U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Oorlogsjaren 1940 – 1945 Gemeente Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oorlogsjaren 1940 – 1945 Gemeente Deurne
Oorlogsjaren 1940-1945.jpg
Auteur Toon Hoefnagels, Nol van Gisteren
Voorwoord burgemeester Van Genabeek
Kaftontwerper Wiro van Heugten
Uitgever Heemkundekring H.N. Ouwerling
Uitgegeven 1986
Pagina's 207
ISBN 90-9001463-2
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
Aanbieding eerste exemplaar door Joep Coppens aan burgemeester Van Genabeek

Het boek Oorlogsjaren 1940 – 1945 Gemeente Deurne, dat 207 bladzijden telt en veel foto's bevat, is geschreven door Toon Hoefnagels en Nol van Gisteren en vertelt de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Deurne. In het boek komt ook de bijdrage van de RVV-Verzetsgroep Deurne op De Zwarte Plak ter sprake. Het boek is een uitgave van heemkundekring H.N. Ouwerling.


Het boek kwam tot stand door de medewerking van vele Deurnenaren die hun persoonlijke aantekeningen ter beschikking stelden aan de werkgroep die de realisatie van het boek op nam en waarvan Nol van Gisteren de coördinator was.

Errata[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Op pagina 29 staat vermeld dat de commandopost van het 27e Regiment Infanterie ergens in de Zeilberg gelegen was. Dit blijkt onjuist, de commandopost was gevestigd in huize De Romein in Deurne. Zie de boeken ”Pappa’s Papers” pagina 100 en Terugtocht uit de Peel op pagina 20.
  2. Op pagina 40 bovenaan wordt beschreven hoe de troepen zich in mei 1940 uit Deurne terugtrokken, eerst naar Walcheren, dan naar Breskens in Zeeuws-Vlaanderen, vervolgens Duinkerken. De boot die (op 20 mei 1940) gebombardeerd werd blijkt de S.S. “Pavon” te zijn geweest en die had als eindbestemming Cherbourg (Frankrijk) en niet Le Havre zoals in het boek vermeld.
  3. Op pagina 41 rechtsboven staat een foto van een drietal militairen, gefotografeerd op de Markt na de parade van 30 april 1940. De meest linkse militair op de foto is kapelaan Lam (en niet in het midden zoals in het boek vermeldt). De militair rechts op de foto is Abram Lize van der Maas (1904-1986), hij was reserve eerste-luitenant der infanterie (gasofficier) bij de staf van het destijds in Deurne gelegerde 27e Regiment Infanterie.
  4. Op pagina 126 is linksboven niet de foto van soldaat Barnes, maar van soldaat Clifford Secker, die in de plaats van zijn broer in dienst ging.[1]
  5. Op pagina 164 bij de onderste foto staat het bijschrift: De familie Aarts moet in 1944 evacueren van 't Vreek naar Walsberg. Reden was dat meerdere boerderijen in vlammen waren opgegaan door het oorlogsgeweld. Dit onderschrift is niet juist. Op de achterkant van deze foto, die zich bevindt in het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, staat de volgende tekst: Deze foto is geplaatst in "Oorlogsjaren 1940-1945 Gemeente Deurne". De jongen die de toom van het paard vasthoudt: Pe Rademakers, moeder op kar: mevr. Anna Aarts, man met melkkruik: Hannes Aarts, man met hoed: Loui Rademakers, meisje met transportfiets: Mien Rademakers met Harrie Aarts op bagagedrager, oudere vrouw met fiets: moeder Rademakers. Deze foto is een reconstructie volgens Mien Joosten-Rademakers. De familie Rademakers woonde in de oorlog op de weg van Liessel naar Neerkant. Zij vluchtten naar de zusters in Asten. Foto is genomen in de Hutten. Mededeling van Mien Joosten-Rademakers in december 1986. W. Joosten-Rademakers Milhezerweg 48 Deurne).
  6. Op pagina 174 is linksonder niet de foto van soldaat Clifford Secker, maar van soldaat Barnes, die sneuvelde nabij Vlierden.

Het boek is aanwezig in de Bibliotheek van het heemhuis met de plaatscode 09.C.04

Bronnen, noten en/of referenties