U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Langstraat

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
In 1929 werd de school Roesbeek aan de Langstraat geopend.
Huis aan de Langstraat met opschrift De Courant.
Foto collectie Herman van Diesen

De Langstraat is de benaming van het gedeelte van de doorgaande weg Helmond-Venraij tussen het Haageind en de gemeentegrens met Venraij.


Vroegste vermelding[bewerken | brontekst bewerken]

De vroegste vermelding van de Langstraat treffen we aan in een brief van 27 mei 1854 van de Deurnese burgemeester aan de officier van justitie. Daarin verhaalt hij dat bij ene Joachimus Hobergen (1817-1888), bijgenaamd Van Neerven, landbouwer in de zoogenaamde Langstraat, een inbraak had plaatsgevonden. De dader, een zwerver die niet meer dan een stuk ham, wat koffiebonen en een beurs met 24 centen bij zich bleek te hebben, was door Hoebergen, met hulp van enkele buren, overmeesterd en overgeleverd aan de burgemeester.

Op een kaartje dat rond 1910 werd gemaakt in verband met de geplande aanleg van een tramlijnverbinding met Venraij wordt deze straat vermeld als de Kraijenhutschendijk.

Weg naar Grotenberg[bewerken | brontekst bewerken]

Toen op de Grotenberg na de Vrede van Munster van 1648 een kapel werd opgericht, waar de Deurnenaren op Venrays grondgebied ongestoord hun godsdienst konden uitoefenen, zullen de boeren van Walsberg, Haageind en Kouwenhoek ongetwijfeld een tracé bewandeld hebben dat ongeveer de huidige Langstraat volgde. Maar er was toen zeker nog geen sprake van een mooie rechte weg.

In 1714 werd wel overleg gepleegd over het aanleggen van een weg naar Spaans Gelderland maar van de uitvoering van de plannen kwam weinig terecht.

Plannen weg Helmond-Venray[bewerken | brontekst bewerken]

Zelfs in 1854 was het nog zoeken naar een paadje richting Venray door de hei. In genoemd jaar werden plannen gemaakt voor verlenging van de weg Helmond–Deurne: Als de weg gepland wordt tot aan de Limburgse grens loopt deze na de watermolen van Deurne tot aan de Courant en strekt van daar over de heide langs Bivoúac tot aan de Kraaienhut of limiet van Deurne en Venray, uitmakende de provinciegrens. In verband met de industriële turfwinning en agrarische ontwikkeling van de Peel was er behoefte aan goede infrastructuur. In de gemeenteraadsvergadering van 9 juli 1912 werd aandacht gevraagd voor goede wegen tussen Deurne en Horst en Deurne en Venray. De kosten voor verharding van de weg naar Venray werden geraamd op 125.000 gulden waarvan het Rijk één derde voor rekening nam. Venray en Deurne namen ieder voor 45.000 gulden deel. Na intekenen bleek dat H.J.Rammens uit Roermond en F.S Rooderijs uit Venlo de laagste intekenprijs hadden. Aannemer werd Van Eupen uit Gemert. Voor het transport van materialen werd een smalspoor treinlijntje aangelegd vanaf het Deurne's kanaal tot aan de Kraaienhut waar een opslagplaats kwam. In 1916 werd de weg verhard.

Er was een plan ingediend door de Tramwegmaatschappij "De Meijerij" om een verbinding te maken tussen de Zuid-Willemsvaart bij Helmond en het station te Venray. De aanleg moest wachten totdat de lijn Helmond-Roermond klaar zou zijn. Deze met veel bombarie geopende tramverbinding werd een financiële catastrofe en men besloot de lijn naar Venray niet meer aan te leggen.

Wat er ook nooit is gekomen is een kanaal. Er werd op 12 december 1923 ook een plan ingediend door het "Ingenieursbureau Voor Afwateringsbelangen en Openbare Werken" voor de aanleg. Vanaf de samenkomst van de Helenavaart en het Deurne's Kanaal zou met een grote boog het nieuwe kanaal komen naar de plek waar nu de rotonde bij Yselsteyn ligt. Vervolgens zou het kanaal parallel lopen met de weg Deurne-Venray tot aan "Op de Kamp" te Venray. In de bocht zou een aftakking komen langs de Omschwankschen Dijk ( Ommezwanksedijk ) tot een schutsluis bij de Mellenberg, dan de Witte Dijk kruisen en doorlopen tot het Haageind waar een haven gepland was.

De Courant[bewerken | brontekst bewerken]

Iedereen kent het burgerhuis De Courant aan de Langstraat maar weinigen zullen nog uit eigen waarneming weet hebben van de gelijknamige oude boerderij. Al in 1832 was sprake van deze eigenaardige naam. Waarschijnlijk was vanouds aan deze boerderij ook een herberg verbonden. Mathijs van de Beek, die hier in 1834 overleed, werd al in 1791 vermeld als tapper. De laatste herbergier was Johannis Josephus Goossens (1839-1919). In 1909 deed hij vrijwillig afstand van zijn vergunning.

Over de herkomst van de naam De Courant tasten we in het duister. Dat het iets te maken heeft met het lezen of verspreiden van een krant is onwaarschijnlijk. Eerder zouden we verband kunnen zoeken met militaire activiteiten. In militaire kringen was het gebruik van de franse taal immers heel gangbaar.

Het is ook mogelijk dat - zoals bij andere herbergen - de naam verwijst naar het symbool op het uithangbord van de herberg. De krant op het uithangbord kan daarbij symbool hebben gestaan voor het café als plaats van uitwisseling van het laatste nieuws.

Bivak[bewerken | brontekst bewerken]

Ook de Bivakweg, zijstraat van de Langstraat, verwijst nog naar het franse woord bivouac. Het woord bivak/bivouac is afgeleid van "biwacht", in de betekenis van nevenwacht of veldwacht. Dit past prachtig bij een vooruitgeschoven militaire wachtpost tijdens de Belgische Opstand van 1830-1839. Venray hoorde toen immers bij de zuidelijke Nederlanden en onze oostelijke gemeentegrens was tevens landsgrens. Op de kadasterkaart van 1832 wordt het Bivouac ook voor het eerst als toponiem aangegeven.

Roesbeek[bewerken | brontekst bewerken]

Een opmerkelijk gebouw aan de Langstraat is de voormalige lagere school. In het in 2009 verschenen boekje "Een kleine kerkgeschiedenis" over het verleden van de Walsberg en zijn kerk verhaalt Bertus van Etten over het ontstaan van Roesbeek. Want zo heette die naar pastoor Roes en burgemeester Van Beek genoemde school. Niet omdat beiden zo warm voorstander en pleitbezorger van het initiatief waren, integendeel zelfs, maar waarschijnlijk omdat de Walsbergers de beide heren wat stroop om de mond wilden smeren bij hun plannen om de school te laten uitgroeien tot een zelfstandige parochie.

Huisnummering 1950-1955[bewerken | brontekst bewerken]

In de periode 1950-1955 werd in de gemeente Deurne de oude wijkindeling vervangen door de huidige adressering met straatnaam waarbij de even huisnummers aan de ene kant van de straat en oneven nummers aan de andere kant gesitueerd waren. Onderstaand ziet u de toen omgenummerde huizen met hun hoofdbewoner. Als u op de zandloper klikt kunt u de betreffende kolom sorteren.

Hoofdbewoner Oude nr Nieuw adres
Kuunders Martinus D.55 Langstraat 9
Munsters Hubertus D.55 Langstraat 9
Valkenburg Mevr. NN Langstraat 15
Valkenburg Egidius A. D.55v Langstraat 15
Hermans Michel H.W. D.55w Langstraat 17
Meeüse Johannes D.56 Langstraat 43
Kuijpers Antonius P.A. D.56a Langstraat 29
van de Mortel Arnoldus D.56aa Langstraat 21
van Hartevelt Bernardus A. D.56ab Langstraat 25
Wassenberg Franciscus J. D.56b Langstraat 33
Mickers Josephus Th. D.56c Langstraat 37
Beekman Henricus A.J.M. D.56d Langstraat 41
Rikkers Johannes E. D.57 Langstraat 51
Smits Carel D.57a Langstraat 53
Kadaverhuisje NN Langstraat 57
Nelissen Pieter H.M. D.58 Langstraat 63
de Wit Petrus D.62 Langstraat 67
de Wit Josephus D.62 Langstraat 67
Vollenberg Gerardus H. D.63 Langstraat 71
Hendriks Petrus A. D.64 Langstraat 73
Arts Renier D.65 Langstraat 77
Kuunders Hendrikus D.65a Langstraat 79
wed.Thielen Swinkels Johanna D.65b Langstraat 83
wed de Martines Kuunders Henr. D.65c Langstraat 87
van Hoek Johannes H. D.66 Langstraat 89
Bus, Jan H D.66 Langstraat 89
van Nies Antonius Petrus D.66b Langstraat 91
Philipsen Peter J.M. D.66c Langstraat 95
Kurstjens Willem A. D.67 Langstraat 97
Fransen Petrus A. E.62 Langstraat 6
Verhees Franciscus E.62a Langstraat 50
Sanders Martinus J. E.62b Langstraat 64
van Berlo Hendrikus H. E.63 Langstraat 90
van Schijdel Johannes J. E.63a Langstraat 122
v/d Heuvel, Henricus E.64 Langstraat 128
v/d Heuvel, Johannes E.64 Langstraat 128
Verhees Johannes E.66 Langstraat 132
Hanrats Petronella H.A. E.66a Langstraat 134
Arts Peter J.G. E.67 Langstraat 140
wed. v/d Heuvel Jaspers Josina E.67a Langstraat 144
van Neerven Johannes H. E.67aa Langstraat 142
Knijnenburg Albertus J. E.68 Langstraat 146
Janssen Hendrikus E.69 Langstraat 150
Blommaert Josephus F. E.69a Langstraat 152
Philipsen Pieter J. E.73c Langstraat 58
van de Weijer Hendrikus E.74 Langstraat 64
Bezig met het laden van de kaart...