U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
We zijn weer op afspraak en onder voorwaarden op woensdagochtend
van 10 tot 12 uur in het heemhuis. Maak hier je afspraak..

Derpsestraat

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Derpsestraat
Foto: collectie Toon Blux België

De Derpsestraat, die de Lagekerk met de Tramstraat verbindt, mag gerekend worden tot een van de oudste straten van Deurne.


Commerstraat[bewerken | brontekst bewerken]

De Derpsestraat mag tot de belangrijkste en oudste straten uit het verleden van Deurne gerekend worden en vormde een onderdeel van de route van Den Bosch door de Peel naar Keulen. Dat is moeilijk voorstelbaar als we bedenken dat ruim 50 jaar geleden deze straat nog onverhard en nauwelijks bewoond was. Vroeger werd deze straat ook aangeduid als de Commerstraat. In zijn boek "Het Derp" heeft Theo Meulendijks van ieder pand en ieder perceel in en in de wijde omtrek van deze straat de geschiedenis beschreven, een monnikenwerk waar nog veel en dankbaar gebruik van wordt gemaakt.

Brouwerij De Zon[bewerken | brontekst bewerken]

Vooraan in de Derpsestraat, huidige adres Lagekerk 8, hebben we de voormalige brouwerij en mouterij De Zon. Deze werd in 1880 opgericht door Pieter Swinkels in de in 1850 gebouwde boerderij de Pannenhoef en tot 1949 brouwden hier de Swinkelsen hun bier. De huidige bewoner Peter van Kinderen bracht de oude koperen brouwketel weer terug in de bedrijfsruimte.

De Goede Streek[bewerken | brontekst bewerken]

In huize "De Goede Streek" woonde Jan Bekkers. De naam van dat huis vraagt om een verklaring. Er zijn twee lezingen in omloop. De eerste is dat zijn partner, die uit het westen van 't land kwam, het goed toeven vond in deze omgeving en zodoende deze naam bedacht. De andere dat de ongeneeslijk zieke Bekkers op zijn sterfbed besloot om alsnog met zijn samenwonende partner te trouwen, waardoor zij nog vele jaren kon genieten van het huis en een mooi pensioentje; hij had dus op zijn sterfbed voor haar nog een goede streek uitgehaald.

Ons Thuis[bewerken | brontekst bewerken]

Opvallend in de Derpsestraat is huisnummer 14 waar sinds begin van dit jaar door het ouderinitiatief "Vereniging De Sleutel" een thuis voor kinderen met een verstandelijke beperking is gehuisvest. Dit pand is begin jaren '50 ontworpen door architect Jos Deltrap in opdracht van huisarts Adrianus Weijenborg.

Oude schop[bewerken | brontekst bewerken]

Midden in de Derpsestraat (op huisnummer 18) staat het 81 jaar oude huis van Gerrit Engelen. Gerrit bewaart nog enkele fraaie oude foto's van de Derpsestraat, ondermeer een waarop zijn vader en grootvader staan afgebeeld en waarop twee korentijlen het grote nut van ammoniakbemesting moeten aantonen. Op de achtergrond is ook nog een stuk van een oude stroschuur zichtbaar die vroeger tegenover het huis van Engelen stond. Ook bezit hij nog het hierbij afgebeelde schilderij van de boerderij, later schop, waarin 175 jaar geleden nog Paulus Coolen, de grootvader van de grootmoeder van Gerrit Engelen woonde.

familie Nooijen[bewerken | brontekst bewerken]

Het meest honkvast in de Derpsestraat waren ongetwijfeld de voorouders van de familie Nooijen die in de boerderij woonden waar nu het gezinsvervangend tehuis van Het Rijtven staat op de hoek met de Romeinstraat. Vanaf Cornelis Peter Nooijen (circa 1685-1736) vererfde deze boerderij via diverse vrouwelijke lijnen tot de laatste bewoner Jan Nooijen (1910-1985).

Tinuske Joosten[bewerken | brontekst bewerken]

Veel oude Deurnenaren kennen ook nog de boerderij van Tinus Joosten en Cathrien Joosten-Manders.
Ter hoogte van huisnummer 25 markeren twee lindebomen nog de plek waar de boerderij en een grote schuur stonden. Cathrien was een van de laatsten die na de oorlog nog een poffer droeg bij de zondagse kerkgang.

Familie Louwers[bewerken | brontekst bewerken]

Op 5 maart 1953 kocht Harrie Louwers en PaulineEngelen het huis aan de Derpsestraat 44 van Antonius Mennen, en na 15 jaar op 15 Mei 1968 is het huis verkocht aan Jan Bekkers vleeswarenfabrikant. Het huis is nadien wit geschilderd en heeft lange tijd als kantoor gediend, maar moest na verhuizing van Snackfabriek Beckers plaats maken voor nieuwbouw.bewoners 1953[bewerken | brontekst bewerken]

Hoofdbewoner Oude nr Nieuw adres
Martens, Pieter A.35 Derpsestraat 21
Manders, Marinus A.36 Derpsestraat 23
Joosten, Martinus A.37 Derpsestraat 25
van den Heuvel, Wilhelmus J. A.38 Derpsestraat 27
Manders, Josephus A.42 Derpsestraat 29
Manders, Wilhelmus A.43 Derpsestraat 41
Manders, Cornelius A.43a Derpsestraat 43
Louwers, Hendricus J. A.44 Derpsestraat 44
Aarts, Leonardus M. A.45 Derpsestraat 38
Nooijen, Johannes M. A.46 Derpsestraat 36
Verschuuren, Wilhelmus P. A.47 Derpsestraat 34
Engelen, Wilhelmus A.48 Derpsestraat 18
Lutters, Paulus J. A.48a Derpsestraat 16
Weijenborg, Adriaan E.G.M. A.48b Derpsestraat 14
Hurkmans, Godefridus A.J. A.48c Derpsestraat 12
Swinkels, Bierbrouwerij A.49 Derpsestraat 2
Koppens, Wilhelmus A.93 Derpsestraat 53
Diesen,van Lambertus H. A.94 Derpsestraat 55
Gruijters, Johannes A.H. A.95 Derpsestraat 57

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]