U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Hutten

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De boerderij waar vroeger Lodewijk Rademakers (1894-1982) met zijn gezin woonde. Links de schop die op de gemeentelijke monumentenlijst staat. (foto coll. Willy Vermazeren
Boerderij op Pijlstaartweg 13 Asten (parochie Liessel). In 1961 zat de voordeur er nog in tussen beide ramen. Geheel rechts Anna van Gog-Dings (1917-2020)

De Hutten is de vroegere benaming voor de huidige Garst in Liessel, maar ook het verlengde van deze weg, de huidige Kanaalstraat, werd aangeduid als de Hutten.


De benaming Hutten, ook wel Liesselsche Hutten, komt vanaf de tweede helft van de 19e eeuw in de geschriften voor.
Het is niet zeker waar de naam Hutten vandaan komt, maar het zou te maken kunnen hebben met de periode rond 1820. Er was door de sterke bevolkingstoename een groot gebrek aan woonruimte en sommige boeren probeerden van de gemeente een stuk heidegrond te kopen om met de ontginning ervan de kost te verdienen. Ze bouwden dan letterlijk een hutje op de heide en hielden zich aanvankelijk voornamelijk in leven met het steken en verhandelen van turf. Mogelijk hebben ook de verveningsactiviteiten van de Maatschappij Helenaveen en de gemeente Deurne ervoor gezorgd dat de turfstekers uit Deurne, Liessel en Asten hier hun woonverblijf dichter bij de werkplek bouwden.

Er is een vermelding uit 1543 waarin sprake is van: den Hoigen Heutten ende den legen Heutten lants, maar het is twijfelachtig of dit geïdentificeerd mag worden met de Liesselse Hutten.[1] [2]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. De benaming den Hoigen ende den legen Heutten lants kan destijds mogelijk gebruikt ter aanduiding van het in Asten gelegen deel van de Hutten ten oosten van de Dennendijkse bossen waarvan een deel vernoemd werd als Grootven, waarop ooit turf gestoken is. Het land lag daar inderdaad laag.
  2. Ton SpamerEen karretje op den zandweg reed…, Deurnese toponiemen uit de periode 721-1900, Deurne, 2010.