Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Johannes Dietvorst (1870-1949)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Johannes Dietvorst (1870-1949)
Johannes Dietvorst (1870-1949).jpg
(foto collectie Carol Haest)
Persoonsinformatie
Volledige naam Johannes Dietvorst
Roepnaam Johannes
Geboorteplaats Bergen op Zoom
Geboortedatum 30 januari 1870
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 1 december 1949
Partner(s) Minette Jalink (1871-1942)
Beroep(en) huis- en decoratieschilder

Johannes Dietvorst (1870-1949) was huis- en decoratieschilder. Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog woonde hij in bij zijn dochter en schoonzoon, de familie Haest-Dietvorst, op huize De Romein.


Schilderij Dietvorst 1 LR.jpg
Foto beschikbaar gesteld door Jan Legierse

Johannes was een zoon van winkelier Sebastianus Dietvorst (1842-1913) en zijn eerste vrouw Maria Cornelia Krijntjes (1836-1890). Hij huwde op 3 augustus 1903 in Bergen op Zoom met zijn stadsgenote Minette Jalink, (Bergen op Zoom 22 februari 1871 - Geldrop 14 maart 1942), dochter van Johannes Adrianus Jalink (1834-1907) en Johanna Antonia Willemsen (1840-1896). Uit dit huwelijk werd zijn dochter geboren:

  1. Johanna Antonette Henriette, (Bergen op Zoom 29 november 1910). Zij huwde met Lambertus Antonius Haest (1909-1972).

Hij was van beroep huis- en decoratieschilder. Naast kerkversieringen en versieringen van kastelen en herenhuizen (marmerimitaties en andere trompe-l’œil decoratie) beheerste hij het vergulden. Hij beschilderde ook stoomcarrousels (van de uitbater Janvier) en dergelijke kermisattracties, vaak samen met collega Giessen. In zijn vrije tijd was hij als kunstschilder actief. Hij was een voortreffelijk schetser en tekenaar en maakte ook aquarellen, pentekeningen en gouaches. Hij blonk uit in pastel. Drie grote pasteltekeningen van hem bleven bewaard.

Hij kopieerde regelmatig, zo zijn een kopie van een bekend portret van Rembrandt en van een werk van de pluimveeschilder Melchior d’Hondecoeter binnen de familie bewaard gebleven. Een metersgroot schilderij van een gezelschap op een trappenhuis met knechten die hutkoffers dragen, hing op de overloop op de Romein en verhuisde naar Loosduinen waar het verloren geraakt is.

In Deurne zijn tenminste een tweetal schilderijen van zijn hand bewaard gebleven. Toen de familie Haest na de oorlog verhuisde naar Weert trok hij in bij de zusters in de St.-Jozefparochie, waar hij ook overleed.

Schop in de Derpsestraat, geschilderd door Johannes Dietvorst. Op de achtergrond is huize De Romein nog net zichtbaar.

Er is ook een schilderij bekend van de boerderij van Tinus Joosten op het Derp, dat waarschijnlijk ook door hem is geschilderd.

Foto van het schilderij dat Johannes Dietvorst tijdens de Tweede Wereldoorlog van villa De Romein maakte. Het schilderij toont de achterkant met het schuine niet authentieke schuurtje (in 1993 verwijderd). Op het schilderij is duidelijk te zien dat er sprake is van een T-vormige plattegrond. Foto ter beschikking gesteld door Carrie Haest.

Toen het gezin Haest-Dietvorst uit Deurne vertrok en uiteindelijk in Den Haag belandde, nam Johannes Dietvorst een gastenkamer in het nonnenklooster, J.150a, in de St.-Jozefparochie, waar hij enigszins vereenzaamde.
Hij had nog een aandeel in de herdecoratie van de parochiekerk, o.a. de gouden sterren. Hij had goede maar oppervlakkige contacten met de andere kamerbewoners van het klooster. Een daarvan deed aan boogschieten en de zusters hadden een voor hem een baan laten aanleggen. Deze oude heer was de enige waarmee Dietvorst meer dan oppervlakkige contacten onderhield. Echte vriendschappen sloot hij, een beetje een eenzaat, gedurende zijn laatste levensjaren niet. Met zijn kleinzoon Carrie Haest kon hij goed overweg.
De verzorging door de zusters was voortreffelijk, dit gold ook voor de keuken. Tijdens de schoolvakanties ging kleinzoon Carrie steevast bij zijn opa in Deurne logeren. Dagelijks werden urenlange wandelingen gemaakt, vaak tot aan de rand van Helmond (Christus-Koning), en werd er eindeloos gedamd en gekaart.
Johannes Dietvorst had vele oude boeken, meerdere geïllustreerd door Gustave Doré, waaronder een bijbel. Er was er een bij met de "rariteiten" van het beroemde circus van Ringling Bros Barnum & Bailey. De laatste jaren van zijn leven schilderde en tekende hij weinig.
Iets van zijn schildertalent moet overgegaan zijn op zijn dochter mevr. Haest-Dietvorst, die er pas op haar zeventigste mee begon, en op zijn kleindochter Tilly die in Gouda woont en zelf schilderles geeft.