Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Kloosterstraat

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Onder leiding van zuster Johanni namen sinds 1937 de nonnen de jongste nog niet leerplichtige kinderen onder hun hoede in wat toen nog de bewaarschool heette. Deze foto is beschikbaar gesteld door Thom van der Straaten
Hond op Bal. De huizen aan de linkerkant hebben inmiddels weer plaats moeten maken voor de te ontwikkelen woonservicezone.

De Kloosterstraat verbindt de Sint Jozefstraat met de Keltenstraat.

De straat werd vóór 1936 aangelegd; in dat jaar verschijnt de straat voor het eerst op een topografische kaart. Het gebied ten zuiden ervan was toen nog gedeeltelijk woeste grond. Op voorstel van Willem Wijnen werd in 1950 de Bremstraat in de Sint-Jozefparochie gewijzigd in Kloosterstraat. Deze naam verwijst naar het Sint-Jozefklooster dat hier van 1938 tot 1993 stond. Voordat de zusters hier kwamen had de jonge parochie sinds 1 mei 1922 een openbare lagere school onder leiding van meester Hoefnagels voor zowel jongens als meisjes, zij het in strikt gescheiden aparte klassen per sekse. Deze school stond ongeveer op de plaats waar de inmiddels afgebroken gymzaal stond.

Pastoor van Abeelen zorgde ervoor dat de zusters zich in het Sint-Jozefklooster in “de Hei” gingen vestigen.

Met hen kwam er ook een zogenaamde kook- en naaischool voor meisjes die niet meer leerplichtig waren en een bewaarschool voor de kleuters. Beide scholen waren gehuisvest in de dwarsvleugel van het kloostergebouw aan de Kloosterstraat. De openbare lagere school werd per 1 april 1934 omgevormd tot twee afzonderlijke rooms-katholieke lagere scholen. De nonnen onder leiding van zuster Gertruda namen de meisjesschool voor hun rekening en meester Martens werd hoofd van de rooms-katholieke jongensschool.

De vrijstaande woning aan de Kloosterstraat 1, op de hoek Kloosterstraat - Sint Jozefstraat, is zowel qua stijl als qua geschiedenis markant te noemen. Het huis werd in 1923 gebouwd onder architectuur van Constant Panis.

Huisnummering 1950-1955[bewerken]

In de periode 1950-1955 werd in de gemeente Deurne de oude wijkindeling vervangen door de huidige adressering met straatnaam waarbij de even huisnummers aan de ene kant van de straat en oneven nummers aan de andere kant gesitueerd waren. Onderstaand ziet u de toen omgenummerde huizen met hun hoofdbewoner.[1] Als u op de zandloper klikt kunt u de betreffende kolom sorteren.

Hoofdbewoner Oude nr Nieuw adres
Franssen, Jan FBM Kloosterstraat 1 Ongewijzigd
Bijzondere RK School Kloosterstraat 2 Ongewijzigd
Sporenberg, Henri JM Kloosterstraat 3 Ongewijzigd
van Ooij, Peter J. Kloosterstraat 5 Ongewijzigd
Martens, Petrus H. Kloosterstraat 7 Ongewijzigd
Bouwmans, Henricus C. Kloosterstraat 9 Ongewijzigd
van den Berkmortel, Leon H Kloosterstraat 9 Ongewijzigd
Timmerman, Jan FH Kloosterstraat 11 Ongewijzigd
van Heugten, Johannes M Kloosterstraat 11 Ongewijzigd
Heesmans, Franciscus Kloosterstraat 13 Ongewijzigd
Barten, Henricus JC Kloosterstraat 13 Ongewijzigd
Manders, Johannes Kloosterstraat 15 Ongewijzigd
Keunen, Petrus Kloosterstraat 15 Ongewijzigd

Literatuur[bewerken]

Bezig met het laden van de kaart...
Bronnen, noten en/of referenties
  1. De situatie van de hoofdbewoners dateert op zijn vroegst uit begin 1953. Petrus Keunen kwam namelijk pas in de loop van januari 1953 op dit adres wonen.