Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Station Helenaveen

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NS Station (Halte) Helenaveen
Station Helenaveen 1905.jpg
Tekening van aanzicht Halte Helenaveen aan spoorzijde, 1881, gemeentearchief Horst a/d Maas, beschikbaar gesteld door Gerard Wolters.)
Station Helenaveen: rangeerterrein met aansluiting op Turfstrooiselfabriek van de gemeente Deurne.

Station Helenaveen is een voormalige halteplaats aan de spoorlijn Venlo-Eindhoven.


De grote turfwinning activiteiten in het zes kilometer verderop gelegen Helenaveen rechtvaardigden het destijds naast het station in Deurne ook in de Peel een halte te vestigen. Het voorlopige stationsgebouw kwam te liggen in de nabijheid van de grens Deurne-Horst. Nog voordat Griendtsveen in 1885 ontstond werd in 1881 het definitieve stationsgebouw opgetrokken en kwam er een tweede spoor bij. In de jaren daarna werden er loodsen bijgebouwd en ook twee turfstrooiselfabrieken, waaronder Turfstrooiselfabriek van Steegh & Esser, in 1895 opgekocht door de gemeente Deurne en Liessel.

Aansluitingen van het Deurnese kanaal en Helenavaart zouden volgen. Als eerste haltechef werd hier begin 1869 benoemd Christiaan Cornelis Brassel (1827-1908) uit Middelburg. Qua goederenvervoer zou deze halte op een bepaald moment uitgroeien tot een van de drukste in Nederland, maar moest ze bij de afloop van de werkzaamheden in de Peel op een bepaald moment ook weer sluiten.

De stopplaats was in gebruik van 1868 tot 15 mei 1938 en van 10 juni 1940 tot 19 augustus 1940. Het gebouw was vrijwel identiek aan het nog bestaande stationsgebouw van Belfeld. Het stationsgebouw werd echter in 1881 gebouwd. De restanten van het door oorlogsgeweld vernielde gebouw zijn in 1945 gesloopt.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]