U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Postpaadje

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
07.274.jpg
Op deze foto uit 1963 is links nog de showroom van garage Van Ham zichtbaar. Daarnaast de huizen van de zusjes Steeghs en van Verbakel. Het witte huis op de achtergrond is de inmiddels afgebroken ambtswoning van burgemeester Hoebens.
foto collectie mevrouw Veldhuijzen-Peeters
Het in 1932 gebouwde huisje van de dames Steeghs.
foto collectie mevrouw Veldhuijzen-Peeters
Het huis van de familie Goossens Postpaadje 9

Het Postpaadje of Bismarckpaadje was vroeger een binnendoorweggetje voor de brievenbesteller en werd in 1883 door de gemeente aangelegd.


Het verhaal van het Postpaadje is vooral het verhaal van het oude postkantoor van de familie Goossens aan de Visser. Daarvoor moet men terug naar het laatste kwart van de negentiende eeuw. De bakkerszoon Willem Goossens, bijgenaamd Willemke de Post, werkte als brievengaarder in Deurne. En omdat het goed ging met Deurne, waar in het miljoenenparadijs veel geld verdiend werd met de turf, ging het ook goed met Willem. Hij liet in de Visser een modern huis bouwen waarvan een gedeelte werd ingericht als hulppostkantoor. Het stond op de plek waar van 1969 tot 1994 de bushalte was en waar tegenwoordig het grasveld tegenover Zorgboogcentrum De Nieuwenhof is.

Om zijn brieven zonder veel omwegen te kunnen bezorgen in de Stationsstraat, toen nog Spoorstraat geheten, bij meester Van Baars in de Martinetstraat, toen nog Schoolstraat en bij gemeentesecretaris Sjef Janssens alias D'n Bismarck, benutte hij een oud voetpad dat tussen de percelen liep en dat in de volksmond al snel het Postpaadje of Bismarckpaadje ging heten. In 1883 liet de gemeente het pad aanleggen en kocht onder meer van Mathijs Lutters, de toenmalige eigenaar van het perceel waarop later het pand Helmondseweg 9 werd gebouwd, een strook grond ter grootte van 31 m². Het noordelijk gedeelte van het paadje tussen de Visser en de Helmondseweg was tot begin jaren 1960 een recht weggetje dat vrijwel aansloot op het tweede gedeelte. Met de bouw van garage Van Ham kwam de kromming in het postpaadje.

Van lieverlee raakte het Postpaadje bewoond. In 1930 bouwde Johannes Josephus Verbakel (1901-1968) op nummer 5 zijn woonhuis. Verbakel werkte bij het stoomzuivelfabriek als ondermelkweger. Hij had aan zijn beroep de bijnaam d'n bôtterkletser" te danken.

Mathijs Lutters bouwde in 1932 het huisje aan het Postpaadje op nummer 3 en verkocht het aan de twee ongehuwde zussen Steeghs. Na een jeugd met enkele jaren van gezondheid, waarin zij als naaister de kost verdiende, bracht Dora Steeghs vele jaren op het ziekbed door. Zij werd al die tijd liefdevol verzorgd door haar zus Bertha. Dora lag altijd aan de voorzijde van de woonkamer, vanwaar ze de talloze kinderen toezwaaide die door het Postpaadje naar school gingen.

In 1938 kon het Postpaadje verbreed worden omdat Jepke van Ham, Bertha Steeghs, Johannes Verbakel, Peer Goossens en Fried Kuijten gratis een strook grond aan de gemeente afstonden. Als tegenprestatie plantte die wel een nieuwe heg aan.

Het vroegere Post- of Bismarckpaadje, dat ook wordt genoemd in het Deurne's lied, liep dus door tot aan de Lagekerk, waar D'n Bismarck woonde. Het huidige Postpaadje is een voet- en fietspad dat de Visser verbindt met de Helmondseweg en de Stationsstraat.

Huisnummering 1950-1955[bewerken | brontekst bewerken]

In de periode 1950-1955 werd in de gemeente Deurne de oude wijkindeling vervangen door de huidige adressering met straatnaam waarbij de even huisnummers aan de ene kant van de straat en oneven nummers aan de andere kant gesitueerd waren. Onderstaand ziet u de toen omgenummerde huizen met hun hoofdbewoner.

Hoofdbewoner Oude nr Nieuw adres
Petrus Eimericus Josephus Maria Goossens (1890-1974) C.9 Postpaadje 9
Verbakel, Johannes J. C.10 Postpaadje 7
Steeghs, Huberta G. C.10a Postpaadje 3


Bezig met het laden van de kaart...
Bronnen, noten en/of referenties


DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI[brontekst bewerken]

De informatie die hier staat wordt gebruikt om over te hevelen naar WikiTude. Dit is onderdeel van het DeurneWiki TR Plekke project dat als doel heeft geselekteerde artikelen uit DeurneWiki over te brengen naar WikiTude, een nlwikipedia:Toegevoegde realiteit. Zie hier onder hoe WikiTude te installeren. Voor meer informatie, zie artikel DeurneWiki TR Plekke.

DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Naam Postpaadje
Wereld DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Korte WikiTude text van object Het Postpaadje herinnert nog aan de tijd vóór 1909, toen het Deurnese hulppostkantoor aan de Visser stond op het grasveld tussen het Fraterhuis en het appartementencomplex. Het paadje ontstond omdat de postbode de kortste weg zocht naar de Deurnese notabelen die het meeste post kregen. Typisch aan het paadje zijn de fraaie oude afgesleten baksteentje, waarmee het gedeeltelijk geplaveid is. Ook het restant van de heg, bestaande uit verschillende struiksoorten, is opvallend.
Bestandsnaam van plaatje bij object voor WikiTude 22.305.jpg
Getoond plaatje 22.305.jpg
Coordinaten van het object in WikiTude 51.464779° N, 5.792741° E
Lokatie op kaart
Bezig met het laden van de kaart...

Installeren van WikiTude op uw android of iPhone mobiel[brontekst bewerken]

Installeer WikiTude voor uw android toestel: Android robot.svg of WikiTude voor uw iPhone: IPhone.svg door op de links te klikken of via de app-market van uw toestel.