U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Godefridus Adrianus Johannes Hurkmans (1922-1978)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Godefridus Adrianus Johannes Hurkmans
Godefridus A.J. Hurkmans.jpg
Frits als prins Carnaval in 1975.
Foto: collectie RHCe
Persoonsinformatie
Volledige naam Godefridus Adrianus Johannes Hurkmans
Roepnaam Frits
Geboorteplaats Vught
Geboortedatum 25 juni 1922
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 31 maart 1978
Partner(s) Toos Maas
Beroep(en) architect

Godefridus Adrianus Johannes (Frits) Hurkmans (1922-1978) was architect in Deurne.


Frits was een zoon van timmerman Gerardus Hurkmans (Bergen op Zoom 1896-1975 Breda) en Catharina Johanna van den Boom (Vught 1898-1937 Breda). Hij kwam na de Tweede Wereldoorlog vanuit Breda naar Deurne.

Hij was gehuwd met Toos Maas en kreeg met haar de volgende kinderen:

  1. Wilma,
  2. Gerry Hurkmans (1951), een in Amsterdam gevestigde fotograaf[1]
  3. Ans,
  4. Rini Hurkmans (1954)
  5. Jolanda,
  6. Angela,

Aanvankelijk trad hij in dienst bij de afdeling Openbare Werken van de gemeente Deurne. Toen op 28 april 1948 de Reservepolitie Deurne (Respo) werd opgericht was hij een van de eerste die zich daarvoor aanmeldde.

Na verloop van tijd begon hij in Deurne een architectenbureau aan de Derpsestraat 10. Dit werd later omgevormd tot “Bureau voor Architectuur en Projectontwikkeling Hurkmans NV” en wéér later tot het “Buro voor Architectuur en Woonmilieu Hurkmans BV”.

Hij had belangstelling voor de beeldende kunst en vooral voor de muziek. In 1975 was hij prins Carnaval bij De Peelstrekels. Hurkmans heeft in de gemeente Deurne heel wat gebouwd. Hij werd de architect van de bouwcorporatie Bergopwaarts en leverde als zodanig zijn bijdrage aan de sociale woningbouw in de nieuwe wijken van Deurne. Hij ontwierp het bouwplan voor bejaardencentrum De Trimpert dat in de Walsberg gebouwd zou worden maar als gevolg van gewijzigde inzichten nooit uitgevoerd werd.

In de laatste jaren van zijn leven ontwierp hij onder meer het nieuwe gebouw van het gasbedrijf Peelland op het Deurnese bedrijventerrein Kranenmortel en de aangepaste huisvesting voor woonwagenbewoners aan de Haspelweg.

Dank zij de medewerking van het gemeentebestuur en architect Frits Hurkmans kon het Sint-Jorisgilde op 25 augustus 1973 het schietterrein Brugge in gebruik nemen.

Het Deurnes Gemengd Koor, waarvan Frits lid was, voerde tijdens de uitvaartplechtigheid de uitvaartgezangen uit. Ook het Sint-Jorisgilde en de carnavalsvereniging De Peelstrekels bewezen hem toen de laatste eer.

Bronnen, noten en/of referenties