U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Burgemeester Roefslaan

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Burgemeester Roefslaan in 1962.
Foto: collectie Frans Gloudemans
Marion Reijnders (links) en Franka Dat in 1962. Op de achtergrond is de kale vlakte zichtbaar tussen de Hertsweg en de Dumpweg, zoals de Burg. Roefslaan en de Vloeieindsedreef destijds heetten, waarop later de Bernard Alfrinkmavo zou verrijzen.

De Burgemeester Roefslaan, van 1955 tot 1969 Hertsweg geheten, is de verbindingsweg tussen de Sint Jozefstraat en de Beukenstraat.

Lambert Roefs[bewerken | brontekst bewerken]

Waaraan verdient burgemeester Lambert Roefs de eer dat een straat naar hem vernoemd is? Dat heeft alles te maken met het Peellandcollege, waarop de afgelopen 40 jaren generaties jongeren hun middelbare schooltijd doorgebrachten en dat zo gezichtsbepalend was en is voor deze straat. Want met name door de enorme inspanningen van deze burgemeester, hij droeg de Deurnese ambtsketen van 1 mei 1947 tot 31 december 1959, kreeg hij bij Ons Middelbaar Onderwijs gedaan dat Deurne in 1957 zijn HBS-MMS kreeg, aanvankelijk onder de naam Pius XII College en later als Peelland-college. Maar ook de Fatimaschool, voorloper van De Brigantijn, en de Hub van Doornecollege, toen nog gewoon Lagere Technische School geheten, kwamen onder hem tot stand. Het is dus heel terecht dat deze “schoolstraat” zijn naam draagt.

De eerste formele kennismaking met Deurne van Lambert Roefs dateert overigens al van 1925. In dat jaar had hij hier gesolliciteerd naar het secretarisambt. Ofschoon hij als nummer één op de voordrachtslijst stond werd toch de voorkeur gegeven aan Gijsbers. Roefs hoefde zich achteraf niet te schamen want onder de 13 sollicitanten die werden afgewezen bevond zich ook de latere minister-president Louis Joseph Maria (Louis) Beel (1902-1977).

Eerbetoon[bewerken | brontekst bewerken]

Vanwege de grote verdiensten van wijlen burgemeester Roefs voor de gemeente Deurne, en met name voor zijn inzet voor de vestiging van een HBS in Deurne, had het college al langer plannen om zijn naam aan een straat te verbinden. Nog voordat het nieuwe schoolgebouw van het Peellandcollege in gebruik genomen werd stelde B&W op 19 juni 1969 met voorstel 119 voor om de straatnaam Hertsweg te wijzigen in burgemeester Roefslaan. De gemeenteraad ging in de openbare raadsvergadering van 24 juni 1969 akkoord met dit voorstel.

Voor zover de bewoners of de nabestaanden van burgemeester Roefs zich dat kunnen herinneren is dat zonder enig officieel vertoon gebeurd: de gemeentewerker heeft simpelweg de bordjes verhangen en de bewoners kregen de mededeling thuisgestuurd dat ze voortaan in de Burgemeester Roefslaan woonden.

Dorven[bewerken | brontekst bewerken]

Op de topografische kaart uit 1892 is duidelijk te zien dat het hele gebied ten zuidwesten van de huidige Sint Jozefstraat toen nog bestond uit hei, de Derpse Heide, waar de boeren van het Derp hun plaggen staken en schapen weidden. Dat de Sint-Jozefparochie in de volksmond nog steeds De Hei of ‘t Heike wordt genoemd is dus uit historisch perspectief volkomen terecht. We zien op die kaart ook dat toen ter hoogte van de Hertsweg een aarzelend begin werd gemaakt met de ontginning. Verder is het opvallend dat ongeveer op de plaats waar nu de vijver ligt er toen al een moerasachtige laagte was: het Dorven.

Willem Dat[bewerken | brontekst bewerken]

Een van de bekendste bewoners van deze straat was wel Willem Dat. Als oprichter en voorzitter van wandelvereniging annex drumband De Vrolijke Tippelaars ontving hij terecht de gemeentelijke erepenning en een koninklijke onderscheiding.

Bezig met het laden van de kaart...

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Pieter Koolen – "Burgemeester Roefslaan" - afl. 10 in de serie Historische verkenningen (Heemkundekring H.N. Ouwerling) in Weekblad voor Deurne van 26 juli 2007