U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
We zijn weer op afspraak en onder voorwaarden op woensdagochtend
van 10 tot 12 uur in het heemhuis. Maak hier je afspraak..

Portret in brons van Toon Kortooms: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 2: Regel 2:
 
[[Bestand:29.887.jpg|thumb|400px|Na de onthulling poseren Toon Kortooms (links), beeldhouwer Jos Reniers uit Mierlo-Hout, maker van het portret in brons, en [[burgemeester Smeets]] voor het monument.<br>Foto collectie Jos Reniers]]
 
[[Bestand:29.887.jpg|thumb|400px|Na de onthulling poseren Toon Kortooms (links), beeldhouwer Jos Reniers uit Mierlo-Hout, maker van het portret in brons, en [[burgemeester Smeets]] voor het monument.<br>Foto collectie Jos Reniers]]
 
[[File:Toon kortooms markt deurne 2010.jpg|thumb|300px|[[De kop van Toon]] aan de Markt in Deurne in april 2010.]]
 
[[File:Toon kortooms markt deurne 2010.jpg|thumb|300px|[[De kop van Toon]] aan de Markt in Deurne in april 2010.]]
 +
[[Bestand:29.922.JPG|thumb|400px|[[De kop van Toon]] op het [[Toon Kortooms Park]] op 21 februari 2016.<br>Foto collectie Josée van der Loo-Peerbooms]]
 
Het '''portret in brons van Toon Kortooms ''', in beeldhouwerstaal een ''bronzen kop'' genoemd, werd op zondag 17 mei 1992 door [[burgemeester Smeets]] onthuld.
 
Het '''portret in brons van Toon Kortooms ''', in beeldhouwerstaal een ''bronzen kop'' genoemd, werd op zondag 17 mei 1992 door [[burgemeester Smeets]] onthuld.
 
==Inleiding==
 
==Inleiding==

Versie van 4 mrt 2016 15:39

Burgemeester Smeets aan het woord tijdens de onthulling op zondag 17 mei 1992 voor de openbare bibliotheek aan de Harmoniestraat.
Foto collectie Jos Reniers
Na de onthulling poseren Toon Kortooms (links), beeldhouwer Jos Reniers uit Mierlo-Hout, maker van het portret in brons, en burgemeester Smeets voor het monument.
Foto collectie Jos Reniers
De kop van Toon aan de Markt in Deurne in april 2010.
De kop van Toon op het Toon Kortooms Park op 21 februari 2016.
Foto collectie Josée van der Loo-Peerbooms

Het portret in brons van Toon Kortooms , in beeldhouwerstaal een bronzen kop genoemd, werd op zondag 17 mei 1992 door burgemeester Smeets onthuld.

Inleiding

Op zaterdag 23 februari 1991 werd in gemeentemuseum De Wieger de 75ste verjaardag van Toon Kortooms uitbundig gevierd en het boek Toon Kortooms vertelt... gepresenteerd.

Bij die gelegenheid ontving Toon uit handen van burgemeester Smeets een "Broodje brons" wat door beeldhouwer Jos Reniers uit Mierlo-Hout verwerkt zou worden bij het maken van een portret in brons.

Buste

Jos Reniers uit Mierlo-Hout leverde, na zeven maal poseren van Toon Kortooms, een bronzen buste af. Op zondag 17 mei 1992, nadat de Koninklijke Harmonie Deurne een aubade had gebracht, voerde de heer Gottmer van de Haarlemse uitgeverij en drukkerij als eerste het woord. Hij stelde trots te zijn op Kortooms, wiens werk al 45 jaar door hen werd uitgegeven. Op dat moment waren er ruim drie miljoen boeken verkocht, 34 titels waarvan er een vijftiental nog steeds verkocht werden.

Om 12.00 uur onthulde burgemeester Smeets de buste van Toon Kortooms bij de ingang van de Openbare Bibliotheek aan de Harmoniestraat. Later schreef Kortooms in een brief aan vrienden daarover: Daar zal ik de komende generaties in de gaten houden! Iemand vertelde mij dat zo'n bronzen beeld vier tot vijf eeuwen meegaat, dus zijn ze in Deurne en de Peel niet van mij af.

Voorafgaand aan de onthulling signeerde Toon Kortooms bereidwillig boeken. Men kon zelf boeken meebrengen maar ook ter plaatse nog een boek kopen bij de stand van boekhandel Berkers.

Toon Kortooms was zichtbaar blij met het kunstwerk dat hij later vaak De kop van Toon zou noemen. Hij sprak na de onthulling een emotioneel dankwoord.

Op de voet van het kunstwerk stond het opschrift:

  • Toon Kortooms schrijver - In zijn boeken is de Peel vereeuwigd.

Lokale radio

Op donderdag 11 juni 1992 las Toon Kortooms in het programma het gesproken boek, van de Stichting Lokale Omroep Deurne (SLOD) voor uit eigen werk. Kortooms wilde op die manier iets terug doen voor Deurne. Bij de onthulling van zijn portret in brons had hij heel veel goedheid ondervonden zo liet hij Omroep Deurne weten. Bovendien vond hij het gesproken boek bij de Deurnese Omroep een fantastisch initiatief voor met name de blinden en de zieken.

Herlocatie

Markt

Op 2 december 2005 werd er afscheid genomen van gemeenschapshuis De Vierspan en de openbare bibliotheek aldaar. De gebouwen moesten plaats maken voor de ontwikkeling van winkelcentrum Wolfsberg. Het portret in brons werd tijdelijk opgeslagen op de gemeentewerf.

Later kreeg de kop van Toon weer een plaats bij de bibliotheek aan de vernieuwde Markt met het gezicht gericht naar Grand Café Beekman & Beekman, genoemd naar zijn gelijknamige streekroman.

Toon Kortoomspark

Begin 2016 verhuisde de bibliotheek wederom, nu naar het Cultuurcentrum Martien van Doorne aan het Martinetplein. Vanwege zijn honderdste geboortedag in 2016 werd het Toon Kortooms-themajaar op 21 februari 2016 officieel geopend met onder andere de onthulling van De kop van Toon voor het Toon Kortoomsmuseum op het terrein van het Toon Kortoomspark.

Bronnen

Zie ook de lijst van Openbare kunst in Deurne.


DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI

De informatie die hier staat wordt gebruikt om over te hevelen naar WikiTude. Dit is onderdeel van het DeurneWiki TR Plekke project dat als doel heeft geselekteerde artikelen uit DeurneWiki over te brengen naar WikiTude, een nlwikipedia:Toegevoegde realiteit. Zie hier onder hoe WikiTude te installeren. Voor meer informatie, zie artikel DeurneWiki TR Plekke.

DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Naam Portret in brons van Toon Kortooms
Wereld DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Korte WikiTude text van object De schrijver Toon Kortooms was het zevende kind uit een gezin van 14 kinderen. Zijn vader was directeur van het Gemeentelijk Veenbedrijf en bewoonde de directeurswoning bij het huidige Toon Kortoomspark in Griendtsveen. Daar deed Toon Kortooms ook inspiratie op voor zijn tientallen luchtige romans. Hij werd opgeleid tot onderwijzer en stond acht jaar voor de klas. Na de oorlog ging hij in de journalistiek. Zijn bekendste romans zijn Beekman en Beekman en Help! de dokter verzuipt.
Bestandsnaam van plaatje bij object voor WikiTude Deurne coll NvW-019 detail.jpg
Getoond plaatje Deurne coll NvW-019 detail.jpg
Coordinaten van het object in WikiTude 51.463770° N, 5.795097° E
Lokatie op kaart
Bezig met het laden van de kaart...

Installeren van WikiTude op uw android of iPhone mobiel

Installeer WikiTude voor uw android toestel: Android robot.svg of WikiTude voor uw iPhone: IPhone.svg door op de links te klikken of via de app-market van uw toestel.