U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
We zijn weer op afspraak en onder voorwaarden op woensdagochtend
van 10 tot 12 uur in het heemhuis. Maak hier je afspraak..

Toon Kortooms vertelt...

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Toon Kortooms vertelt...
TKV1.jpg
Auteur Toon Kortooms
Taal Nederlands
Genre Verzamelbunde
Uitgever Gottmer
Uitgegeven 1991
Pagina's 365
Locatie hkk 07.E.12
ISBN 9025723721 / NUGI 340
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
Tijdens het verjaardagsfeestje in gemeentemuseum De Wieger signeerden Toon Kortooms en Henk Kneepkens ook boeken.

Toon Kortooms vertelt... is de titel van een boek dat in 1991 verscheen met 54 verzamelde verhalen van Toon Kortooms.


Inleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Uitgeverij Gottmer uit Haarlem koos gemeentemuseum De Wieger in Deurne om de vijfenzeventigste verjaardag van Toon Kortooms op zaterdag 23 februari 1991 bijzondere luister bij te zetten. De belangstelling was overweldigend. Na een korte inleiding door conservator T. Teeuwen vertelde de Deurnese pater Leonardus Antonius Maria Goossens (1916-1999), eveneens geboren in 1916 en een jeugdvriend van Toon Kortooms, het een en ander over het leven de schrijver.

In het museum was ook een drietal tentoonstellingen ingericht. Er werden boekomslagen en illustraties uit boeken van Toon Kortooms getoond, alsmede foto's en documenten die betrekking hadden op zijn werk. Zijn levensloop was te lezen op een Toon-ladder.

De Deurnese kunstenaar Henk Kneepkens (1940), die veel werk van Toon Kortooms illustreerde, exposeerde een selectie olieverfschilderijen en krijttekeningen.

Verzamelde verhalen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 23 februari 1991 werd Toon Kortooms 75 jaar, volgens Toon de leeftijd der kordaten. Voor uitgever Gottmer was dat reden om hem extra in het zonnetje te zetten en het boek "Toon Kortooms vertelt...", een verzamelbundel, uit te gegeven. De 54 verhalen vertegenwoordigen verschillende genres: oorlogsverhalen, romantische verhalen, fantastische verhalen en zelfs sciencefiction. Op zes na verschenen alle verhalen eerder in de bundels Zon over de Peel, Mijn oom Theodoor en Ga jij maar schaatsen opa in boekvorm. Het betreft een verzorgde uitgave met een kleurige omslag, normale druk en een vrij volle bladspiegel. Het geheel is geïllustreerd met potloodtekeningen van Henk Kneepkens.

Broodje brons[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de festiviteiten ontving Toon Kortooms uit handen van burgemeester Smeets een broodje brons. Beeldhouwer Jos Reniers uit Mierlo-Hout maakte later een portret in brons van dat op zondag 17 mei 1992 in Deurne door burgemeester Smeets onthuld werd.