U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Hubert Jozef van Doorne (1900-1979)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Hub van Doorne)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hub van Doorne
00.520.jpg
Foto: collectie gedachtenisprentjes heemkundekring
Persoonsinformatie
Volledige naam Hubert Jozef van Doorne
Roepnaam Hub
Geboorteplaats America (Limburg)
Geboortedatum 1 januari 1900
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 23 mei 1979
Partner(s) Rie Reijnders
Beroep(en) industrieel
Bidprentje NBA man
Stamboom.png Van Doorne
Echtgenote Rie Reijnders.
Foto collectie gedachtenisprentjes heemkundekring
Kinderen van Hub en Rie.
Vlnr: Piet, Anny, Martien, Huub jr. en Tiny.
Foto collectie J. Steeghs
Hub als lid van het KDO.
Foto collectie familie Van der Heijden
Hub bij de KHD.
Detail van foto uit 1924 bij het 50-jarig bestaan Harmonie Deurne.
Foto collectie Ton Hartjens
Briefhoofd 1945
Briefhoofd 1946
Gedeelte van de algemene begraafplaats Jacobshof in Deurne met de graven van de familie Van Doorne.

Hubert Jozef (Hub) van Doorne (1900-1979) was, samen met zijn broer Wim van Doorne, oprichter van Van Doorne's Aanhangwagenfabriek en later Van Doorne's Automobielfabriek (DAF).


Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Van Doorne werd geboren in America (Limburg) in de huidige gemeente Horst aan de Maas, als zoon van de smid Martinus van Doorne (1870-1912) en Petronella Vervoort (1866-1952). In tegenstelling tot wat wel eens wordt gedacht, is hij géén afstammeling van de middeleeuwse ministeriale familie Van Doerne. Zijn verst bekende voorvader is Joannes van Dooren, die mogelijk te Gerwen vóór 1766 huwde met Maria van der Aelst. Hub's overgrootvader Martinus van Doren (1800-1860), ook wel genoemd van Dooren of van Doorne, kwam in of vóór 1825 vanuit zijn geboorteplaats Gerwen naar Deurne, en huwde in 1825 met de plaatselijke boerendochter Anna Verhees (1798-1867). Uit dit huwelijk werd in 1834 Martinus van Doorne geboren, grootvader van Hub, die overleed toen Hub 15 jaar oud was. Hub moet zijn grootouders op het latere adres Kruisstraat 24-26 nog wel bezocht hebben.

Het gezin verhuisde in maart 1912 naar de Liesselseweg in Deurne, waar vader Van Doorne, die hoefsmid van beroep was, enkele maanden later op 41-jarige leeftijd overleed. Hub wilde aanvankelijk de smederij voortzetten, maar 12 jaar was wel erg jong om eigenaar van een smederij te worden. Dus ging hij, tegen kost en inwoning, bij de pachter van de smederij werken.

Familie en overlijden[bewerken | brontekst bewerken]

Van Doorne huwde op 15 juli 1929 in Deurne met Maria Hendrica (Rie) Reijnders (Deurne 22 april 1905 - Deurne 27 december 1987) dochter van de Deurnese winkelier Petrus Hubertus Reijnders (1871-1947) en Johanna Smolders (1873-1935). Na hun huwelijksreis woonden zij aan de Tuinstraat 30 in Eindhoven, maar verhuisden in 1935 weer terug naar Deurne. Daar namen zij hun intrek in het Hofke van Marijke aan de latere Marijkeweg in de Sint-Jozefparochie. Aan de Stationsstraat 71, in de tuin van het landhuis Sint-Wilbertshove, werd de villa Doornehof gebouwd die in 1939 door de familie betrokken werd. Tijdens onderhoudswerkzaamheden op 22 november 1946 brandde de villa tot de grond toe af waarbij ook de inboedel verloren ging.

Zij kregen vijf kinderen:

 1. Martina Petronella Maria (Tiny) (tweeling), (Eindhoven 26 februari 1930 - 16 april 2018). Zij huwde met Johannes Adrianus Hohmann (1932-2022).
 2. Johanna Wilhelmina Theresia (Anny) (tweeling), (Eindhoven 26 februari 1930 - Neerpelt 6 april 2004). Zij bleef ongehuwd.
 3. Martinus Petrus Johannes Hubertus (Martien), (Eindhoven 22 april 1932 - Waalre 18 april 2006). Hij huwde met Elly Derix.
 4. Petrus Johannes Gabriel (Piet), (Eindhoven 14 december 1934 - Geldrop 17 oktober 1982). Hij huwde met Caroline C.M. Duijndam.
 5. Hubert Jozef Martinus Maria (Hudo / Huub), (Deurne 24 mei 1947).

Hij overleed op 79-jarige leeftijd in zijn woonplaats Deurne, en werd begraven op de algemene begraafplaats Jacobshof.

Hub, Rie, Anny, Tiny, Martien en Piet liggen naast elkaar op begraafplaats Jacobshof in Deurne.

Kerkklok[bewerken | brontekst bewerken]

Ter vervanging van de door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog geroofde klokken schonk Hub van Doorne in 1948 aan de kerk van Deurne 10.000 gulden voor het gieten en plaatsen van de 1650 kilo wegende grote Mariaklok.

Op zaterdag 14 augustus werden de twee nieuwe klokken (de andere klok was de kleinere Willibrordklok), gegoten door de firma Eijsbouts in Asten, in vrolijke optocht, begeleid door rijvereniging Rust Roest, verkenners, gidsen en Jonge Boerenstand, vanaf de Vlierdenseweg op een prachtig versierde wagen naar de kerk vervoerd.

Op zondag 15 augustus was er 's morgens een plechtige openluchtmis in de Pastoorshof, waarin de bisschop voorging en bijgestaan werd door priesters van Deurnese komaf. 's Middags werden in de kerk de klokken gewijd. Het opschrift van de Mariaklok luidt:

Maria is mijn naam
In tijd van oorlog ging ik verloren;
In Liefde en Vrede ben 'k beter herboren
Mij maakte B. Eijsbouts te Asten
van Doorne-Reijnders droeg te lasten
Tiny …… Anny
Martien - Piet - Hubert
A.R.S. M.C.M.XL.VIII

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Een uitgebreid overzicht van zijn " wapenfeiten" is terug de vinden in een aanvullend artikel onder de naam "Van schoenpoetser tot Captain of Industry".

Koninklijke Harmonie Deurne[bewerken | brontekst bewerken]

De Koninklijke Harmonie Deurne was een belangrijke factor in zijn leven. Hub was sinds 1920 als tamboer aan de Koninklijke Harmonie Deurne verbonden. Die liefde voor het trommelen in het algemeen en de Deurnese harmonie in het bijzonder is nooit meer overgegaan. Ook niet op het bestuurlijk vlak. Van 1940 tot 1957 was hij voorzitter en in 1959 werd hij benoemd tot beschermheer van de Koninklijke Harmonie Deurne, hetgeen hij tot aan zijn dood in 1979 bleef. Zoon Martien nam in 1957 het voorzitterschap met dezelfde voortvarendheid van vader Hub over. Door een financiële bijdrage van Hub van Doorne kreeg de KHD In 1970 de beschikking over een uitstekende eigen accommodatie, de “Dr Hub van Doorne zaal” een bijgebouw van gemeenschapshuis “De Vierspan”.

De Pelikaan[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn pogingen om boerderij De Pelikaan in Deurne te bestemmen als oudheidkamer, en de daarop volgende verkrotting van de boerderij als gevolg van gemeentebeleid, leidde tot de oprichting van Heemkundekring H.N. Ouwerling onder aanvoering van onder andere Henk Kweens, Joep Coppens, Tij Kools en W.A.M. van Heugten.

Maatschappelijke funkties[bewerken | brontekst bewerken]

Van Doorne speelde een grote rol in het verenigingsleven en het onderwijs van zijn woonplaats Deurne. Zo was hij onder meer:

Eredoctoraat Technische Hogeschool Delft[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 april 1953 werd hij benoemd tot doctor honoris causa aan de Technische Hogeschool in Delft. Op 21 september 1953 vond de erepromotie in Delft plaats. Op 27 september mocht hij tijdens een receptie van velen de gelukwensen ter gelegenheid van zijn promotie ontvangen.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

 • Eremedaille van Voortvarendheid en Vernuft van de Huisorde van Oranje.
 • Ridder in de Orde van de H. Gregorius de Grote op 1 januari 1950.
 • Erelid R.K. Bond van Smedenpatroons op 22 maart 1950.
 • Officier in de Orde van Oranje-Nassau op 28 april 1951.
 • Gouden medaille Vereniging Nederlands Fabrikaat (VNF) op 21 februari 1958.
 • Groge Silberne Ehrenzeichen für Verdienste urn die Republik Österreich op 27 juni 1958.
 • In de openbare raadsvergadering van 30 november 1959 werd besloten om Hub van Doorne het ereburgerschap der gemeente Deurne en de Erepenning in goud toe te kennen. De toekenning geschiedde op grond van zijn uitzonderlijke verdiensten gedurende een reeks van jaren op sociaal, charitatief en cultureel terrein, ten behoeve van de plaatselijke gemeenschap en van velen persoonlijk. De bijbehorende oorkonde en de Gouden erepenning werden hem op 1 januari 1960 in het gemeentehuis uitgereikt. [1]
 • Erepenning van de Kamer van Koophandel op 31 december 1959.
 • Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw op 29 april 1961.
 • Ereburger van de provincie Noord Brabant op 28 april 1965.
 • N.C.D. prijs van het Nederlands Centrum van Direkteuren op 26 november 1965.
 • In 1968 werd hij bevorderd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau.
 • Legpenning van Verdienste van de Nederlands Hippische Sportbond in 1969.
 • Commandeur in de Orde van de H. Gregorius de Grote in 1970.
 • In 1973 kreeg hij de Erehosbengel van blaaskapel De Hosbengels.
 • Gouden medaille van de Féderation Internationale des Sociétés des Ingénieurs des Techniques de l'Automobile FISITA op 16 mei 1974.
 • Edo Bergsma ANWB-prijs van de Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB.

Europese Automotive Hall of Fame[bewerken | brontekst bewerken]

De Europese Automotive Hall of Fame werd in 2001 opgezet door Automotive News Europe, een uitgever van diverse autovakbladen. Hub van Doorne werd als eerste Nederlander hierin opgenomen. Hij kwam te staan tussen namen als Louis Renault, Ferdinand Porsche en Karl Benz. Hub van Doorne kreeg de ereplaats omdat hij de leidende figuur is geweest in de Nederlandse truck- en auto-industrie maar vooral ook omdat hij baanbrekend werk verrichtte in de ontwikkeling van de continu variabele transmissie die tegenwoordig nog steeds wordt geproduceerd.

Eerbetoon[bewerken | brontekst bewerken]

Op 18 augustus 2007 werd door minister-president Jan Peter Balkenende in het Hub van Doornepark, in aanwezigheid van Tiny Hohmann-van Doorne en Huub van Doorne, een standbeeld van Hub van Doorne en zijn vrouw Rie.[2]

Persstrijd[bewerken | brontekst bewerken]

Kort na de Tweede Wereldoorlog raakte Hub van Doorne via de krant Het Licht verwikkeld in een persstrijd met de schrijver Antoon Coolen die zich gesteund voelde door diverse regionale bekendheden uit onder meer de kunstwereld, de journalistiek en de Deurnesche Courant .

Daf Museum[bewerken | brontekst bewerken]

Daar waar alles begon, in het pand van de oude "Brouwerij De Valk" is het DAF-museum gehuisvest. Hier heeft men de originele werkplaats in ere hersteld.

Fotogallerij[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. Arch. gemeentebestuur Deurne 1951- 1980 RHCe-Eindhoven toeg.nr. A-3179 inv.nr. 2298
 2. Hub en Rie van Doorne in klei - Eindhovens Dagblad, 9 december 2006