U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Muziekschool Aaltje Noordewier

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Briefhoofd (collectie heemkundekring)
Bij de officiële opening van muziekschool Aaltje Noordewier op vrijdag 14 maart 1986 werd een plaquette onthuld, een geschenk van mevrouw Dora Lindeman uit Utrecht, oud-leerlinge van Aaltje Noordewier.
Vioolklas in muziekschool Aaltje Noordewier onder leiding van Wim Schroten.
Muziekles in muziekschool Aaltje Noordewier, gevestigd in de Vierspan, 1974.Rechts: Marian Verhoeven en Emelie Jegerings

De muziek- en dansschool Aaltje Noordewier is vernoemd naar de in Deurne geboren zangeres Aaltje Noordewier-Reddingius.

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

In 1961 begonnen de eerste muzieklessen in klassen van de voormalige huishoudschool Sancta Maria. Daarna verhuisde de muziekschool naar de HBS in de Pastoor Jacobsstraat. In 1964 betrok de muziekschool daar een paar houten gebouwen. Daarna werd er in de Annaschool in de Visser les gegeven. Vervolgens werd er enkele jaren lesgegeven in het houten gebouwtje op de speelplaats van de oude jongensschool in de Visser.
De oprichting van de balletschool van Deurne was een particulier initiatief.

In 1972 werd verhuisd naar De Vierspan. Hier bleef de muziekschool tot 1978, daarna werd het schoolgebouw aan de Zandbosweg betrokken.
Plannen om van de Pelikaan een muziekschool te maken werden nooit verwezenlijkt. In 1975 schonk Hub van Doorne deze boerderij aan de Deurnese gemeenschap met de bedoeling de muziekschool daarmee een nieuw onderdak te verschaffen.

Van de oprichting in 1964 tot zijn afscheid als wethouder in 1980 was Harrie Rijnders uit Liessel voorzitter van het bestuur van de muziekschool annex balletschool. Hij werd per 1 september 1980 opgevolgd door Cor van Laarhoven.
Steeds groeide deze school uit haar jasje. In 1984 kwam een oplossing in zicht.
De gemeente Deurne kon voor 200.000 gulden het pand Helmondseweg 20 aankopen. De Stichting Muziekschool verbouwde het pand met werkgelegenheidssubsidie en met het restantbedrag, inclusief rente, van de schenking van dr. Hub van Doorne.

De opening voor het publiek werd op 9 maart 1986 feestelijk gevierd met veel muziek en dans. Daarvoor kreeg de voorbereidingscommissie onder leiding van Theo Hoogbergen veel medewerking van tal van muziek- en dansverenigingen uit de betrokken gemeenten Asten, Bakel en natuurlijk Deurne.
Het programma kreeg als titel mee: “Muziekpad Deurne”. Men kon gedurende de hele dag van het ene concert naar het andere wandelen. De slotmanifestatie vond plaats in de sporthal van het Peellandcollege. Jules de Corte had voor deze gelegenheid een compositie gemaakt, die als meezinger bedoeld was.

De officiële opening voor genodigden vond plaats op vrijdag 14 maart 1986 in de hal van het gemeentehuis met o.a. een optreden van de muziek- en balletafdeling van de muziekschool. Een uitvoering van de ouverture uit Fireworks Music van G.F. Händel werd gespeeld door het orkest onder leiding van Wim Schroten. De balletafdeling stond onder leiding van Anneke van Hoek-Stienstra.
Ook werd ter gelegenheid van de opening een plaquette onthuld, een geschenk van mevrouw Dora Lindeman uit Utrecht, oud-leerlinge van Aaltje Noordewier.

De muziekschool telde in 1986, samen met de balletgroep, 1566 leerlingen. Kinderen konden vanaf de tweede klas lagere school, huidige groep vier, deelnemen aan de cursus Algemene Muzikale Vorming (AMV-cursus) die door de muziekschool werd gegeven. Na het met goed gevolg doorlopen van de tweejarige AMV-cursus kon de leerling een instrument kiezen. De meeste instrumenten waren in bruikleen.

Diploma's[bewerken | brontekst bewerken]

A-muziekdiploma
Als na circa twee à drie jaar muziekles de leerling zover gevorderd was, kon deze het A-muziekdiploma theorie en praktijk halen.

B-muziekdiploma
De meeste leerlingen hadden als doel om zich aan te sluiten bij een muziekvereniging, zoals bij het jeugdorkest van Koninklijke Harmonie Deurne, waarna de jeugdleden muziekles bleven volgen, zodat ze ook het B-muziekdiploma konden halen.

C- en D-diploma Na het B-muziekdiploma was iedereen vrij om wel of niet lessen te blijven volgen bij de muziekschool. De meeste harmonieën en fanfares stimuleerden de voortgezette cursus wel. Tientallen leerlingen haalden dan ook het C- of zelfs het D-diploma.

Europese jeugdmuziekfestival[bewerken | brontekst bewerken]

In het kader van het Jeugdmuziekfestival dat op uitnodiging van de muziekschool naar Deurne kwam op 5, 6 en 7 juni 1992 was er een workshop in De Vierspan. Het Griekse ensemble accordeonorkest Kavala en een keyboard-ensemble, bij Deurnese gastgezinnen ondergebracht, tekenden 's middags voor een concert in het Willibrord Gymnasium in verband met de Griekse Week.

De Deurnese muziekschool ontving zaterdag 6 juni nog een muziekgroep, namelijk het gitaarensemble La Volta. De gezelschappen werden in het gemeentehuis door burgemeester Smeets ontvangen. Hierna verzorgden de orkesten een concert dat gratis toegankelijk was. Op pinkstermaandag om 9.30 uur begeleidde La Volta de eucharistieviering in heilige geestparochie.

Jeugdjournaal[bewerken | brontekst bewerken]

Het jeugdjournaal maakte opnamen in De Vierspan en het gymnasium van dit jeugdmuziekfestival. Ook werd gefilmd bij enkele Deurnese families waar de Griekse gasten waren ondergebracht. Vlak voor de uitzending kreeg directeur Luuk Jonkers een telefonische bericht van de redactie van het jeugdjournaal dat er slechts twintig seconden film zou worden uitgezonden. Dit doe ik nooit meer, zei Luuk Jonkers na afloop. Het was een grote flop na het enthousiaste onthaal van de filmploeg van het NOS-jeugdjournaal. Het feit dat het jeugdjournaal vrijdagmiddag alle aandacht opeiste had Jonkers toen voor lief genomen. Zoiets werkte storend voor de organisatie. Er moesten zaken in scene worden gezet en dat kostte tijd. Achteraf hield de directeur er een wrange smaak aan over en ook andere betrokkenen voelden zich bij de neus genomen. Van de voorbereiding op de deelname aan het Europese jeugdmuziekfestival zou drie minuten op de televisie worden uitgezonden. Uiteindelijk bleef er niet meer over dan een flits.

Docenten[bewerken | brontekst bewerken]

Docent Beginjaar Eindjaar Vakgebied
Lucius Voorhorst 1962 dwarsfluit
Elten, Constance van 1968 piano
Dijkstra, Melle 1971 viool en trompet
Karel Visser 1971 viool
Anneke van Hoek-Stienstra 1971 ballet
Jos van Eyck 1971 1974 AMV, zang en blokfluit
Justien Queens 1971 AMV
Jos Aarts 1971 blokfluit
Jeanne Coumans 1971 blokfluit
Ooij, Jan van gitaar
Jaap Verhoef jaar nog onbekend gitaar
Jo Peters 1975 accordeon en electronisch orgel
Lisette van Bommel accordeon
Eric Kessels jaar nog onbekend accordeon en keyboard
Sylvia van Krimpen - Darlington jaar nog onbekend piano
Gerard de Graaf jaar onbekend piano
Ed Verschuren jaar onbekend piano
Hansen jaar nog onbekend piano
Ernst Lamers 1975 piano en orgel
Jan van der Laar jaar nog onbekend piano en orgel
Ad van der Laar 1975 piano en koper
Heinz Hermans jaar nog onbekend keyboard
Martin Jaspers 1978 keyboard en electronisch orgel
Wim Schroten jaar nog onbekend viool
Liesbeth Hendrix jaar nog onbekend viool
Karel Visser jaar nog onbekend viool
Els Knaven - Rats jaar nog onbekend cello
Marjolein Knaven jaar nog onbekend cello
Theo van den Hurk jaar nog onbekend gitaar
Frans Proenings 1980 gitaar
André van Iersel 1980 gitaar
Josephine van Son jaar nog onbekend harp
Deborah Jenner jaar nog onbekend harp
Margaret Forrest jaar nog onbekend harp
J. Kweens - van Zutven 1980 zang
Toos Severens 1980 zang
Itamar Lehman 1974 AMV en blokfluit
Frater Vrijdag 1975 AMV en blokfluit
? Meisner 1975 AMV, piano en orgel
Wim Suijlen 1980 AMV
Harry Boom jaar nog onbekend theorie
Sylvia Heijmen 1977 ballet
Yvonne Keulen-Lem 1980 ballet (jazz)
Marie Louise Bentlage 1987 ballet
Lidwien Donkers jaar nog onbekend blokfluit
Sylvia Kronenberg jaar nog onbekend dwarsfluit
Frans Rievers jaar nog onbekend dwarsfluit
Ans Bouwmans hobo
Daan Admiraal jaar nog onbekend hobo
Henny Doorn jaar nog onbekend hobo
Marcel Verbruggen jaar nog onbekend klarinet
Emiel Rutten jaar nog onbekend klarinet
Brinkman, Marion klarinet
Colette Ermers jaar nog onbekend klarinet
Eddy Krens jaar nog onbekend klarinet en saxofoon
Willy Schmitz jaar nog onbekend saxofoon
Koster, Dirk 1971 klein koper
Pieter Seuren jaar nog onbekend klein koper
Mieke Snijder jaar nog onbekend hoorn
Bert Ramakers 1980 trombone
M. Toonen jaar nog onbekend slagwerk
Jan van de Boomen jaar nog onbekend slagwerk


Directeuren[bewerken | brontekst bewerken]In 2002 sloot de muziekschool aan bij de regionaal werkzame streekmuziekschool Weert "Academie Voor Muziek en Dans". Het gebouw aan de Helmondseweg bleef ook na deze fusie als muziekschool fungeren.

Rick[bewerken | brontekst bewerken]

De muziek- en dansschool Aaltje Noordewier was een voorganger van het Regionaal Instituut Cultuur- en Kunsteducatie, afgekort: Rick


Bronnen, noten en/of referenties
  • "Deurne krijgt een muziekschool.” “In februari al de eerste lessen” Land- en Tuinbouwblad van zaterdag 14 januari 1961, voorpagina
  • ”De leerlingen van de muziekschool geven hun eerste uitvoering”. Tweede blad van het Weekblad voor Deurne van vrijdag 5 juli 1963 .