U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Brouwhuisweg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brouwhuisweg
Brouwhuisweg 11082015.JPG
Bezig met het laden van de kaart...
Naam Brouwhuisweg
Dorp Vlierden
Historische namen Waterstraat
Aanleg voor 1832
Opheffing -
Besluit vaststelling 23 december 1953, 1967
De Brouwhuisweg en parallel daaraan de Waterstraat, situatie vóór ca 1975, op een stratenplan van de gemeente Deurne, 1953. Vergelijk deze situatie met de recente luchtfoto hiernaast.

De Brouwhuisweg is een weg in Vlierden.


De huidige Brouwhuisweg verbindt de kom van Vlierden met de weg Bij Oostappen. Bij de formele invoering van straatnamen in de gemeente Deurne bij raadsbesluit van 23 december 1953 liep de Brouwhuisweg van de kom van Vlierden tot aan de Heitveldweg, destijds nog een kort weggetje bij de Aa, en de Kloostereindweg in Brouwhuis. Het grootste deel van de Brouwhuisweg, tussen de bosrand nabij Vlierden en de Kloostereindweg, kreeg per 1 april 1967 ook de naam Heitveldweg.[1]

Bij de aanleg van de ongelijkvloerse kruising over de N279, midden jaren '70, werd tussen de oostelijke bosrand nabij Vlierden en het adres Brouwhuisweg 51 een nieuwe weg aangelegd. Van oost naar west betekende dat het volgende:

  • Tussen de kom van Vlierden en de oostelijke bosrand bleef de oude weg bestaan en bleef ook de naam Brouwhuisweg behouden;
  • Vanaf de oostelijke bosrand werd een nieuwe weg aangelegd, deels parallel aan de oude Brouwhuisweg, maar iets zuidelijker. Deze nieuwe weg kreeg een viaduct over de S24 en sloot iets westelijker op de oude Waterstraat aan. De nieuwe weg kreeg de naam Brouwhuisweg. Ook het doodlopende stukje Waterstraat tussen de nieuwe aantakking en de S24 werd vanaf nu Brouwhuisweg genoemd.
  • Het gedeelte van de voormalige Waterstraat tussen de aantakking van de nieuwe Brouwhuisweg tot aan de kruising met Bij Oostappen heette vanaf toen ook Brouwhuisweg. Daarmee bestond de nieuwe Brouwhuisweg feitelijk uit het oude oostelijke gedeelte van de Brouwhuisweg, een nieuw aangelegd middengedeelte met viaduct en een westelijk deel dat voorheen onderdeel vormde van de Waterstraat.

Het oostelijke gedeelte van de oude Brouwhuisweg in het bos en het verlengde daarvan op de Achterste Beersdonk werden samengetrokken met en (in 1967) hernoemd tot Heitveldweg. Deze naam was afkomstig van een weggetje ten westen van oude splitsing Kloostereindweg-Brouwhuisweg en werd dus ook van toepassing op het oostelijke verlengde daarvan. Daardoor liggen sinds midden jaren '70 de nieuwe Brouwhuisweg en de oude Brouwhuisweg grotendeels parallel aan elkaar.

Situering[bewerken | brontekst bewerken]

Bezig met het laden van de kaart...
Bronnen, noten en/of referenties
  1. De hernoeming van de oude Brouwhuisweg naar Heitveldweg vond in elk geval vóór augustus 1971 plaats (bron: Dagblad De Tijd van 28 augustus 1971, via www.kb.nl). Waarschijnlijk vond de hernoeming plaats in het kader van een grootschalige straatnaamherziening in de gemeente Deurne, die per 1 april 1967 inging.