Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Sjabloon:Inhoud

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


DeurneWiki 5 jaar!!!

Dat vieren we met de tentoonstelling
Deurne Toen en Nu
in het gemeentehuis t/m 15 mei!

LEESMIJ EERST
Hulp en contact

DeurneWiki telt op dit moment 16.328 artikelen en 822 geregistreerde gebruikers.

Help ook mee door artikelen te starten, te verbeteren of uit te breiden.

 
 
Icoon

Nieuwste DeurneWiki Pagina's en willekeurig plaatje

nieuwste pagina's:
  1. Johanna Maria Hikspoors (1839-1910)
  2. Anne Marie Lenders (1818-1875)
  3. Wilhelmus van der Steen (1823-1898)
  4. Anna Maria van der Kampen (1839-1876)
  5. Elisabeth Lensen (1800-1842)
Willekeurige afbeelding:

Fo 25.737 - De buurtkinderen bij de familie van Jan van Loon in de tuin van De Romein in 1955. Rechtsachter Twan van Teeffelen.
 
 
Icoon

Uitgelicht

Zelf informatie aan DeurneWiki toevoegen of corrigeren?

Wist u dat iedereen (ook u) artikelen kan aanpassen of aanmaken in DeurneWiki? Doet u dat vooral ook zodat DeurneWiki nog rijker wordt aan informatie. Klik op "bewerken" bovenaan de pagina om een pagina aan te vullen of te corrigeren.
Vind u de codes of opmaak nog lastig? Zie dan de minicursus DeurneWiki voor beginners
Lees Hulp en contact om meer te weten over het beleid en hoe pagina's aan te passen. Kijk ook eens op de helppagina!

Zoeken in het fotoarchief in DeurneWiki

U kunt het fotoarchief door middel van een zoekterm (alleen hele woorden) doorzoeken. Door in het scherm Speciaal Zoeken de zoekterm in te vullen en op Foto's te klikken (NIET op Zoeken dus).

De schoenendoos van oma

De schoenendoos van oma is vaak een onuitputtelijk bron van informatie. Grootmoeder stopte daar van alles in: ansichtkaarten, krantenknipsels, jubileumboekjes en de oude (vergeelde) foto’s van toen. Laat ze niet verloren gaan, breng ze NIET naar de stort maar naar het heemhuis svp!
 
 
Icoon

Wie wat waar?

Bestand:15.270.jpg

Foto 15.270 - Het echtpaar op de maaimachine zijn Cornelis Jacobs (1909-1994) en zijn eerste vrouw Wilhelmina Pijpers (1907-1976).

De foto is gemaakt omstreeks 1952 bij het Deurnes kanaal in de buurt van de hoge brug bij de driesprong Liessel, Helenaveen, Neerkant. [1]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Met dank aan Riet Derks-Jacobs, die na een oproep in de rubriek "Wie wat waar" reageerde en de gewenste informatie en namen op 7 november 2013 aanleverde.



Indien u meer kunt vertellen over de foto(’s) in de rubriek Wie wat waar dan vragen wij u vriendelijk, onder vermelding van het relevante fotonummer, contact op te nemen met Hans of Anneke van Hoek e-mail: hoek300@ziggo.nl.
 
 
Icoon

Oude filmverslagen over Deurne

Heeft u nog oude filmbeelden over Deurne of haar kerkdorpen? Heemkundekring H.N. Ouwerling wil graag een (digitaal) kopie ervan in haar filmarchief opnemen en eventueel gebruiken voor DeurneWiki en andere publicaties.

Korte videoverslagen kunt u laten uploaden naar het YouTube kanaal van de werkgroep Beeld en Geluid van heemkundekring H.N. Ouwerling. Contact opnemen met leden van de werkgroep Beeld en Geluid kan via info@heemkundekringdeurne.nl.
 
 
Icoon

Een historisch feitje

Spoorwegovergang aan de Vlierdenseweg

Spoorstraat begin 1900, ter hoogte van de Vlierdense overweg.
Foto: collectie Thom van der Straaten
Spoorstraat ter hoogte van de Vlierdense overweg, Wachtpost 25 is verwdenen.
De overweg na 1963.
Een ansichtkaart
08.005.jpg

De spoorwegovergang aan de Vlierdenseweg, ook wel de Vlierdense overweg genoemd, stond herhaaldelijk ter discussie.


Om vanuit de Sint-Jozefparochie in de Spoorstraat, de vroegere Stationsstraat. te komen kon men onder meer hier de spoorweg over. Bij die overweg stond aan de kant van de Spoorstraat een klein wacht- of seinhuisje waarin men de spoorbomen met de hand kon bedienen. Ook moest de dienstdoende wachter de wissels bedienen bij het rangeren van de goederenwagens op het Deurnese stations- rangeeremplacement. Dat dubbel bedienen van spoorbomen en wissels was niet altijd goed geregeld.

Hendrik Ouwerling schreef in de krant De Zuidwillemsvaart van 21 september 1901 het volgende:

Die sluitbomen kunnen niet altijd bewaakt worden, want de wachter moet bij het rangeren der treinen dienst doen als wisselwachter. Hij moet n.l. een wissel bedienen die een paar honderd meter van zijn post verwijderd is. Dat zo'n toestand gevaar oplevert kan door goede bewijzen gestaafd worden. Iedereen herinnert zich de gebeurtenis van Door van Bree uit Vlierden in 1881. Terwijl de wachter bij de wissel stond schoof Van Bree de bomen open en reed met zijn kar over de lijn terwijl de sneltrein in de onmiddellijke nabijheid was. Zijn kar en paard werden tegen de grond geworpen. De kar zwaar beschadigd en Door liep een proces op. Hij heeft voor, zijn proces maar een kleine boete opgelopen. En waarom? Omdat de hoofdschuldige niet Van Bree was, maar de spoorweg voor het opdragen van een dubbele bediening van de wachter. De toestand is niettemin blijven voortduren tot op de huidige dag.

In de dertiger jaren van de twintigste eeuw gebeurde op deze overweg, om dezelfde redenen, nog een ongeluk. Het personeel van stoomcarrousel Van Roels uit Bergen op Zoom was bezig met het lossen van zijn kermiswagens. Op het moment dat de chauffeur met zijn vrachtwagen de overweg opreed passeerde er een afgekoppelde wagon op deze plaats. Het gevolg was een flinke klap en deuken in de wagen met een scheldende bestuurder. Ook toen waren de bomen niet gesloten bij het rangeren.


Het Land- en Tuinbouwblad van 18 december 1954 schreef op haar voorpagina het volgende:

Een Lastpost
De overweg in de Vlierdense Dijk wordt voor Deurne meer en meer een lastpost. De klachten over het wachten voor de gesloten overwegbomen worden steeds veelvuldiger.
Ontegenzeggelijk is de opkomst van Deurne voor een niet onbelangrijk deel aan de Nederlandse spoorwegen te danken. Sinds het zich evenwel snel en op vrij grote schaal aan beide zijden van de lijn uitbreidt ondervindt het naast voordeel ook hinder van deze spoor weg.
Als Deurne zich in ditzelfde tempo blijft ontplooien, moet dit nog meer strubbeling door de z.g. Vlierdense overweg gerekend worden. Voor een plaats, die vooruit wil wordt zo’n spoorwegovergang een rem. Het kan voor een gemeente niet goed zijn, dat een onderdeel al teveel van het centrum is afgesloten.
Deurne is geen machtig industrie centrum, maar ook met de belangen van kleinere gemeenten zou een overheidsinstelling als de spoorwegen rekening moeten houden. Nu de lijn Eindhoven Venlo geëlektrificeerd wordt, komt er voor Utrecht wellicht in geschikte gelegenheid het Deurnse stationsemplacement en het rangeerterrein is kritisch te bekijken.
Een overweg moet geen lastpost zijn, doch slechts een beveiliging voor het wegverkeer. Misschien kunnen de technici van Utrecht een bevredigende oplossing uitknobbelen? Anders staat Deurne dan veel misère te wachten....
 
 
Icoon

Colofon

DeurneWiki

  • DeurneWiki is een digitale historische encyclopedie over de gemeente Deurne.
  • DeurneWiki is een publicatie van heemkundekring H.N. Ouwerling.
  • Technisch gerealiseerd december 2009 door Joost de Haan.
  • Is gebaseerd op database webapplicatie MediaWiki 1.39.8.
  • Is gelanceerd op internet op 11 april 2010.
  • Beheer en coördinatie:
    • Leden van de werkgroep Beeld en Geluid van heemkundekring H.N. Ouwerling schrijven, redigeren, plaatsen foto’s en updaten de teksten in de database en instrueren personen die aan deze activiteit deel willen nemen.
    • Technische beheer, opleidingen, training en advies: Joost de Haan
    • Duurzame digitale opslag, VPS: YourHosting

Contact

Algemeen

DeurneWiki huldigt het principe dat iedereen, waar ook ter wereld, alles en altijd kan wijzigen. Mogen bijdragen aan DeurneWiki is geen recht, maar een voorrecht. Wie dit voorrecht misbruikt kan geblokkeerd worden.

Disclaimer

Ofschoon alle teksten en afbeeldingen zorgvuldig gecontroleerd worden neemt het bestuur van heemkundekring H.N. Ouwerling geen verantwoording voor eventuele fouten, onvolledigheden of schending van auteursrechten in DeurneWiki. Zodra blijkt dat auteursrechten aantoonbaar geschonden zijn zal het betreffende stuk door de beheerders verwijderd of aangepast worden.

We doen ook ons uiterste best van alle betrokkenen toestemming te verkrijgen voor publicatie van gegevens over nog levende personen. Staan uw gegevens op deze website en hebt u daar bezwaar tegen, dan horen wij dat graag en zullen wij deze zonder navraag naar redenen verwijderen.
P Photography.png

Fotoarchief

Kcoloreditnl.png

Cultuur

Mens en Maatschappij
Mens en Maatschappij
Geschiedenis, Landen & Volken, Taal

Geschiedenis

Persoon

Persoon

P geography.png

Geografie