Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Berkenstraat

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Berkenstraat
02.212.JPG
Naam Berkenstraat
Dorp Deurne
Wijk wijk J
Historische namen St. Josephplein
Aanleg circa 1920

De Berkenstraat verbindt de Vlierdenseweg met de Beukenstraat.


Bij de transitie van wijknummering naar huisnummering in 1950 werd de Sint Jozefparochie min of meer de proeftuin voor de hele gemeente. Een eerste voorstel aan de raad om de twaalf straten en tien zogenaamde buurtschappen in Wijk J (Sint Jozefparochie) van een naam te voorzien werd in de raadsvergadering van 23 februari 1950 door B en W teruggenomen.
B&W wilde de straten in deze wijk aanvankelijk vernoemen naar bloemen en planten en had voor deze straat de naam Tulpestraat voorgesteld.

Raadslid Willem Wijnen had voor deze straat de naam Julianastraat voorgesteld. B&W stelde voor deze straat Berkenstraat te noemen. Het college was van mening dat, indien men het koningshuis met straatnamen zou willen eren, het dan passender was om straten te kiezen die van bijzonder belang waren voor de gemeente. Omdat dit van deze straat niet gezegd kon worden was B&W van mening dat een eenvoudige naam als Berkenstraat beter op zijn plaats was.

In de raadsvergadering van 30 juni 1950 werd deze visie in het voorstel nummer 90 van B&W van 24 mei 1950 verwoord en door de raad goedgekeurd.