Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

Keulsebaan

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Keulsebaan
6.2.3 De Keulsebaan.jpg
Landschapskwaliteit
typering Holle ligging van de Keulsebaan met steilranden en bochten
locatie Zuidelijk van het kerkdorp Neerkant, aan de Keulsebaan
fietsroutenetwerk Ten zuiden van knooppunt 20
6.2.2 De Keulsebaan.jpg

De Keulsebaan, ook wel "Oude Baan" genoemd, is een tweebaans verbindingsweg met een vrijliggend fietspadd tussen Neerkant en Meijel. Deze holle weg over een verheven gedeelte in het landschap was vroeger een doorgang door de natte Peel. De kooplieden van en naar Keulen konden gebruik maken van deze weg, vandaar de Keulsebaan. De weg onderscheidt zich van andere wegen door haar bochtige karakter, holle ligging en diverse steilranden.


De weg tussen Neerkant en Meijel was eeuwenlang de enige doorgang door de moerassige Peel. Deze weg, de Keulsebaan, liep van Den Bosch naar Keulen langs een zijbreuk van de Peelrandbreuk. Op deze plek ligt namelijk een lange dekzandrug met zandhoogten tussen 30 en 35 m NAP. Daardoor was deze oude weg het hele jaar redelijk goed begaanbaar door de verder moerassige Peel.

Ten westen van de Keulsebaan liggen middeleeuwse akkercomplexen. Door langdurige bemesting met runder- en schapenmest, vermengd met zandige heide- of beekdalplaggen, ontstond op deze oude akkercomplexen een dikke humeuze bovenlaag: het zogenaamde plaggendek, met een verouderde term ook wel esdek genoemd. Hierdoor kwam de historische Keulsebaan door de eeuwen heen relatief lager te liggen ten opzichte van de omringende akkers en ontstonden er flinke steilranden.

Geografisch[bewerken | brontekst bewerken]

Bezig met het laden van de kaart...