U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Napoleonsteeg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Napoleonsteeg verdween bij de ruilverkaveling. Bij de brug over de Astense Aa is nog duidelijk de molenwiel zichtbaar.

De Napoleonsteeg was tot aan de ruilverkaveling eind jaren 1950 een pad dat van de Belgerenseweg naar de brug over de Astense Aa liep.


De naamgeving van deze steeg hangt volgens de lokale overlevering samen met vermeende feit dat hier vroeger soldaten gelegerd zouden zijn geweest. Zo zou ook Belgeren (belegeren) aan zijn naam gekomen zijn. De link met Napoleon als belegeraar is dan natuurlijk snel gelegd.
Dit verhaal kan om meerdere redenen de prullenbak in. Allereerst omdat die belegering nooit heeft plaatsgevonden, maar ook omdat de naam Belgeren in de Franse tijd al meer dan 100 jaar in gebruik was, een verhaspeling die in de loop van de tijd was ontstaan uit de veel oudere middeleeuwse naam Bergelen.
De naam Napoleonsteeg werd in 1953 waarschijnlijk verzonnen op basis van genoemde volksoverlevering. Deze weg was vroeger de belangrijkste verbindingsweg tussen Deurne-Vlierden en Asten. De rond 1830 in verval geraakte watermolen van Belgeren lag hier op de Aa.