U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

DeurneWiki TR Plekke

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Stel je voor…. Je loopt door Deurne en bij talrijke bijzondere monumenten en bezienswaardige locaties krijg je door middel van je smartphone of tablet direct historische achtergrondinformatie. Hoe oud is de kasteelruïne? Welke functie had de molen? Wie woonde er in het klein kasteel? Met ‘DeurneWiki TR Plekke’ kom je alles te weten!

In Deurne en de kerkdorpen is een schat aan informatie over het verleden letterlijk binnen handbereik. Je kunt het Deurne van Toen en de verhalen van de Peel heel eenvoudig ontdekken met je eigen smartphone of tablet. Die werkt als je eigen persoonlijke rondleider.

Hoe werkt het?

Gemakkelijk! Installeer op je smartphone of tablet de App ‘Wikitude’ en kies in de werelden voor ‘DeurneWiki TR Plekke’ en je kunt al op pad. Met deze App kun je de wereld om je heen op een compleet nieuwe manier ontdekken. Het combineert de realiteit met de virtuele werkelijkheid. Hoe? Gewoon, door de camera van je smartphone of tablet voor je te houden. Wikitude legt een laagje over het camerabeeld en geeft je extra informatie via icoontjes bij bijzondere (historische) locaties, met een korte uitleg. Wil je nog meer weten over het object? Dan kun je direct doorklikken naar DeurneWiki, de historische encyclopedie over Deurne op het internet.

Maak je toestel meteen gebruiksklaar!

Direct op pad? Installeer dan nu de ‘WikiTude World Browser’. Kies vervolgens de wereld ‘DeurneWiki TR Plekke’ en je toestel is klaar voor jouw ontdektocht. In het filmpje hieronder zie en hoor je hoe dat gaat.

De augmented reality-App van Wikitude heeft sinds de lancering van DeurneWiki TR plekke een aantal wijzigingen ondergaan en daardoor is het filmpje niet meer helemaal actueel, de werking is echter zeer gebruikersvriendelijk en functioneel is de applicatie onveranderd.

Installeer WikiTude voor uw android toestel: Android robot.svg of iPhone: IPhone.svg of Blackberry: Blackberry-Bold-9650-Verizon.jpg of Windows phone: Windows Phone 7 mockup.png of Symbian: Img 28111 symbian os.jpg door op de links te klikken of via de app-market van uw toestel.

DeurneWiki TR Plekke lokaties op de kaart

Op de onderstaande kaart staan DeurneWiki TR Plekke-locaties aangegeven met icoontjes. Als je op een icoontje klikt, krijg je informatie over de locatie en kun je doorklikken naar meer informatie op de bijbehorende DeurneWiki-pagina’s.

Bezig met het laden van de kaart...

Naamgeving

Bij dit alles maken we gebruik van “Augmented Reality”, in de literatuur ook wel "AR" genoemd. “TR” is de directe vertaling voor "AR" en staat voor “Toegevoegde Realiteit”. Objecten, oftewel "Points of Interest" (POI's), die in de gemeente Deurne te vinden zijn, kunnen door op een icoontje te klikken “ter plekke” nader verklaard worden. Wil men nog meer weten over het object of gerelateerde zaken, dan kan men doorklikken naar de relevante pagina in DeurneWiki.

QR-code

Wil of kun je geen gebruik maken van de applicatie van Wikitude maar kun je wel een QR-code scannen, dan biedt de gemeente Deurne je nog een andere mogelijkheid om meer te weten te komen over je omgeving. Op diverse plaatsen in het veld zijn paaltjes geplaatst met een QR-code. Door deze te scannen met je smartphone of tablet, kom je direct bij de informatie op de website van DeurneWiki. Ook hierbij is altijd een internetverbinding noodzakelijk.

Achtergrond en realisatie van het project

Het project DeurneWiki TR Plekke ging, na bijna een jaar van voorbereiding, op 7 februari 2011 van start en kwam tot stand door samenwerking van Heemkundekring H.N. Ouwerling, de Gemeente Deurne en VVV UITpunt Deurne, met financiële steun van Interreg IV. Met het project DeurneWiki TR Plekke is de, door de heemkundekring gedigitaliseerde cultuurhistorische informatie in de gemeente Deurne, voor toeristen, recreanten en andere geïnteresseerden, ter plekke voorhanden. Deurne is klaar om virtueel ontdekt te worden. DeurneWiki TR Plekke werd op 18 april 2012 in het leescafe van de openbare bibliotheek, een historische plek in Deurne, formeel door wethouder Nicole Lemlijn gelanceerd.