Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Walsbergseweg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Walsbergseweg
Walsbergseweg 2007.JPG
Walsbergseweg in 2007
Bezig met het laden van de kaart...
Naam Walsbergseweg
Besluit vaststelling 23 december 1953
Helena Moors-van den Berkmortel en haar dochter Truda voor hun huis aan de Walsbergseweg circa 1930.
Foto is beschikbaar gesteld door Jan Moors
De inmiddels verdwenen aansluitingsweg van de Walsbergseweg met de Milhezerweg. Vlnr: Aan het pleintje met lantaarnpaal stond de salonwagen van Runia, boerderij waarin vroeger Willem van den Berkmortel woonde (hij emigreerde naar Luxemburg). Kinderen Nico, Truus en Peter Fransen.
Foto beschikbaar gesteld door Peter Fransen.
Aanleg van de verbindingsweg Milhezerweg - Walsbergseweg. Weg naast het huis van Fransen Milhezerweg 9) in 1949. Op de achtergrond: Gerarduskerk, rechts café Van der Putten. Destijds liep de tuin van Van der Putten door tot aan de kerk. Foto beschikbaar gesteld door Peter Fransen.

De straatnaam Walsbergseweg ontstond bij de Huisnummering 1950-1955 en liep vanaf 1 januari 1955 van het voormalige Kasteelplein over de Voort naar Milheeze.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

In de lijst van 27 december 1948 met door Cees van den Broek aan B en W voorgestelde straatnamen werd voor het tracé "Van het Kasteelplein door de Wasberg tot aan de grens Bakel" nog de straatnaam "Wasbergse straat" voorgesteld.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Het Kasteelplein verdween met de komst van het viaduct van Walsberg en daarmee ook het eerste stukje van de Walsbergseweg. Aan dat plein lag ook het “Sukkelenhuis” en een grote boederij die lang geleden eigendom was van notaris-burgemeester Gerrit van Riet. Hannes van den Broek, die voor de gemeente het vee inschaarde, woonde daar voordat hij in de jaren ’30 van de vorige eeuw naar de Nachtegaalhoeve verhuisde en de boerderij gesloopt werd. De plaats waar die boerderij stond moeten we zoeken ter hoogte van het viaduct. Het stukje weg van hier tot de huidige hoek Eekhof-Walsbergseweg verdween met de aanleg van de oprit naar de Helmondsingel.

De monumentale boerderij die bij het begin van de Walsberseweg tegen de Helmondsingel ligt ingeklemd is het stamhuis van Antoon van den Berkmortel en Petronella Welten. Toen Antoon, die directeur van de Walsbergse roomboterfabriek was, in 1924 stierf liet hij zijn weduwe met acht ongehuwde kinderen achter. Driekwart eeuw later had hij het respectabel aantal van minstens 333 nazaten, zoals valt na te gaan in het boek Van den Berkmortel 1585-2000 van Wim Verhoeven en Wim van den Berkmortel. Later kwam er schoonzoon Hannes Manders (d’n beerboer) met zijn gezin wonen.

Tegenover Manders woonde Peer de Wit voordat hij naar de Bivakhoeve tegenover de Roesbeek-school aan de Langstraat verhuisde.
In het nog bestaande witte huisje op huisnummer 10 woonde de familie Moors, waar onder meer pater Jan Moors werd geboren, die vele jaren doorbracht in de missie in Cubango (Angola). De boerderij van Donkers op nummer 13 kan ook bogen op een eerbiedwaardige ouderdom. Misschien moet hier zelfs de historische hoeve De Wasberg gezocht worden, waaraan het kerkdorp haar naam te danken heeft. Door een vergissing van de landmeters werd op de eerste kadasterkaart van 1832 Walsberg in plaats van het gebruikelijke Wasberg geschreven, een fout die ruim ‘n halve eeuw geleden door het gemeentebestuur formeel werd overgenomen.

Veel indruk maakte op de Walsbergseweg ook de brand van 10 maart 1948 waarbij de weduwnaar Peerke Hoonings met zijn tien kinderen dakloos werd. Met het puin van het afgebrande huis werd de zandweg opgelapt, die destijds nog liep vanaf de Walsbergseweg tussen het huis van Hoonings en Van de Weijer door naar de Middelberken. Toen later deze zandweg kwam te vervallen werd het gestorte puin hergebruikt voor de erfverharding bij Van de Weijer.

Tot begin 1890 liep de weg hier dood op de hei en in het moeras, waarvan de ontginning toen nog grotendeels moest beginnen. Driek Smits en later Ties Claassen waren de pioniers op de ontginningsboerderijen van het buitengebied van de Walsbergseweg.

De Walsbergseweg is zelfs nog ooit een militair vliegveld rijk geweest. Direct na de Tweede Wereldoorlog werd er een primitief vliegveldje aangelegd op het weiland van Marinus Manders.

Huisnummering 1950-1955[bewerken | brontekst bewerken]

In de periode 1950-1955 werd in de gemeente Deurne de oude wijkindeling vervangen door de huidige adressering met straatnaam waarbij de even huisnummers aan de ene kant van de straat en oneven nummers aan de andere kant gestiueerd waren.

Hoofdbewoner Oude nr Nieuw adres
van den Broek Johannes D.24 Walsbergseweg 1
van Deursen Petrus W. D.24a Walsbergseweg 3
wed.Joosten van Bree Geertruda D.27 Walsbergseweg 6
v/d Berkmortel Wilhelmus H. D.26 Walsbergseweg 7
van der Horst Henricus D.29 Walsbergseweg 8
v/d Bermortel Alfhons D.28 Walsbergseweg 9
Moors Josephus Martinus D.30 Walsbergseweg 10
Donkers Johan D.32 Walsbergseweg 13
wed Pluim van Berlo Th. D.38 Walsbergseweg 14
Rooijakkers Peter J. D.39 Walsbergseweg 16
van den Heuvel Hendricus M. D.37a Walsbergseweg 18
wed.van der Loo Honings J. D.37 Walsbergseweg 20
Claassen Martinus D.129 Walsbergseweg 21
Jansen Hendrikus D.37b Walsbergseweg 22
Manders Johannes D.110 Walsbergseweg 26
van Rooij Antonie D.111 Walsbergseweg 30
Hoebergen Gerardus A. D.111a Walsbergseweg 32
van der Horst Johannes A. Walsbergseweg 32a
Hoonings Petrus D.112 Walsbergseweg 34
Weijer,van de Johannes D.113 Walsbergseweg 36
Smits Henricus D.127 Walsbergseweg 40

Grenscorrectie[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de correcties van de gemeentegrens per 1 januari 1997 werd het gebied rondom de "Pottingen" in de gemeente Bakel en Milheeze aan Deurne toegevoegd. De gemeenteraad van Deurne besloot op 16 december 1996 de naam "Pottingen" te wijzigen in "Walsbergseweg" hetgeen een doorzetting van de bestaande Walsbergseweg tot aan midden Kaweise Loop, tevens nieuwe gemeentegrens .

Bezig met het laden van de kaart...