Welkom op DeurneWiki
U kunt ons steunen door lid of vriend te worden. Vragen over DeurneWiki?
Alleen na voorafgaande aanmelding hier (maximaal 2 personen) kunt u ons op woensdagochtend om 10 uur spreken in het heemhuis Stationsstraat 73.

Rodegraafweg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Rodegraafweg is een weg ten oosten van de kern Liessel.

Situering[bewerken]

De Rodegraafweg begint tegenwoordig aan de Eikenlaan en loopt van daaruit in zuidoostelijke richting. Op zijn weg vormt de weg kruisingen of T-splitsingen met het Heulke, de Straatsebaan, Blokhuisweg, Slootweg, Kennelweg en Bladmosweg, alvorens daarna dood te lopen.

De weg was vroeger langer. De weg begon al aan de Nieuwstraat, en vormde dus een kruising met de Eikenlaan. Verder liep de weg niet dood, maar sloot deze verder oostelijk aan op de Polderdreef.

Landschap[bewerken]

De weg maakt deel uit van de oudste heideontginningen ten oosten van Liessel, die merendeels vanaf de late 18e eeuw tot stand gekomen zijn. Het gedeelte achter het voormalige Blokhuis bestond al vóór 1850, de rest kwam in fasen in de tweede helft van de 19e eeuw tot stand. Aan de weg werden kleine keuterboerderijtjes gebouwd, waarvan Rodegraafweg 26 nog wel het best bewaarde voorbeeld is.

Naamherkomst[bewerken]

De weg is genoemd naar de Rode Graaf, een gegraven waterloop die als naam van een beemd in 1420 voor het eerst vermeld wordt.