Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Frederik Hendrik Marie Ouwerling (1883-1960)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Frederik Ouwerling
23.143.jpg
Foto: collectie Frederik Röder
Persoonsinformatie
Volledige naam Frederik Hendrik Marie Ouwerling
Roepnaam Frederik, Fré
Geboorteplaats Hoeven
Geboortedatum 7 november 1883
Overl.plaats Tilburg
Overl.datum 9 november 1960
Partner(s) Vrouwe Johanna Petronella Baronesse van

Heeckeren van Brandsenburg,

Beroep(en) gemeentearchivaris Tilburg
ex libris van Fré Ouwerling

Frederik Hendrik Marie (Frederik) Ouwerling was een broer van de onderwijzer, streekhistoricus en journalist Hendrik Nicolaas Ouwerling (1861-1932).

Persoonlijk[bewerken]

Frederik Ouwerling[1] werd in 1883 geboren als zoon van veldwachter Arie Ouwerling en diens echtgenote Frederika Maria Broekmeijer. Hij had twee oudere zussen en vijf oudere broers, onder wie Hendrik Ouwerling. Hij verliet in 1905 als laatste het ouderlijk huis, en was tot 1915 als onderwijzer werkzaam. In zijn vrije uren studeerde hij bibliotheek en archiefwezen, waarvoor hij een aangeboren belangstelling en aanleg had. Frederik Ouwerling trouwde op 6 april 1921 te Utrecht met Johanna Petronella barones van Heeckeren van Brandsenburg (Zevenaar 19 mei 1899- Berkel-enschot 12 juni 1979). Uit dit huwelijk:

  • Willem Leonard Ouwerling (Zevenaar 1911 – Gendringen 10 november 1918)
  • Johanna Jacques Wilhelmina Justina Regula Everhard (Jopie) Ouwerling (Tilburg 27 januari 1927 - 2001), zij huwde met de Duitse zakenman Heinz Röder. Uit dit huwelijk werden twee kinderen geboren: Frederik Röder (1953) en Marianne Johanna (Antje) Röder.

Eigenaar huize De Romein[bewerken]

Zijn broer Hendrik Ouwerling had huize De Romein in Deurne bij testament aan zijn broer Frederik gelegateerd. Na het overlijden van zijn broer werd Frederik Ouwerling op 20 maart 1933, afgegeven bij akte, feitelijk eigenaar. De familie zou eigenaar blijven tot 15 december 1992 .

Archivaris[bewerken]

In 1916 werd hij als ambtenaar op de secretarie aangenomen, waar hij zich met de ordening van het archief bezighield. Tussen 1924 en 1936 was Ouwerling gemeentearchivaris van Tilburg. Hij publiceerde vele malen over het verleden van Midden-Brabant, met name in de vorm van artikelen in regionale tijdschriften. Hij werkte net als zijn broer mee aan het Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek.

Zijn particuliere bibliotheek telde op een gegeven moment 30.000 boeken en behoorde tot de meest uitgebreide en kostbaarste boekenverzamelingen in particulier bezit van ons land. Een deel van zijn wetenschappelijke nalatenschap wordt bewaard door het Regionaal Archief Tilburg onder de naam Collectie F.H.M. Ouwerling te Tilburg. In het Brabants Historisch Informatie Centrum wordt een deel van zijn boekencollectie bewaard, waarvan een deel over het Nationaalsocialisme handelt. Een veel groter deel van zijn collectie, dat bestond uit topografische, geschiedkundige, kunsthistorische, literaire en theologische literatuur, werd in 1961 en 1962 openbaar geveild. Zijn levensmotto hangt samen met deze voorkeur voor boeken: Vita sine libris mors est (Een leven zonder boeken is als de dood).

Nationaal-socialisme[bewerken]

Frederik Ouwerling was tijdens de Tweede Wereldoorlog lid van de Weerbaarheidsafdeling (WA) van de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB). Hij was daarin actief als heerbancommandant van Tilburg. Hij maakte zijn opwachting toen Harmanus Hondius als waarnemend burgemeester van Tilburg in juli 1944 zijn intrede deed. [2] Saillant detail: In de periode dat Frederik Ouwerling eigenaar was van huize De Romein in Deurne was er tijdelijk een kaderschool van de NSB in gevestigd.

Referenties
  1. Er zijn foto's van hem en zijn gezin te zien op de site van het Tilburgs Archief
  2. http://www.historietilburg.nl/tijdschrift/6.4/279.htm