Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Cultuurcentrum Martien van Doorne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Vooraanzicht Cultuurcentrum aan het Martinetplein

Cultuurcentrum Martien van Doorne is een theatergebouw en CultureelCentrum in Deurne (ook wel CCD genoemd).


In 2004 besloot de gemeenteraad van Deurne tot de bouw als onderdeel van het plan Wolfsberg. Op 1 september 2007 werd met enig ceremonieel, afgesloten met een vuurwerk, de eerste steen gelegd. Op 7 maart 2009 vond de officiële opening plaats en werd de naam "Cultuurcentrum Martien van Doorne" bekend gemaakt. Martien van Doorne, een industrieel, heeft nog voor zijn dood toestemming gegeven voor het gebruik van zijn naam.

De entree van het gebouw bevindt zich aan het nieuwe Martinetplein, een verbreed gedeelte van de vroegere Martinetstraat. De eerste grootschalige vuurproef was de ingebruikname van het CCD als residentie voor de carnavalsvereniging De Peelstrekels (Carnaval 2009).

De grote zaal telt 350 stoelen, de kleine zaal 100. De stoelen zijn via een automatisch systeem inklapbaar, waardoor er een vlakkenvloertheater ontstaat, met een capaciteit van 700 bezoekers.

Naast de theaterzalen zijn er een foyer en restaurant aanwezig. Op de eerste verdieping bevinden zich meerdere vergaderzalen, kleedkamers en productieruimten.

  • Het Cultuurcentrum is gelegen aan de Wolfsberg (winkelcentrum) genoemd naar de historische veldnaam Wolfsberg, ooit gelegen nabij het huidige winkelgebied. Martien van Doorne noemde eerder zijn landhuis aan het Haageind ook naar dit toponiem, ook al lag het er niet bij in de buurt. Op deze manier bestond er al enkele tientallen jaren een verband tussen de namen Martien van Doorne en Wolfsberg, en zijn ze nu op de historische locatie van de Wolfsberg ook bijeen gebracht.
  • Na Scala en Bio Vink is het CCD het derde theater- cq bioscoopgebouw dat Deurne ooit rijk was.
  • Het Cultuurcentrum staat precies op de plek waar vanaf 1875 de openbare lagere school aan de toen nog geheten Schoolstraat stond en waar vanaf 1923 de Deurnese jongens hun Uloschool opleiding kregen. Deze lokatie heeft daarmee een lange geschiedenis van onderwijs en cultuur.
  • In 2014 werd het Cultuurcentrum Deurne failliet verklaard en pas maanden later kwam een doorstart in zicht. De doorstart van het cultuurcentrum betekende eveneens een doorstart van de bibliotheek in dit gebouw.
  • In juli 2016 werden er onrechtmatigheden aangetroffen in de boekhouding van het cultuurcentrum. Toen voorzitter Tony Boer van het cultuurcentrum met de onrechtmatigheden werd geconfronteerd door de rest van het bestuur, werd gezamenlijk het besluit genomen uit elkaar te gaan. De situatie leverde geen direct gevaar op voor het voortbestaan van het cultuurcentrum, zo stelde het bestuur. Het bestuur en de vrijwilligers beloofden zich in te spannen om ervoor te zorgen dat het cultuurcentrum dé ontmoetingsplek zal zijn voor lokale culturele activiteiten en evenementen.
  • In november 2016 werd bekend gemaakt dat een afvaardiging van Theater & SCC de Ruchte in Someren werd gevraagd om het Cultuurcentrum Deurne weer op de rit te krijgen. Manager Tim Rijper van de Ruchte, zijn marketingmedewerker en een financieel administratieve ondersteuner proberen om Cultuurcentrum Deurne op een professionele koers te krijgen.

Videoverslag van de openingsplechtigheid[bewerken]

Henk Goorts van Videoclub Deurne stelde een videoverslag samen en gaf DeurneWiki toestemming om het te publiceren.

Bronnen, noten en/of referenties