U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Boerenbond Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het eerste pakhuis aan de Vlierdenseweg, tegenwoordig parkeerplaats supermarkt.
foto collectie bibliotheek heemkundekring
De voormalige stroschuur van de Boerenbond Deurne aan de Vlierdenseweg 4.
foto collectie Boerenbond Deurne
Hoofdgebouw van de Boerenbond Deurne in 1902.
foto collectie Harrie Jegerings
Bestuur Boerenbond Deurne in 1950.
foto collectie Harrie Jegerings
Het Boerenbondsgebouw vanuit de lucht in 1964.
Medewerkers van Boerenbond Deurne: vlnr. Dorus Evers, Marinus van den Eijnden, Willem Jegerings, Elisabeth van Gorp.

De Boerenbond Deurne had productie- en overslaglocaties in Helmond, Oirschot en Oss en het hoofdkantoor bevond zich aan de Stationsstraat 122-124 te Deurne.

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf was het oudste, onafhankelijke mengvoedercoöperatie van Nederland. Het oprichtingsbestuur van 15 juni 1896 bestond uit:

 1. Jan Hermans, voorzitter
 2. Hendrikus Wijnans, vice-voorzitter (namens Landbouwclub Deurne)
 3. Jan Samuel de Martines, penningmeester (namens Landbouwclub Deurne)
 4. Louis de Martines, secretaris (namens Landbouwclub Deurne)
 5. Johannes van den Heuvel, (namens Landbouwclub Deurne)
 6. Leo van den Eijnden (namens roomboterfabriek Het Derp)
 7. Johannes Beijers (namens roomboterfabriek Zeilberg)
 8. Antoon van den Berkmortel (namens roomboterfabriek Het Haageind)
 9. G. Maas (veefonds Deurne)
 10. Antonius Kuijpers (veefonds Zeilberg)

De eerste directeur, tevens voorzitter van het oprichtingsbestuur, was Jan Hermans. De vereniging begon haar activiteiten in een schuur van Hanneke de Vet. Dit pakhuis werd al spoedig te klein en op kosten van Jan Hermans werd over de Vlierdense overweg een nieuw magazijn gebouwd dat later als stroschuur en weegplaats voor varkens gebruikt werd.

De eerste werkkracht die belast werd met de verkoop aan de leden was de huiswever Piet Vogels die drie dagen per week voor de boerenbond werkzaam was. De te verhandelen producten bestonden uit rogge, roggemeel, raapkoek, grint en herpsel.

Jan Hermans was weer de man die het initiatief nam tot het bouwen van een nog groter pakhuis waarvan met de bouw in mei 1902 begonnen werd. Vanaf dat jaar ontplooide ook kapelaan Roes veel activiteiten die bijdroegen aan de verdere ontwikkeling van de Boerenbond. Sindsdien groeide het bedrijf geleidelijk in activiteiten en werd de voederproductie verplaatst van Deurne naar Helmond. Het hoofdkantoor is nog steeds gevestigd op het Boerenbondsterrein aan de Stationsstraat 122-124.

Het fabrieksgebouw, een mengvoederfabriek met daarin een enorme silo, werd op 27 november 1954 officieel geopend. Het vullen van de zakken gebeurde nog voor een deel handmatig.

Op 1 oktober 1963 werd de fabriek vervangen door een nieuwe veevoederfabriek op hetzelfde terrein en werd er gestart met bulkleveringen. De hoofdactiviteit van Boerenbond is de productie van mengvoer. De mengvoercoöperatie heeft drie productielocaties. In Helmond produceert Boerenbond Deurne de varkens- en pluimveevoeders. In de productielocatie in Oirschot worden met name rundvee- en geitenvoeders geproduceerd. De locatie Wanroij is gespecialiseerd in aanvullende varkensvoeders. In Oss is een nieuw op- en overslagbedrijf met (grondstof)bewerkingsactiviteiten, gelegen aan diep vaarwater.

Op 8 januari 1970 werd een nieuw kantoorpand door pastoor Brummelhuis ingezegend en door burgemeester Hoebens officieel geopend. Het pand werd gebouwd door aannemer Jean Coopmans naar een idee van de heer Dolf Leesberg uit Vlierden. Daarmee werd het oude en karakteristieke (kantoor)gebouw van de Boerenbond Deurne verleden tijd.

Tot de ontkoppeling in 1980 viel Boerenbond Deurne onder de standsorganisatie Noordbrabantse Christelijke Boerenbond (NCB).

In 1981 werd de nieuwe veevoederfabriek in Helmond in gebruik genomen.

In januari 1994 werd het op 8 januari 1970 geopende kantoorgebouw van de Boerenbond Deurne door slopersbedrijf Swinkels uit Vlierden afgebroken en op dezelfde plaats verrees een geheel nieuw modern kantoorgebouw.

Bij de viering van het 100-jarig bestaan in 1996 ontving de boerenbond het predicaat Hofleverancier.

In 1998 nam Boerenbond Deurne Van Kessel Mengvoers in Oirschot over.

In 2001 ging de coöperatie een fusie aan met de Boerenbond Wanroy.

In 2006 werd de locatie Oss aangekocht

In 2015 fuseerden Boerenbond Deurne, Isidorus-Nederpeel en Boerenbond Helden tot Voergroep Zuid.

Zaakvoerders[bewerken | brontekst bewerken]

 • 1896-1902: Francis van der Putten
 • 1902-1920: Petrus Wijlen
 • 1921-1948: Piet Jegerings
 • 1948-1977: Jan Jegerings
 • 1975-1997: Henk van den Boomen
 • 1997-2004: Vanaf 1997 vormden Bert van 't Klooster en Ger Achterberg samen het directieteam; Van 't Klooster als directeur agrarische en commerciële zaken en Achterberg als directeur consumentgerichte en financiële zaken.
 • 2004-2009: In 2004 nam Van 't Klooster de taken van Achterberg volledig over vanwege zijn ernstige ziekte. Voorjaar 2005 overleed Achterberg, waardoor Van 't Klooster de algehele leiding bij de Boerenbond Deurne voortzette.
 • 2009-2011: Ad Merks
 • 2011-2016: Dick Kroot
 • 2017-2022: Wim Maaskant
 • 2022: Ronald van de Ven

Voergroep Zuid[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf begin 2015 vonden er fusiegesprekken plaats tussen de Boerenbond Deurne, Isidorus Nederpeel en de Boerenbond Helden. De leden van deze organisaties stemden op 19 en 21 mei 2015 in met de voorgestelde fusie. Zo ontstond er een nieuw fusiebedrijf dat vanaf dat moment verder gaat onder de nieuwe naam Voergroep Zuid. Met deze fusie kwamen twee van de oudste coöperaties van Zuid-Nederland bij elkaar. Daarmee is Voergroep Zuid zelfs de oudste mengvoercoöperatie van Nederland.

Boerenbond Deurne Vastgoed BV, Providere BV en Boerenbond Deurne Holding BV (inclusief diverse dochters waaronder de hoofdtak Voeders BV, Retail BV met diverse consumentgerichte activiteiten, Bracofeed en Vita-Vitaal BV. Ook de Praxiswinkel, Formido decomarkt, drie Boerenbondwinkels en verzekeringskantoor Eveas zijn onderdeel van Voergroep Zuid de rechtsopvolger van Boerenbond Deurne. Tot 2018 was ook het Weekblad voor Deurne eigendom van Voergroep Zuid.

Het netwerk rond de Boerenbond Deurne[bewerken | brontekst bewerken]

De oprichting van de Boerenbond was het begin van de oprichting van vele agrarische organisaties. Het verenigingswezen in Deurne werd tot aan de Eerste Wereldoorlog nog uitgebreid met verschillende verzekeringen en verenigingen:

Bronnen, noten en/of referenties