Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Kanveldweg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Werkverschaffing aan de Kanveldweg in de jaren 1930.
Foto collectie Jan van de Mortel
Minister Kan, de naamgever van de straat, op schaatsen.
foto collectie gemeente Deurne

De Kanveldweg verbindt de Langstraat met de Wittedijk.


Van 1926 tot 1929 was mr. Johannes Benedictus (Jan) Kan (1873-1947) minister van Binnenlandse Zaken en Landbouw. Met zijn beleid op het gebied van de werkverschaffing had hij grote invloed op het leven van talrijke inwoners van de gemeente Deurne, vandaar dat zijn naam verbonden is aan deze verbindingsweg. Om dezelfde reden werd een stuk landbouwgrond, liggend tegen de grens van Venray aan de Langstraat, het Kanveld genoemd.

Voor de verharding van de Langstraat in 1916 werd een spoorlijn aangelegd vanaf station Helenaveen naar de Kraaienhut. Daarvoor moest dat tracé met zand worden opgehoogd. Na de verharding van de Langstraat werd het spoorlijntje weer afgebroken, maar in 1919 was er op dit traject al een goed berijdbaar fietspad. Het volgde ongeveer de huidige Paardekopweg en de Kanveldweg.[1]

In de periode 1950-1955 werd in de gemeente Deurne de wijkindeling van 1930 vervangen door de huidige adressering met straatnaam waarbij de even huisnummers aan de ene kant van de straat en oneven nummers aan de andere kant gesitueerd waren. Onderstaand ziet u de toen omgenummerde huizen met hun hoofdbewoner.

Huisnummering 1950-1955
Hoofdbewoner Oude nr Nieuw adres
Nooijen Gerardus Z.57d Kanveldweg 5
Verhees Antonius J. Z.57c Kanveldweg 6
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Aantekening van 1919 in het militair Peelrapport 1912. Voor het juiste tracé van deze spoorlijn kan men de website Topotijdreis in de periode 1936-1954 raadplegen.