Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Dialect

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

Het dialect van Deurne en directe omgeving werd uitgebreid beschreven in het in 1996 verschenen boek Het Deurnes Dialect van Hans van Hoek. Voor een overzicht van alle dialectwoorden die in DeurneWiki beschreven staan zie categorie:dialect.


Het merendeel van de door hem opgetekende woorden en uitdrukkingen zijn met toestemming van de auteur overgenomen en vermeld in DeurneWiki.

Ook André Vervuurt leverde zijn bijdrage aan het dialect, waarbij Helenaveen als centrum van zijn studiegebied gold, met zijn in 2001 verschenen boek In... en uit de turf getrokken.

Herman Crompvoets vond voluit studiemateriaal in het Deurnese dialect bij de samenstelling van zijn in 1981 verschenen boek Veenderijterminologie in Nederland en Nederlandstalig België.

Plaatselijke en regionale termen en benamingen met betrekking tot houtbewerking werden door Joep Coppens in de jaren 1984 t/m 1987 gepubliceerd in D'n Uytbeyndel.

In zijn boek Van Leysel tot Liessel (2007) schonk Harrie Martens veel aandacht aan het Liessels dialect en nam hij een zeer uitgebreide verklarende woordenlijst op.

Daarnaast zijn er zangers zoals Peter Aarts , Gerard van Kol en de groep Gèr Gedoan die in deze streektaal hun teksten schreven en ten gehore brachten en daarmee het dialect levend hielden.

Voor de schrijfwijze van dialectwoorden in DeurneWiki worden de regels gehanteerd zoals Hans van Hoek die vooraan in zijn boek Het Deurnes Dialect beschreven heeft.

Externe links[bewerken]

Bij het Meertens instituut worden geluidsbanden met Deurnes dialect bewaard: bijv.: