U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Derpsestraat

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Derpsestraat
foto collectie Toon Blux
Derpsestraat met rechts de Romeinstraat en de boerderij Derpsestraat 36
foto collectie gemeente Deurne

De Derpsestraat, die de Lagekerk met de Tramstraat verbindt, mag gerekend worden tot een van de oudste straten van Deurne.


Commerstraat

De Derpsestraat mag tot de belangrijkste en oudste straten uit het verleden van Deurne gerekend worden en vormde een onderdeel van de route van Den Bosch door de Peel naar Keulen. Dat is moeilijk voorstelbaar als we bedenken dat rond 1960 deze straat nog onverhard was. Vroeger werd deze straat ook aangeduid als de Commerstraat. In zijn boek "Het Derp - ene zijde Kerkeind, andere zijde Vreekwijk" beschrijft de auteur Theo Meulendijks de geschiedenis van alle panden in deze straat en de wijde omtrek ervan.

Bierbrouwerij De Zon

Vooraan in de Derpsestraat, op het huidige adres Lagekerk 8, staat de voormalige bierbrouwerij en mouterij De Zon. Deze werd in 1880 opgericht door Pieter Swinkels in de in 1850 gebouwde boerderij de Pannenhoef en tot 1949 brouwden hier de Swinkelsen hun bier. De huidige bewoner Peter van Kinderen bracht de oude koperen brouwketel weer terug in de bedrijfsruimte.

Ons Thuis

Opvallend is het pand Derpsestraat 14 waar sinds 2008 door het ouderinitiatief Vereniging De Sleutel een thuis voor kinderen met een verstandelijke beperking is gehuisvest. Dit pand werd begin jaren 1950 ontworpen door architect Jos Deltrap in opdracht van huisarts Adrianus Weijenborg.

Oude schop

Op Derpsestraat 18 staat het in 1927 gebouwde huis van Gerrit Engelen. Gerrit bewaart nog enkele fraaie oude foto's van de Derpsestraat, onder meer een waarop zijn vader en grootvader staan afgebeeld en waarop twee korentijlen het grote nut van ammoniakbemesting moesten aantonen. Op de achtergrond is ook nog een stuk van een oude stroschuur zichtbaar die vroeger tegenover het huis van familie Engelen stond. Ook bezit hij nog het hierbij afgebeelde schilderij van de boerderij, later schop, waarin rond 1830 nog Paulus Coolen, de grootvader van de grootmoeder van Gerrit Engelen woonde.

familie Nooijen

Het meest honkvast in de Derpsestraat waren ongetwijfeld de voorouders van de familie Nooijen die in de boerderij woonden waar later het gezinsvervangend tehuis van Het Rijtven kwam op de hoek met de Romeinstraat. Vanaf Cornelis Peter Nooijen (circa 1685-1736) vererfde deze boerderij via diverse vrouwelijke lijnen tot de laatste bewoner Jan Nooijen.

Tinuske Joosten

Veel oude Deurnenaren kennen ook nog de boerderij van Tinus Joosten en Cathrien Joosten-Manders.
Ter hoogte van Derpsestraat 25 markeren twee lindebomen nog de plek waar de boerderij en een grote schuur stonden. Cathrien was een van de laatsten die na de oorlog nog een poffer droeg bij de zondagse kerkgang.

Familie Louwers

Op 5 maart 1953 kocht Harrie Louwers en Pauline Engelen het huis aan de Derpsestraat 44 van Antonius Mennen en op 15 mei 1968 verkochten ze het huis aan vleeswarenfabrikant Jan Bekkers. Het huis werd wit geschilderd en diende lange tijd als kantoor van Snackfabriek Beckers. Na de brand en de verhuizing van die fabriek werd het terrein gebruikt voor woningbouw.

Adressen en bewoners per 1 januari 1955
Hoofdbewoner Oude nr Nieuw adres
Martens, Pieter A.35 Derpsestraat 21
Manders, Marinus A.36 Derpsestraat 23
Joosten, Martinus A.37 Derpsestraat 25
van den Heuvel, Wilhelmus J. A.38 Derpsestraat 27
Manders, Josephus A.42 Derpsestraat 29
Manders, Wilhelmus A.43 Derpsestraat 41
Manders, Cornelius A.43a Derpsestraat 43
Louwers, Hendricus J. A.44 Derpsestraat 44
Aarts, Leonardus M. A.45 Derpsestraat 38
Nooijen, Johannes M. A.46 Derpsestraat 36
Verschuuren, Wilhelmus P. A.47 Derpsestraat 34
Engelen, Wilhelmus A.48 Derpsestraat 18
Lutters, Paulus J. A.48a Derpsestraat 16
Weijenborg, Adriaan E.G.M. A.48b Derpsestraat 14
Hurkmans, Godefridus A.J. A.48c Derpsestraat 12
Swinkels, Bierbrouwerij A.49 Derpsestraat 2
Koppens, Wilhelmus A.93 Derpsestraat 53
Diesen,van Lambertus H. A.94 Derpsestraat 55
Gruijters, Johannes A.H. A.95 Derpsestraat 57
Bronnen, noten en/of referenties