Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Derp

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Schilderij van de boerderij van Tinus Joosten aan de Derpsestraat. Waarschijnlijk geschilderd door Johannes Dietvorst tijdens de Tweede Wereldoorlog, die toen in huize de Romein woonde. Foto beschikbaar gesteld door Wim Verhoeven.

Derp is een buurtschap in Deurne.


De buurtschap Derp, gelegen langs de Derpsestraat, de oude doorgaande route van Roermond naar Empel langs een vertakking van de Peelrandbreuk, ontstond in de late middeleeuwen langs de westrand van de Deurnese akker. De kern van de buurtschap lag langs de zijstraat van de Derpsestraat ter hoogte van de voormalige artsenpraktijk van dokter Gerrits. Hier was ook de schepenkamer gevestigd, waar de schepenen van Deurne vergaderden. De boerderij uit 1649, waarvan Tinus Joosten de laatste bewoner was, werd in de tweede helft van de 20e eeuw door een bungalow vervangen, maar de leilinden staan er nog.

Aanvankelijk werd alleen de Derpsestraat en omgeving tot het Derp gerekend. In de 19e en 20e eeuw werd het de benaming voor een ruimer gebied, dat ook het voormalige Veldheuvel omvatte, alsmede grote delen van het gebied dat we nu de Sint-Jozefparochie noemen. Zo heette de omgeving van het huidige Peellandcollege in de 19e eeuw nog de Derpse Heide.