U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

27e Regiment Infanterie

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De staf van het 27e Regiment Infanterie waarvan het hoofdkwartier tijdens de Mobilisatie 1939-1940 gevestigd was in villa De Romeijn. Helaas zijn (nog) niet alle namen bekend.
Klik op het icoon voor meer informatie. Foto ter beschikking gesteld door Josina M. van der Maas Pound Ridge NY USA.
Frederikus Nicolaas Franciscus (Fré) van der Schrieck nam per 20 februari 1940 het commando van Jan Cornelis Versluys (1894-1958) over. Een scan van de foto is geschonken door de familie Van der Schrieck

Het 27e Regiment Infanterie (27 RI) bestond al geruime tijd toen het tijdens de voormobilisatie, april 1938, werd geactiveerd door reserve-kolonel De Brauw (C-Zuidfront en later C-Groep Spui). Dit regiment was tijdens de mobilisatie 1939-1940 onderdeel van de Peeldivisie en had haar hoofdkwartier in villa De Romeijn in Deurne


Regiment[bewerken | brontekst bewerken]

Kapitein-adjudant Jan Cornelis Versluys (1894-1958) was de eerste hulp van de regimentscommandant van het in de gemeente Deurne gelegerde 27e Regiment Infanterie. Opvallend aan de staf van het 27e Regiment Infanterie was dat bijna alle stafleden academisch gevormd waren, met uitzondering van Frederikus Nicolaas Franciscus van der Schrieck (1880-1958) die beroepsofficier was. Frederikus Nicolaas Franciscus van der Schrieck (1880-1958), per 1 november 1936 gepensioneerd en tegelijkertijd aangesteld bij het reservepersoneel der landmacht bij het wapen der infanterie in de rang van reserve-majoor, werd de eerste zes maanden van de reguliere mobilisatie aangesteld als luitenand-kolonel bij het 3e bataljon jagers in Naaldwijk . Op 20 februari 1940 werd hij , waarschijnlijk om een ervaren beroepsmilitair aan het hoofd van de staf te hebben, als regimentscommandant en tevens commandant van het zogenaamde “Vak Bakel” van de Peel-Raamstelling in Deurne aangesteld en werd Jan Cornelis Versluys zijn adjudant. Er werd door dit regiment vanaf april 1939 gewaakt, gewerkt en gezorgd om de verdediging van dit gedeelte van Nederland op het hoogst mogelijke peil te brengen en te houden. De samenstelling van de staf, die haar hoofdkwartier had in villa De Romeijn, zag er als volgt uit:

Rang Naam Functie Ingekwartierd bij / Bijzonderheden:
reserveluitenant-kolonel Frederikus Nicolaas Franciscus van der Schrieck (1880-1958) commandant Vak Bakel Kwam pas 20 februari 1940 naar Deurne, verbleef in Huize St. Joseph aan de Kruisstraat.
reservekapitein Jan Cornelis Versluys (1894-1958) adjudant was tot 20 februari 1940 regimentscommandant
reservekapitein A.M. Donker toegevoegd gedetacheerd van 14RI
reservekapitein W.F.A. Brouwers Cmd. Vbd.Afd onbekend
reserve-eerste luitenent Roelf Simon Lanting (1907-1993) verbindingsofficier Bij Renier van de Sande (1891-1968), Stationslaan 2
reservetweede luitenent Marinus Pieter Groenewege (1915-1986) toegevoegd onbekend
vaandrig Stegeman toegevoegd onbekend
reserve-eerste luitenent Abram Lize van der Maas (1904-1986) gasofficier Antoon van Griensven, Stationslaan 1
reserve-eerste luitenent I.H. Brakman commandant autotrein onbekend
officier van gezondheid 1e klasse (kapitein gelijkgesteld) Leonard Lodewijk Hüpscher (1893-1974) arts vak Bakel Notaris Tromp, Stationslaan 6 (Mariahof)
reservepaardenarts 1e klasse Hendrikus Johannes Hubertus Vullinghs (1890-1950) paardenarts vak Bakel onbekend
reserveveldprediker A. Postma geestelijke verzorging onbekend
reserveveldprediker W. Schouten geestelijke verzorging geen
hulpaalmoezenier Matheus Dominicus Lam (1909-1981) geestelijke verzorging Was kapelaan in Deurne-Centrum

Commandopost[bewerken | brontekst bewerken]

Militairen voor de schuilkelder / ondergrondse commandopost in de tuin achter De Romeijn . Tweede van links is Abram Lize van der Maas (1904-1986). Foto is gemaakt tijdens de mobilisatie 1939-1940, is afkomstig uit het archief van Roel Lanting (niet op de foto) en is geschonken door Mw. Lanting-Pastoor uit Ermelo.

De Commandopost / het hoofdkwartier van het regiment was ingericht in villa De Romeijn in de Romeinstraat 1 in Deurne, in het huis dat Hendrik Nicolaas Ouwerling (1861-1932) in 1913 had laten bouwen. Achter in de tuin was een grote ondergrondse schuilkelder gebouwd die op maandag 9 oktober 1939 door prins Bernhard geïnspecteerd werd.[1].[2].

Terugtocht uit de peel[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat de Duitsers op 10 mei 1940 de Nederlandse grens overschreden hadden werden er naast de verdedigende taken ook voorbereidende werkzaamheden verricht die verband hielden met de eventuele terugtocht. Wat uit de commandopost in De Romeijn moest worden meegevoerd werd in kisten gepakt. Om half tien die avond kwam het bevel van hogerhand dat de Peelstelling om twaalf uur 's nachts ontruimd moest worden en dat stellingen achter de Zuid-Willemsvaart ingenomen moesten worden. De kisten uit de commandopost werden in een geformeerde autocolonne meegevoerd.

Ruim dertien maanden hadden de stafleden in de commandopost in villa De Romeijn gewerkt aan de vervulling van de belangrijke taak aan onze regimentscommandant opgelegd en moest het regiment toen afscheid nemen van Deurne.
Klokslag 12 uur 's nachts werd het bevel voor de afmars richting Lieshout gegeven en met een laatste groet werd villa De Romeijn verlaten.

Opmerkelijk[bewerken | brontekst bewerken]

Villa De Romeijn aan de Romeinstraat nummer 1 in Deurne, van april 1939 tot mei 1940 hoofdkwartier van het 27e Regiment Infanterie

Opmerkelijk is dat het meer dan 70 jaar in brede kring onbekend bleef waar de commandopost van het 27e Regiment Infanterie in Deurne gevestigd was. Geschiedschrijvers en journalisten hebben dat althans nooit (goed) in de lokale en regionale literatuur beschreven. Na contacten van heemkundekring H.N. Ouwerling met Josina van der Maas, dochter van een ex-staflid, en de ontvangst van haar boek Pappa’s Papers werd duidelijk dat de commandopost 13 maanden lang in villa “De Romeijn” gevestigd was. De oplettende lezer had dit overigens al veel eerder kunnen weten want in het boek Terugtocht uit de Peel beschreef reserve-adjudant – onderofficier L. Huizingh, administrateur bij de staf in De Romeijn, al in 1940 over zijn ervaringen in en om de commandopost die gevestigd was aan de Romeinstraat.

Saillant detail[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat het 27e Regiment Infanterie zich op 10 mei 1940 uit Deurne had moeten terugtrekken, werd villa De Romein spoedig daarna door de Duitse bezetter gevorderd om dienst te gaan doen als kaderschool van de NSB.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Meer foto's bekijken?[bewerken | brontekst bewerken]

Meer foto’s over de mobilisatietijd 1939-1940 zijn hier te vinden

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Zeven soldaten, een korporaal en een sergeant hebben de kelder gebouwd. Toen het dak erop lag werd de vlag gehesen en moest de verantwoordelijke reserve-eerste luitenant Abram Lize van der Maas bij ”Goossens” op een biertje trakteren
  2. Voordat prins Bernhard op bezoek kwam had het geregend en was de schuilkelder onder water gelopen. Op de dag van het bezoek zelf regende het niet en bleef alles droog.