U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Wilt u informatie vragen of geven over DeurneWiki? Iedere woensdagochtend van 10 tot 12 uur vrije inloop in het heemhuis.
DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker,
en dat willen we zo houden!
Steun ons daarom en stem bij de Rabo ClubSupport op
heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne

Bierbrouwerij De Pelikaan

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf De Pelikaan)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Pelikaan in 1963.
foto Beeldbank Cultureel Erfgoed
07.126.jpg
Een van de weinige tastbare voorwerpen die herinneren aan de brouwerij de Pelikaan is dit op metaal geschilderde uithangbord. Het bord is door Henk van Straaten geschonken aan heemkundekring H.N. Ouwerling.
Het door architect Van Empel gemaakte ontwerp tot verbouwing van De Pelikaan in 1973 in opdracht van Hub van Doorne.
foto collectie gemeente Deurne

Bierbrouwerij De Pelikaan was gehuisvest op het voormalig adres Helmondseweg 24, in het huidige Hub van Doornepark.


In 1864 begon oud-burgemeester Hendrik van Baar in het door hem gekochte pand zijn bierbrouwerij De Pelikaan. Bierbrouwen was een gecompliceerd en daardoor gerespecteerd beroep. Voor deze kennis nam hij in 1870 Pieter Swinkels als brouwmeester in dienst, die later zijn eigen bierbrouwerij De Zon zou beginnen.

In 1870 werd de brouwerij verbouwd. Men werkte er met een koelbak van 2550 liter en een lekbak van 1176 liter.

Zijn zoon Frans van Baar volgde hem op als bierbrouwer. In 1904 vertrok Frans met zijn gezin naar Venray en deed de brouwerij over aan Piet Toonen, die er nog tot 1914 zijn bier brouwde.

Toonen verkocht in 1914 het pand aan Johannes Hendriks. Hij en later zijn zoon Harrie Hendriks hadden het pand als boerderij in gebruik.


Archeologie[bewerken | brontekst bewerken]

Het terrein van De Pelikaan aan de Helmondseweg werd in 1983 door leden van de heemkundekring H.N. Ouwerling archeologisch onderzocht. Hierbij werd onder andere een eesttegel voor het drogen van mout gevonden. Dit gebeurde op de droogzolder die bestond uit geperforeerde tegels, waardoor de warme lucht van beneden naar boven kon.

Het uithangbord van de brouwerij, een afbeelding van een pelikaan die zijn jongen voedt, is dankzij de familie Hendriks, die de brouwerij later bewoonde, bewaard gebleven.

Bronnen, noten en/of referenties
  • in de documentatie van de heemkundekring H.N. Ouwerling bevindt zich een map "Pelikaan", met daarin rapporten, correspondentie, foto's en publicaties van allerlei aard over De Pelikaan.