U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Peel-Raamstelling

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Peel-Raamstelling
Kazemat 231.jpg
Kanaal en kazemat noordelijk van Griendtsveen
Locatie Kanaal van Deurne
Gebruik defensiewerk
Start bouw 1939
Gereed 26 maart 1940
Monument status Rijksmonument
Bouwpartners
Aannemer Fa. J van Rossum 's-Gravenhage
Peel-Raamstelling

De Peel-Raamstelling, waarvan het kanaal van Deurne en de Helenavaart onderdeel uitmaakten, werd in 1939 tijdens de mobilisatie 1939-1940 ontworpen en aangelegd als defensiewerk


Kazematten[bewerken | brontekst bewerken]

Onderdeel van de voormalige Peel-Raamstelling waren vijf kazematten van het type S (3a). Het ontwerp van deze kazematten dateert uit april 1939 en het werk werd uitgevoerd door het Centraal Inundatie en Technisch Bureau der genie, waarschijnlijk in samenwerking met de Sectie V van het Veldleger en de Staf Vesting Holland. De lichte uitvoering van deze kazemat was een gevolg van de wens van het Veldleger elk automatisch wapen in een gevechtsdekking op te kunnen stellen. De uitvoering van de bouw lag in handen van het Bureau Stellingbouw. In Deurne werden de werken eind 1939 aanbesteed aan de aannemer firma J. van Rossum te 's-Gravenhage. Vertraagd door de strenge vorst van de winter 1939-1940 werden de werken pas op 26 maart 1940 opgeleverd.

Defensiekanaal[bewerken | brontekst bewerken]

In de verdedigingslinie was noordelijke van de Helenavaart ook een tankgracht opgenomen, het huidige Defensiekanaal dat nog een rol speelt bij de waterhuishouding in de Peel. In de herfst van 1939 werd begonnen met het graven van dat kanaal en op 10 mei 1940, de dag dat de Duitsers Nederland binnenvielen en de Tweede Wereldoorlog een feit werd, was het zo ongeveer klaar. Toen bij de inval op 10 mei 1940 de Duitsers tot achter deze verdedigingslinie waren doorgebroken werd de stellig opgegeven. De bemanning in enkele bunkers, die het bevel tot terugtrekken niet gehoord had, bood nog tot de ochtend van 11 mei weerstand.

De Peel-Raamstelling kreeg in 2001 de status van Rijksmonument.[1]

Vak Bakel[bewerken | brontekst bewerken]

Binnen de Peel-Raamstelling lag het zo genaamde Vak Bakel dat sinds de voormobilisatie in april 1939 door het 27e Regiment Infanterie, onderdeel van de Peeldivisie, werd bezet. Commandant van "Vak Bakel" was de reserve luitenant-kolonel F.N.F. van der Schrieck en de commandopost was ingericht in huize De Romeijn in Deurne.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. *Peel-Raamstelling Rijksmonument - Brabant Cultureel nummer 2 jaargang 51, februari 2002