Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Binnenweg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Deze boerderij op L.156 werd in de jaren 1950 afgebroken. Het meisje is de dochter van Jan Nijnens. (foto coll. Jan Nijnens)
Aan de linkerkant woonde vroeger Keupe Willemke (Joosten) en rechts voor woonde Driekske Verberne. Deze foto is van vóór 1970, in dat jaar werd het bovengronds electriciteitsnet vervangen. (foto coll. Martien van Leunen)

De Binnenweg vormt de verbinding tussen de Berktsedijk en de Zonnewende, de vroegere Armendijk.

Deurne 1950 (23) detail Binnenweg LR.jpg

Vroeger was deze omgeving beter bekend als de Hoogdonk, of op z'n Lijssels: de Hòweg Donk. Er woonden wat keuterboertjes en peelwerkers. Halverwege de Binnenweg is het adres Ervenweg 6. Vroeger liep de Ervenweg vanuit de Binnenweg westelijke naar de inmiddels ook verdwenen Berktweg, die parallel aan de Binnenweg liep, en in oostelijke richting tot aan de Snoertsebaan. Het huis van de familie Aarts, alias Jantje de Kaijzer, dat aan de Ervenweg stond, moest plaats maken voor een bungalow, die wel het oude adres behield.
Voor de invoering van de straatnamen in 1953 werden de huizen aangeduid met een nummer. De huizen aan de Binnenweg en Ervenweg hadden nummers L.153 t/m L.157.

L.153

Het huis op L.153 werd later Ervenweg 4 en moest plaats maken voor bedrijfsgebouwen. Vroeger woonde daar de familie Steegs, ze hadden nog een "aangenomen" kind, en later zat er de familie Johannes van Leunen-Wulms.

L.154

Op L.154 (Ervenweg 6) woonden achtereenvolgens Piet Jansen, Hannes Mennen-Aarts en Jantje Aarts alias de Kaijzer, gehuwd met Dina Manders. Voor 1938 woonde hier de familie Jansen-Verberne.

L.155

Het pand L.155, later nummer 1, stond er al in 1890, werd later flink verbouwd en heeft inmiddels plaats moeten maken voor nieuwbouw. Op die plek woonde vroeger de familie Van den Horst-Nijnens. Frans van der Horst verdiende de kost als werknemer bij de wegenbouw. Later woonde er de veehandelaar Laarakkers.

L.156

Ook het huis L.156 waar de peelwerker Frans Nijnens woonde is inmiddels van de kaart geveegd. Het was eigendom van zijn schoonvader Hendrik Hazen en stond tegenover dat van Jantje de Kaijzer. Zoon Jan Nijnens woonde er na zijn huwelijk in 1951 nog een aantal jaren in en bewaart nog steeds, als zoete herinnering aan het verleden, een foto en een schilderij van dat huis. Toen Jan Aarts rond 1956 eigenaar werd van het pand gebruikte hij het nog een tijdje als onderkomen voor zijn kippen, paard en koeien voordat het onder de slopershamer viel.

L.157

Op L.157 woonde vroeger Driek Verberne alias de Bees. Toen Mart van Leunen, zoon van Hannes van Leunen en Gertrudis Wulms (1898-1981), begin jaren 1960 zijn huis op Binnenweg 7 bouwde was hij nog niet aangesloten op de waterleiding. Ondanks lang aandringen bij de gemeente werd er geen aktie ondernomen. Toen hij meldde dat zijn vrouw zwanger was kwam er schot in de zaak, maar die zwangerschap was wel een leugentje om bestwil.

L.158

Willemke Joosten woonde vroeger op L.158. Daarna woonden er achtereenvolgens Tinuske van der Putten, Broer Verhuijsen en Henrica (Riet) Maria Verhuijsen-Nijnens (1926-2007), Wim Geurts van Kessel, Jantje Aarts en Wim en Marga Seegers.

Huisnummering 1953[bewerken]

In 1953 werden de oude huisnummers vervangen door nieuwe adressen. Onderstaand ziet u de toen omgenummerde huizen met hun hoofdbewoner.

Hoofdbewoner Oude nr. Nieuw adres
Aarts, Johannes L.154 Ervenweg 6
Horst,van der Franciscus L.155 Binnenweg 1
Nijnens, Johannes L.156 Binnenweg 4
Verberne, Hendricus L.157 Binneweg 5
Putten,van der Josephus L.158 Binnenweg 6
Aarts, Johannes L.159 Berkweg 5
Bezig met het laden van de kaart...