U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Tot nader bericht geen woensdagochtendbijeenkomsten in het heemhuis.

Toon Kortooms Park

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Toon Kortooms Park is particulier park en museum, gewijd aan het leven en werk van de streekschrijver Toon Kortooms. Het is gelegen aan Griendtveenseweg 80, vlak bij Griendtsveen, maar onmiddellijk aan de Noord-Brabantse zijde van de provinciegrens, in de gemeente Deurne.

Op het Park is een museum, een theetuin en een “blotevoetenpad” aanwezig. Het geheel is gevestigd in Zeilberg, op de grens tussen Deurne en Griendtsveen en op de plek waar de schrijver samen met zes broers en zeven zusters opgroeide. Het park is opgericht door Gerald Willems en zijn echtgenote en Angelique van den Berkmortel, met medewerking van de nabestaanden van Toon Kortooms.

Museum[bewerken | brontekst bewerken]

In het museum is van alles te vinden over het werken en leven van Toon Kortooms zoals de door hem geschreven boeken, manuscripten etc., maar ook foto’s en stukken uit de werkkamer van de schrijver, zoals zijn typemachine en pennen. De meeste voorwerpen zijn ter beschikking gesteld door verzamelaar Theo Martens. De openingshandeling op 28 december 2009 werd verricht door de toen 92-jarige weduwe van Toon Kortooms, Mia Kortooms-Arts. Op dezelfde dag werd het 'Berkenpad', zoals dat door de schrijver in zijn werk wordt beschreven, geopend door de kleinkinderen van Toon en Mia Kortooms door het planten van een berkenboompje.

Peelveldje[bewerken | brontekst bewerken]

In de nabijheid van het museum werd in november 2011 een peelveldje aangelegd waar op afspraak door een turfsteker demonstraties gegeven worden.

Korte sfeerimpressie[bewerken | brontekst bewerken]

Amateurfilmer Jan Kuijten maakte in juli 2010 een korte sfeerimpressie van het park. Henk Goorts maakte in 2011 een promotiefilm voor het Toon Kortoomspark, waarin eigenaar Gerald Willems aan het woord is. De videobeelden werden ter beschikking gesteld aan het beeldarchief van heemkundekring H.N. Ouwerling en voor publicatie op DeurneWiki.

Toon Kortoomsjaar[bewerken | brontekst bewerken]

In 2016 was het voor het Toon Kortooms Park in Deurne dubbel feest. Zondagmiddag 21 februari werd het Kortoomsjaar geopend vanwege de honderdste verjaardag, dinsdag 23 februari, van de schrijver.

Bovendien kreeg het museum een bijzonder cadeau. Het echtpaar Jan en Francien Kerkhof uit Beek en Donk ontdekte 4 maanden daarvoor op een boekenmarkt een onbekend verhaal van Kortooms. Ze besloten meteen dat dat in het museum thuishoorde. De opening van het Toon Kortoomsjaar vond in aanwezigheid van zijn dochters Rosemarie en Ingrid met hun gezinnen.

Bijzondere gasten waren Chrit Kortooms, de 89-jarige broer van Toon, en Bert van Rooy (90) een Helmonder met wijduitstaande oren. In het boek Beekman en Beekman de stoere knaap die samen met de tweelingbroers heel wat kwajongensstreken uithaalde. De verhalen die Chrit hierover aan zijn broer Toon vertelde waren de basis voor de Beekman-boeken.Externe link[bewerken | brontekst bewerken]