Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Heibergweg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Heibergweg
Naam Heibergweg
Dorp Brouwhuis
Aanleg voor 1832
Opheffing -
Besluit vaststelling 28 december 1953
De Achterste en Voorste Beersdonk op de Chromotopografische Kaart des Rijks, 1921. De Heibergweg is de weg die we bereiken als we vanuit de woorden Voorste Beersdonk in rechte lijn en in westelijke richting de tramlijn oversteken. De weg scheidt het akkercomplex van Heitveldweg 9 en 11 van dat van Heibergweg 1 en 5 en buigt in het westen met het natuurlijk reliëf mee af naar het zuiden. De Astense Aa stroomde net buiten het kaartbeeld aan de zuidzijde.
Boerderij Heibergweg 1

De Heibergweg is een straat die tot 1926 in de gemeente Vlierden lag, daarna tot 1 januari 1968 in de gemeente Deurne en sindsdien in de gemeente Helmond.

Ligging[bewerken]

De Heibergweg loopt parallel aan de Astense Aa en ontsloot een aantal boerderijen op de Achterste Beersdonk, gesitueerd aan een dekzandrug ten noorden van die beek. De Heibergweg loopt van de vroegere Oostappensedijk, nu Bij Oostappen geheten, naar de Nieuwe Aa. De Stipdonkse Goorweg is een zijweg; de vroegere zijweg Beersdonk werd kort na 2005 opgeheven en overbouwd. Door middel van een nieuwe zijweg werd de Rijstdijk enkele jaren eerder met de Heibergweg verbonden.

Alhoewel dit wellicht niet op een officieel besluit berust, is het begin van de Heibergweg vóór 2015 verplaatst van de hoek bij het CHV-gebouw naar de kruising met de Brouwhuisweg. Hierdoor heet een vroeger deel van de weg Bij Oostappen nu ook Heibergweg.[1]

Geschiedenis[bewerken]

De weg zelf is al meerdere eeuwen oud. De naam werd officieel ingevoerd op 1 januari 1955 en bleef sindsdien onveranderd. Bij de grenscorrectie van 1 januari 1968 werd de Heibergweg met het Vlierdens deel van Brouwhuis bij de gemeente Helmond gevoegd. De Heibergweg vormt nu de zuidelijke grens van het Bedrijventerrein Zuidoost-Brabant. Doordat de boerderijen langs deze weg aan de zuidzijde waren gesitueerd, bleven zij bij de aanleg van het bedrijventerrein gespaard. Het gaat om Heibergweg 1, gebouwd in 1924, en Heibergweg 5, waar in 2007 sloop en nieuwbouw plaatsvond.

Situering[bewerken]

Bezig met het laden van de kaart...
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Veldbezoek, 11 augustus 2015.