Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Koolweg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Het laden van turf aan de Helenavaart te Helenaveen. Klik op het icoon voor mer informatie.
Foto collectie Jan van de Mortel.

De Koolweg is genoemd naar de groenten die ook in Helenaveen op de koude grond en onder zo genaamde glazen stolpen, klokken, gekweekt werden: bloemkool, boerenkool, spitskool, savooiekool, rode- en witte kool.


De Koolweg loopt vanaf de Geldersestraat in noord-westelijke richting en loopt door in het Mariaveen. Rond 1900 heette dit eikenlaantje De Achterlaan. Die werd zo genoemd omdat het de meest oostelijke en ver weg gelegen laan van Helenaveen was. De Koolweg loopt parallel aan de grens met Limburg en is vrijwel in originele staat. Deze laan loopt over de zo genaamde Kleine kant van de Helenavaart. De Koolweg bezat tot 1944 twee draaibruggen: een klein exemplaar over de Eerste Zijwijk, de Boksloot bij de Kruisbesweg, en een grotere bij de huidige Sevenumseweg over het onvoltooide Sevenumkanaal. Beide plaatsen zijn nu voorzien van een dam met duiker.

De bocht in de Koolweg tegenover de Rector Nuijtsstraat is een gevolg van de inham in de Helenavaart en een aansluiting van een zijwijk richting Mariaveen. In die inham lag rond 1900 een drijvende turfstrooiselfabriek.