U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Pastoorsbos

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bezig met het laden van de kaart...

Pastoorsbos was de naam van een straat in de Sint-Jozefparochie die grotendeels het tracé volgde van de Paul Rubensstraat, Rogier van der Weijdenstraat en Jeroen Boschstraat.


In de omgeving van de steenovenfabrieken hadden tot 1955 de bewoners als adres: Steenoven. Bij de straatnaamgeving die ingang per 1 januari 1955 werden die nieuwe straatnamen Pastoorsbos, Steenovenweg, Fabriekstraat en Strohulzenweg.

Voor de verklaring van de naamgeving Pastoorsbos moeten we terug naar 1836, toen pastoor De Louw namens het rooms-katholiek kerkbestuur van de oude parochie daar een viertal percelen grond, kadastraal F 545-548 ter grootte van 3.92.68 hectare, zijnde heide, dennenbos, opgaande bomen en hakhout, in bezit had. Later was dit de logische locatie voor de bouw van de nieuwe parochiekerk en de aanleg van het parochiekerkhof. Kort daarna, vanaf 1925, werd het bos geleidelijk verkaveld. Onder meer de huizen Paul Rubensstraat 4 en de voorganger van Jeroen Boschstraat 2 werden in die vroege fase in het Pastoorsbos gebouwd.

De naam Pastoorsbos gaat dus veel verder terug dan de feitelijke stichting van de parochie. Opmerkelijk is dat tot na de Tweede Wereldoorlog een gedeelte van deze straat, ter hoogte van de huidige Jeroen Boschstraat, nog steeds particulier bezit van de kerk was.

Adressen per 1 januari 1955 en in 1960
Per 1 januari 1955 In 1960
Hoofdbewoner Oude adres Nieuw adres Adres Hoofdbewoner
Berkers, Paulus H. Steenoven 9 Pastoorsbos 8 idem Holder, Philippus G den
Martens, Theodorus J. Steenoven 10 Pastoorsbos 6 idem Manders, Johannes
Beekman, Henricus A. Steenoven 11 Pastoorsbos 4 idem idem
Pastoorsbos 20 Kools, Cor