U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Pappa’s papers (Boek)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pappa’s papers
Frontpagina van Pappa's papers.JPG
Auteur Josina M. van der Maas
Taal Engels
Genre memoires (over de jeugdjaren van de auteur in Nederland)
Uitgegeven 2007, Pound Ridge NY USA
Pagina's 217
ISBN 978-1-4257-3379-7 Genoemd nummer is van de Hardcover versie. Er bestaat ook een softcover versie het nummer daarvan is: 978-1-4257-3378-0
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Het boek "Pappa's Papers", dat 217 pagina’s telt, veel informatie, foto’s en persoonlijke notities bevat, is een terugblik op het leven van de auteur in Nederland en werd in 2007 in de Verenigde Staten van Amerika uitgegeven.

Inleiding[bewerken | brontekst bewerken]

De auteur Josina M. van der Maas ( Gouda -1935) had zelf herinneringen aan Deurne omdat zij, haar moeder en haar zusje tijdens de mobilisatie 1939-1940 soms in Deurne in pension was om bij haar vader te kunnen zijn.

Haar vader, Abram Lize (Bram) van der Maas (1904-1986), was reserve eerste-luitenant der Infanterie (Gas Officier) bij de staf van het destijds in Deurne gelegerde 27e Regiment Infanterie. In 1953 is Josina M. van der Maas op 18 jarige leeftijd naar de USA geëmigreerd om daar te studeren, is er vervolgens gehuwd en heeft er kinderen en kleinkinderen gekregen. Ze wilde graag haar Nederlandse herinneringen aan de in de USA geboren en getogen (klein)kinderen doorgeven en voor dat doel heeft ze haar memoires opgeschreven en in boekvorm uitgegeven.

Pappa’s papers[bewerken | brontekst bewerken]

Het boek kreeg de naam "Pappa's Papers", hierbij doelend op het feit dat Josina, na het overlijden van haar vader in 1987 met een extra koffer vol met documenten en foto's terug vloog naar de USA en daarmede de beschikking kreeg over haar vaders archief met veel dierbare herinneringen.

War Looms[bewerken | brontekst bewerken]

Een nog jonge prins Bernhard op bezoek bij het hoofdkwartier van staf 27e Regiment Infanterie in villa "De Romeijn" op maandag 9 oktober 1939. Foto ter beschikking gesteld door Josina M. van der Maas Pound Ridge NY USA

Onder het hoofdstuk “War Looms” (pagina 97 – 112) vertelt Josina over haar eigen herinneringen en ervaringen in die periode in Deurne, hoe klein ze ook was, en die van haar vader.

In die periode vond haar vader onderdak bij gemeentesecretaris in spe Antoon van Griensven en de bij hem inwonende nicht Anna Goossens. Josina, haar moeder en haar zusje gingen in die tijd regelmatig naar Deurne om maar zo vaak mogelijk bij haar vader te kunnen zijn. Ze gingen dan in pension in de Stationsstraat A59b (nu huisnummer 85) terwijl vader op het adres Stationslaan A61a (bij van Griensven, om de hoek van de Stationsstraat) verbleef.

Het hoofdstuk bevat veel informatie en foto’s van herkenbare Deurnese plekken en personen. Verrassend[1] is de onthulling dat villa "De Romeijn", vanaf mei 1940 een kaderschool voor de NSB, voor die tijd dertien maanden lang het hoofdkwartier van het 27e Regiment Infanterie is geweest en dat prins Bernhard dat hoofdkwartier op 9 oktober 1939 heeft bezocht.

Met onder andere ook een foto die gemaakt is na de militaire parade op de Markt op 30 april 1940 en een groepsfoto met een groot aantal hoge militairen die samen met de toen 28-jarige prins aanzaten in de “officierskeuken aan de Markt”. Aangenomen mag worden dat hier Hotel De Zwaan bedoeld wordt aangezien dit hotel tijdens de mobilisatie 1939-1940 als een soort officiersmess gold voor de hogere militairen.

The War Years[bewerken | brontekst bewerken]

Onder het hoofdstuk “The War Years” (pagina 113-124 ) beschrijft Josina hoe haar vader deze moeilijke periode doorstond. Ook haar vader moest zich in mei 1940 uit Deurne terugtrekken, samen met onder andere kapelaan Lam, eerst naar Walcheren, dan naar Breskens in Zeeuws Vlaanderen, vervolgens Duinkerken en op 20 mei ingescheept op de S.S. “Pavon” voor transport naar Cherbourg (Frankrijk) en de luchtaanval met alle gevolgen.

In dit hoofdstuk beschrijft Josina ook nog een saillant detail, namelijk dat haar vader later als stafmedewerker van het 27e Regiment Infanterie de voordracht voor een militaire onderscheiding voor kapelaan Lam mede moest goedkeuren.

Bibliotheek[bewerken | brontekst bewerken]

Josina heeft een exemplaar van het boek geschonken en dat exemplaar is opgenomen in de literatuurcollectie van de bibliotheek in het Heemhuis van heemkundekring H.N. Ouwerling en is terug te vinden onder lokatiecode:03.E.29.

Referenties
  1. Verrassend omdat er tot nu toe vanuit gegaan werd dat de commandopost van het 27e Regiment Infanterie ergens in de Zeilberg gelegen was, zie Oorlogsjaren 1940 – 1945 Gemeente Deurne pagina 29.