzigd
van der Linden Hendrikus A. Ouwerlingstraat 20 Ongewijzigd
van Dijk Lourentius Ouwerlingstraat 22 Ongewijzigd
van de Weijer Franciscus H. Ouwerlingstraat 24 Ongewijzigd
Verspaij Johannes R.G. Ouwerlingstraat 24 Ongewijzigd
Bezig met het laden van de kaart...

Literatuur[bewerken]

Pieter Koolen – "Ouwerlingstraat" - afl. 38-2 in de serie Historische verkenningen (Heemkundekring H.N. Ouwerling) in Weekblad voor Deurne 2008