Pius XII-college
Het Pius XII-college ging in 1959 van start als hbs in het noodlokalencomplex aan de Pastoor Jacobsstraat met Theo Hoogbergen als eerste directeur.
Bisschop Mutsaerts verleende in november 1958 goedkeuring tot de oprichting van een jongens-hbs in Deurne. In mei 1959 werd toestemming verleend om ook meisjes toe te laten als leerling.
Monseigneur Bambergen van het bisdom Den Bosch, geassisteerd door burgemeester Roefs en directeur Hoogbergen, zegende het schoolgebouw in.
Na het dankwoord van de burgemeester verklaarde dr. Van Buitenen de hbs voor geopend.
Wegens ruimtegebrek werden de talrijke genodigden bij de officiële opening en receptie op donderdag 15 oktober 1959 ontvangen in de zaal van de belendende technische school aan de Haspelweg.
De school werd later uitgebreid met een mms en middelbare handelsavondschool.
De Mammoetwet was een Nederlandse wet van 14 februari 1963. Het Pius XII-college was een van de 15 scholen in Nederland die vanaf 1 september 1964 experimenteerde met deze nieuwe onderwijsvormen die op 1 augustus 1968 voor elke school in Nederland ging gelden. De meer uitgebreid lager onderwijs (MULO), Middelbare meisjesschool (MMS) en hogere burgerschool (HBS) werden afgeschaft en vervangen door de middelbaar algemeen voortgezet onderwijs (MAVO), hoger algemeen voortgezet onderwijs (HAVO en Voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (VWO). Ook ontstond op dat moment het Lager beroepsonderwijs (LBO). De grondgedachte achter deze wet was dat elke leerling zowel een algemene- als een beroepsopleiding moest gaan volgen.
In 1967 werd de naam van de school gewijzigd in Peellandcollege.
Bronnen, noten en/of referenties
|