U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Kanaalstraat

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Kanaalstraat in september 1968 ter hoogte van het aan te leggen viaduct over de rijksweg A67. Foto coll. gemeente Deurne.

De straatnaam Kanaalstraat werd bij de wijkindeling van de gemeente Deurne per 1 oktober 1930 officieel vastgesteld.

In de bijlagen van besluit nr. 100 werd de straat omschreven als van den Heijtrakschedijk naar Helenaveen, over de Hogebrug bij Bruggenwirth, tot de begraafplaatsen van Helenaveen.

Voordat een weg was aangelegd tussen Helenaveen en Liessel moesten de bewoners van Helenaveen de weg nemen via Meijel of Griendtsveen. In 1868 vond de gemeente Deurne dit nog geen probleem, immers voetgangers konden door de Peel de kortste weg kiezen.

Huidige situatie[bewerken | brontekst bewerken]

De Kanaalstraat verbindt de Neerkantseweg bij de Voorstad in Liessel met de Oude Peelstraat in Helenaveen.

De Kanaalstraat is een van de straten in de gemeente Deurne waar sinds 2011 ecologisch bermbeheer plaatsvindt, waardoor de biodiversiteit verhoogd wordt.

In 1972 werd de buurtvereniging Kanaalstraat opgericht, die tevens bedoeld is voor bewoners van de Snoertsebaan tot aan de Soeloop, van het zuidelijk deel van het Leegveld en van de Hogebrug.

In de Deurnesche Courant van 20 juli 1945 treft men het volgende artikel aan met betrekking tot de Kanaalstraat:

Verloren aardappelriek op den weg gaande van de Voorstad Kanaalstraat naar het Kanaal. Terug te bezorgen tegen goede belooning bij Wed. Verstappen, Voorstad L.91, Liessel.

Voor een overzicht van de (hoofd)bewoners van de Kanaalstraat in 1955 zie de historische huisnummering van Wijk L.