U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Tot nader bericht geen woensdagochtendbijeenkomsten in het heemhuis.

Wie wat waar

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De werkgroep Beeld en Geluid van heemkundekring H.N. Ouwerling plaatst regelmatig oude foto's (zie hieronder) in het Weekblad voor Deurne onder de rubriek Wie wat waar.

Op donderdagochtend zijn leden, onder regie van de werkgroep Beeld en Geluid, in het heemhuis actief met beeldherkenning. Soms zijn er foto's bij waar niemand iets over weet te zeggen of waarvan de werkgroep nog graag aanvullende informatie wil hebben. Van die foto's wordt hier een selectie getoond en u krijgt de gelegenheid om aanvullende informatie te geven. Dat kunt u op vier verschillende manieren doen:

  1. door deze pagina te bewerken en hier bij de juiste foto de aanvullende gegevens toe te voegen, of
  2. door de bij deze pagina horende overlegpagina te bewerken en daar de aanvullende informatie te geven, dan wel even het fotonummer vermelden, of
  3. door een mailtje te sturen, klik hier: mail
  4. een telefoontje naar Hans of Anneke van Hoek tel. 0493 315191
Een foto van het gezin van Adrianus Ludovicus Hoefnagels en Maria Adriana Damen (1859-1954). Op deze foto staan moeder Maria Adriana met haar kinderen en aangetrouwden. Alle personen hebben een nummer, de vraag is aan de lezer / kijker om de juiste naam bij het juiste nummer te plaatsen. (Foto komt uit de collectie van de familie A.L. Hoefnagels.)
Deze werkers zijn bezig met de ontginning in Deurne. Er waren in die tijd geen machines die het zware handwerk konden verlichten. Wie zijn deze harde werkers en waar en wanneer is deze foto gemaakt? Bekend is: staande man bij kiepkarretje is Johan van den Heuvel, hij draagt kemàsse (beenbeschermers). (Foto komt uit de collectie van Jasper Berkers.)
Deze broer met zijn zussen zijn toe aan een lekker kopje thee. Welke personen zitten hier knus bij elkaar. In welke locatie en wanneer is deze foto gemaakt? (Foto komt uit de collectie van de Oudheidkamer.)
Zuster Alexandri vierde op 19 februari 1958 een drievoudig feest: 25 jaar in het klooster, 25 jaar kleuterleidster en 10 jaar in Deurne. Opgevoerd wordt een muzikaal kinderspel "Peter en de wolf". Op de foto staat zuster Alexandrie met haar onderwijzeressen temidden van de hazen, katten, jagers, eenden en vogeltjes. Alle personen hebben een nummer, de vraag is aan de lezer / kijker om de juiste naam bij het juiste nummer te plaatsen. Enkele namen zijn bekend: 17. juf Diny ter Voert (Griendtsveen), 21. Hans van den Elzen (grootvader) 22. Jan Hendrik Tijssen (de kleine Peter), 23. zuster Alexandri, 25. juf An Louwers, 35. juf Joke Hendriks en 36. Manus van de Kamp (de schrijver van het kindersprookje). (Foto komt uit de collectie van Betje Lutters.)
Deze meisjes, lid van turnvereniging KDO uit Deurne staan gezellig naast elkaar voor deze foto. Ook is niet bekend waar en wanneer de foto is gemaakt. (Foto komt uit de collecte van Piet van Bree.)
Een huwelijk van een collega of bekenden van het bruidspaar. Allereerst wie is het bruidspaar en door wie worden zij omringd. Waar en wanneer heeft dit feest plaatsgevonden. (Foto komt uit de collectie van Harrie Scheepers.)
Met het hele gezin een dagje de natuur in en natuurlijk werd er door de aanwezige fotograaf een kiekje gemaakt voor in het fotoalbum. Wie kan ons vertellen welke familie hier is afgebeeld en waar en wanneer de foto is gemaakt? (Foto is een afdruk van een glasnegatief en komt uit de collectie van Willem Wijnen.
Huwelijk van onbekend echtpaar. Deze groep behoort tot de feestgasten van een huwelijk. Bij het Beeldarchief is niet bekend welk bruidspaar hier is getrouwd. Ook de datum is onbekend. Alle personen hebben een nummer. De vraag is aan de lezer / kijker om de juiste naam bij het juiste nummer te plaatsen. (Foto komt uit de collectie van fam. Manders - Veendijk.)*Op 8 oktober 2020 reageerde Tonny Verberne-Van de Ven en gaf de volgende informatie: Dit is het huwelijk van Franciscus (Frans) Bankers (1918-1989) en Petronella (Nel) Munsters (1919-1977). Voor meer informatie zie 32.109 a.
Schilderles van Pieter Wiegersma. Op deze bijzondere foto zien we dat Pieter Wiegersma schilderles geeft aan twee geïnteresseerden.Wie hier de schilders in spé worden blijft de vraag. Onbekend is wanneer dit is geweest. (Foto komt uit de collectie van Leo Coolen.) Voor meer informatie zie 32.234.
Opa met kleinkinderen. Voor zijn huisje poseert een trotse opa met zijn kleinkinderen. Waar dit huisje staat / stond is niet bekend. Ook willen we graag weten wie de personen zijn en wanneer deze foto is gemaakt. (Foto komt uit de collectie van Henk van der Heijden.) Voor meer informatie zie 28.323.
Kleuterjuf Diny Tervoert is trots op haar kinderschaar, die klaar zitten en staan tegen de muur op de speelplaats van de kleuterschool in de Visser. Alle personen hebben een nummer. De vraag is aan de lezer / kijker om de juiste naam bij het juiste nummer te plaatsen. (Foto komt uit de collectie van mevr. Van Gerwen–Scheepers.) Voor meer informatie zie 31.749 a.jpg.
Boswandeling. Gezellig met zijn drieën een wandeling maken in het bos. Welke dames die deze heer vergezellen is voor het Beeldarchief onduidelijk. Waar en wanneer is deze foto gemaakt? (Foto is een afdruk van een glasnegatief en komt uit de collectie van Willem Wijnen.)
Kindsheidoptocht. Deze bruiden staan klaar voor de Kindsheidoptocht. Om mee te doen moesten zij een bepaald bedrag betalen dat bestemd was voor de missielanden. Bekend zijn de bruiden 2 en 4 op de eerste rij: Truus Keuten en Nettie Haldermans. (Foto komt uit de collectie van Cis Goossens-de Vet.)
Bronnen, noten en/of referenties