U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Joseph Frans Marie Deltrap (1909-1973)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jos Deltrap
00.701.JPG
Foto 1949 bij de bouw van de Finse school
Persoonsinformatie
Volledige naam Joseph Frans Marie Deltrap
Roepnaam Jos
Geboorteplaats Venlo
Geboortedatum 21 mei 1909
Overl.plaats Eindhoven
Overl.datum 22 december 1973
Partner(s) Maria Kalz (1910-2001)
Beroep(en) architect
Huize De Romein
Gezin Deltrap in de tuin van De Romein
De gevelsteen die terechtkwam in het pand Burgemeester van Beekstraat 7.

Joseph Frans Marie (Jos) Deltrap (1909-1973) was een succesvol architect, met de eigenwilligheid van een bouwmeester met smaak en stijl, die vooral in de regio Deurne werkzaam was. [1]

Familie en gezin[bewerken | brontekst bewerken]

Hij was een zoon van de timmerman Johan Peter Dominicus Hubert Deltrap (Venlo 1869-1941 Venlo) en Maria Elisabeth Paes (Arcen 1869-1952 Venlo).

Jos huwde op 29 juni 1934 in Würselen (Duitsland) met Maria Kalz, (Würselen 27 november 1910 - Deurne 29 juli 2001), dochter van Matthias Kalz en Catharina Pruemm. Na hun huwelijk gingen ze in de Burgemeester van Beekstraat A.13d (later huisnummer 14) wonen.

Uit dit huwelijk zijn zes kinderen geboren, onder wie:

  1. Catharina Elisabeth Josephina (Rinie), (Deurne 2 maart 1935 - Deurne 4 maart 1939). Zie haar prentje

Later woonde Deltrap en zijn gezin nog in de Romeinstraat 1 in Huize De Romein. Kort voor zijn dood was hij op het adres Zonneland 2 gaan wonen.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Jos Deltrap volgde eind jaren twintig de architectenopleiding aan de academie voor beeldende en bouwende kunsten van de RK Leergangen te Tilburg. Hij vestigde zich op 4 februari 1931 vanuit Tilburg in Deurne, woonde aan de Heuvelstraat B.54 (later huisnummer 15) en hield kantoor in een van de vertrekken van het voormalige kloostergebouw Sancta Maria.

Deltrap was in het midden van de twintigste eeuw als architect actief, onder meer van wederopbouwkerken. Aanvankelijk werkte hij in traditionalistische stijl, zoals onder meer blijkt uit de bioscoop / schouwburg Bio Vink, ontworpen in de stijl van de Delftse School. Zijn latere ontwerpen zijn meer modernistisch van aard, zoals de Sint Willibrorduskerk te Neerkant, de Sint Willibrorduskerk van Helenaveen en de aluminium ingangspartijen van de middeleeuwse Sint-Willibrorduskerk te Deurne.

Toen hij de panden in de Burgemeester van Beekstraat 12 en 14 liet bouwen was het de bedoeling dat een natuursteen, met daarin uitgehouwen zijn naam, zou worden geplaatst in het pand op nummer 14 waar hij zelf zou gaan wonen. Door een vergissing werd deze steen echter geplaatst in het toen ook in aanbouw zijnde pand Burgemeester van Beekstraat 7, waar deze steen nog steeds aanwezig is.[2]

Deltrap-verband[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het metselpatroon Kropholler wordt ook wel Deltrapverband genoemd. Zie Deltrapverband. Een mooi voorbeeld, waarin het Deltrapverband veelvuldig voorkwam, was de Basisschool d'Esdoorn in Liessel die in 2007 gesloopt is.

Oeuvre (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

>> Voor een uitgebreid overzicht zie Lijst van projecten van architectenbureau Jos Deltrap

Maatschappelijke betrokkenheid[bewerken | brontekst bewerken]

Deltrap leverde de gemeenschap van Deurne ook goede diensten als lid van de Commissie van Bijstand van de Koninklijke Harmonie Deurne en als lid van de Deurnese Oranjevereniging.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Ir. C.H. Grooten - Enkele bouwwerken van architect Jos. Deltrap te Deurne in: Vakblad voor de Bouwbedrijven

Briefhoofd van Architect Jos Deltrap in de beginperiode van zijn Carrière in Deurne toen hij nog kantoor hield in Sancta Maria. Verzameling briefhoofden heemkundekring H.N. Ouwerling
Bronnen, noten en/of referenties
  1. In het allereerste artikel over Deltrap stond dat hij in Den Bosch overleden zou zijn. Uit overleg met familie is gebleken dat de plaats van overlijden Eindhoven is geweest
  2. Vriendelijke mededeling Victor Schiks aan Pieter Koolen, 2009
  3. De Zuid-Willemsvaart van 25 juli 1928 en Peel en Maas van 28 juli 1928 en Het Bouwbedrijf jaargang 5 1928 nummer 14