U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Romeinstraat 1

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf De Romeijn)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Villa De Romein
RomeinDeurne.jpg
Locatie Romeinstraat 1, Deurne
Start bouw 1913
Monument status Rijksmonument
Technisch
Verdiepingen Een bouwlaag
Bouwpartners
Architect C. Roffelsen
Foto van het schilderij dat Johannes Dietvorst (1870-1949) tijdens de Tweede Wereldoorlog van villa De Romein maakte. Het schilderij toont de achterkant met het schuine niet authentieke schuurtje dat in 1993 werd verwijderd. Op het schilderij is duidelijk te zien dat er sprake is van een T-vormige plattegrond.
Foto ter beschikking gesteld door Carrie Haest

Villa De Romein, ook wel De Romeijn, gelegen aan de Romeinstraat 1, is gebouwd in 1913 onder architectuur van Cor Roffelsen en in opdracht van de oud-onderwijzer, journalist, amateurhistoricus en gemeenteraadslid Hendrik Ouwerling.


Architectuur[bewerken | brontekst bewerken]

De woning met neorenaissance-elementen is opgetrokken uit machinale bakstenen, heeft een T-vormige plattegrond en telt een bouwlaag met een kap. Het geheel is omgeven door een siertuin, gazons en lindebomen. De zes symmetrisch opgestelde, voordeur flankerende en met florale motieven beschilderde stoeppalen zijn mogelijk later geplaatst maar waren al vóór de Tweede Wereldoorlog aanwezig. In de tuin zijn onder meer van belang twaalf linden met een gemiddelde stamomvang van 205 cm. De Romein was tevens de inspiratie voor de bouw van huize De Wieger aan de Oude Liesselseweg 29 in 1922.

Eigenaren[bewerken | brontekst bewerken]

Hendrik Ouwerling woonde in De Romein tot hij in 1932 in dit huis overleed. Zijn broer Frederik (Fré) en diens echtgenote vrouwe Johanna Petronella baronesse van Heeckeren van Brandsenburg (1899-1979) werden vervolgens de nieuwe eigenaren van De Romein. Na hun overlijden werd hun enige dochter Johanna Jacques Wilhelmina Justina Regula Everhard Ouwerling (Tilburg 27 januari 1927 en wonende te Much [Duitsland] Oberhausen), weduwe van de heer Heinz Röder, de nieuwe eigenaar.

Pas op 15 december 1992 verkocht Johanna Jacques Wilhelmina Justina Regula Everhard Ouwerling villa De Romein, met een deel van de tuin, aan Patrick Hoebergen, die daarmee de vierde eigenaar werd. Het resterende deel van de grond, rechts van het pand ter grootte van ongeveer vijftien are werd verkocht aan zijn ouders Willie en Riek Hoebergen-Kanters.

Chronologische volgorde van bewoning[bewerken | brontekst bewerken]

In de periode dat de familie Ouwerling eigenaar was van De Romein werd het pand verhuurd c.q. gebruikt door: (onderstaand overzicht is nog onvolledig!)

 1. Van 25 april 1933 tot 14 januari 1938 werd De Romein door de schrijver Antoon Coolen bewoond.
 2. Vanaf de voormobilisatie in april 1939 tot begin mei 1940 was De Romein hoofdkwartier van het 27e Regiment Infanterie en van Vak Bakel (Peel-Raamstelling) geweest. In die periode was er in de tuin van de villa ook een schuilkelder en ondergrondse commandopost gebouwd. Op maandag 9 oktober 1939 bracht prins Bernhard een bezoek aan dit hoofdkwartier. Zie voor meer details het boek Pappa's papers.
 3. Nadat het 27e Regiment Infanterie zich in mei 1940 uit Deurne moest terugtrekken[1] werd villa De Romein door de Duitse bezetter gevorderd om dienst te gaan doen als kaderschool van de NSB.
 4. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er van mei 1941 tot 27 september 1941 een bijkantoor van het Rijksarbeidsbureau gevestigd.
 5. De familie Haest-Dietvorst, de kinderen Carl, Ivo, Sylvia en de decoratieschilder Johannes Dietvorst (die destijds inwoonde bij zijn gehuwde dochter) woonden van 1942 tot 1946 in De Romein.
 6. Van 1947 tot 1951 woonde Jan van Loon met zijn familie in De Romein en was er ook het arbeidsbureau gevestigd. Het arbeidsbureau verhuisde per 6 november 1951 naar Sancta Maria op het adres D.176 boven.
 7. De architect Jos Deltrap was met zijn familie de volgende bewoner. Ook zijn architectenbureau was op dit adres gevestigd.
 8. Karel Hendrik Jan Spackler directeur van Thermo-Centre Deurne woonde in dit huis.

Restauratie en monument[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds juli 1994 wordt De Romein bewoond door Willie Hoebergen, oprichter van onder andere Hoeka Sierpleisters in Deurne, en zijn echtgenote. De tussenliggende periode van anderhalf jaar, in een tijd dat De Romein nog geen monumentale status had, werd het pand door Patrick en zijn vader Willie met behulp van specialisten van binnen en van buiten fraai gerestaureerd. Zij hielden zich daarbij vrijwillig aan de beperkingen die bij een monument van toepassing zijn.

Op 13 september 2001 wees de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) het monumentale pand De Romein aan als rijksmonument. Het pand is vernoemd naar het buurtschap en de straat met dezelfde naam.

Adressen en bewoners Huize De Romein
Wijknr
voor
1 oktober
1930
Bewoner in 1930 Adres
voor
1933
Bewoner in 1953 Straatnaam + huisnummer per 1 januari 1955
A.56 H.N. Ouwerling Tramstraat A.88 Deltrap Joseph F.M. Romeinstraat 1
Documentaire, gemaakt door Henk Goorts
in samenwerking met heemkundekring H.N. Ouwerling,
ter gelegenheid van de honderdste verjaardag
van huize De Romein in 2013.


Bronnen, noten en/of referenties
 • Archief familie Hoebergen-Kanters
 • Frederik Röder uit het Zuid-Duitse plaatsje Alling

 1. Meer details over die barre tocht zijn te lezen in het boek: Terugtocht uit de Peel, 1940 van L. HuizinghDeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI[brontekst bewerken]

De informatie die hier staat wordt gebruikt om over te hevelen naar WikiTude. Dit is onderdeel van het DeurneWiki TR Plekke project dat als doel heeft geselekteerde artikelen uit DeurneWiki over te brengen naar WikiTude, een nlwikipedia:Toegevoegde realiteit. Zie hier onder hoe WikiTude te installeren. Voor meer informatie, zie artikel DeurneWiki TR Plekke.

DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Naam Romeinstraat 1
Wereld DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Korte WikiTude text van object Dit woonhuis is in 1913 gebouwd door architect Cor Roffelsen in opdracht van Hendrik Ouwerling. De romanschrijver Antoon Coolen woonde hier van 1933 tot 1938. Tijdens de mobilisatie 1939-1940 was hier het hoofdkwartier van 27e Regiment Infanterie. In de oorlog was er een door Mussert geopende kaderschool van de NSB. Later was hier het arbeidsbureau gehuisvest. Na de oorlog woonden hier onder meer de Deurnese architect Jos. Deltrap.
Bestandsnaam van plaatje bij object voor WikiTude 23.256.JPG
Getoond plaatje 23.256.JPG
Coordinaten van het object in WikiTude 51.456944° N, 5.790139° E
Lokatie op kaart
Bezig met het laden van de kaart...

Installeren van WikiTude op uw android of iPhone mobiel[brontekst bewerken]

Installeer WikiTude voor uw android toestel: Android robot.svg of WikiTude voor uw iPhone: IPhone.svg door op de links te klikken of via de app-market van uw toestel.