DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker,
maar niet voor ons!
Steun ons daarom en stem bij de Rabo-clubkascampagne op
heemkundekring Deurne

Stem hier.

Museum De Wieger

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Museum de Wieger. Foto uit 2006
Zicht op de binnenplaats.
Foto: collectie Nellie van Wetten

De voormalige artsen- en kunstenaarswoning aan de Oude Liesselseweg 29 in Deurne werd, nadat het een grondige verbouwing had ondergaan, op vrijdag 6 augustus 1976 als Museum De Wieger, toen nog een gemeentemuseum, officieel door commissaris van de koningin Jan van der Harten geopend.

Huize De Wieger in gebruik als museum[bewerken]

Na de dood van Wiegersma in 1969 is de voormalige artsen- en kunstenaarswoning, ook wel huize "De Wieger" genoemd, vanaf 1971 nog even bewoond geweest door de Deurnese (ex) huisarts Weijenborg met zijn gezin.

Na het overlijden van Weijenborg in 1972 kocht de gemeente Deurne het pand. Na een verbouwing door bureau Premsela / Vonk in 1976, bijna elf jaar na de feestelijke opening van museum Het Dinghuis aan het Haageind 39-41 op 11 oktober 1965, werd museum De Wieger als opvolger aan het publiek opengesteld.

Het gemeentemuseum exposeerde al tijdens het leven van Hendrik Wiegersma diens verzamelde kunst. De eerste artistiek directeur van museum De Wieger werd Pieter Wiegersma, de tweede zoon van Hendrik. Hij was al sinds 1965 directeur van museum Het Dinghuis. In 1988 nam hij afscheid als directeur.

Hendrik Wiegersma als kunstenaar[bewerken]

Begin jaren twintig van de twintigste eeuw maakte Wiegersma kennis met Moissy Kogan en Otto van Rees. Zij gaven Wiegersma de impuls tot zijn carrière als kunstenaar. De artsenpraktijk bleef hij ook vanuit De Wieger uitoefenen. In de loop van het interbellum groeide De Wieger uit tot een ontmoetingsplaats voor kunstenaars. Beeldhouwer Ossip Zadkine was er kind aan huis. Ook Piet Wiegman en Constant Permeke waren er regelmatig te vinden. De inspiratie voor Zadkine's beeld dat het verwoeste Rotterdam symboliseert, deed hij op toen hij, op weg naar Wiegersma, met de trein door Rotterdam reed.

Collectie[bewerken]

Een groot aantal afbeeldingen van kunstwerken uit de collectie van Museum De Wieger is hier te bekijken

Openingsfoto's[bewerken]

Behoud De Wieger[bewerken]

Het voortbestaan van museum De Wieger werd/wordt om reden van bezuiniging regelmatig ter discussie gesteld. De stichting Behoud De Wieger probeert daar weerstand aan te bieden en strijdt voor behoud van het museum.

Externe link[bewerken]